Saugomose teritorijose likviduota šimtai apleistų pastatų

Keliaujant po Lietuvą, daugeliui akis bado sugriuvusios fermos, buvusių kolūkių sandėliai ir kiti apleisti pastatai. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie AM, vykdydama projektą „Apleistų statinių ir kitų aplinką žalojančių objektų likvidavimas", sutvarkė 252 objektus saugomose teritorijose.

Projekto tikslas – atkurti žmogaus veiklos pažeistus kraštovaizdžio kompleksus, todėl buvo atrinkti ir likviduoti labiausiai apleisti statiniai ir kiti aplinką žalojantys objektai (seni sovietiniai pastatai, kolūkių statiniai, garažai, fermos, karjerai, siloso duobės ir kt.) nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose. Nugriautų pastatų statybinės atliekos perdirbamos į skaldą, kuri naudojama keliams tiesti.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, kuri kuruoja veiklą Lietuvos nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, direktorės Rūtos Baškytės, seni apleisti pastatai bjauroja gražiausius Lietuvos kampelius. Tad norint išvengti nelaimių, ilgalaikių ekologinių problemų ir stengiantis gražinti šalies saugomų teritorijų natūralią gamtą , jie yra likviduojami bei sutvarkoma aplinka.

Lietuva, dar 2002 metais pasirašiusi Europos kraštovaizdžio konvenciją, įsipareigojo vykdyti veiksmus, užtikrinančius kraštovaizdžio apsaugą ir tvarkymą – išsaugoti ir palaikyti kraštovaizdžiui svarbias arba būdingas ypatybes.

Projekto pradžioje planuota likviduoti 170 objektus Lietuvos saugomose teritorijose. Tačiau, vykdant projekto lėšomis finansuojamų darbų pirkimus, buvo sutaupyta nemažai lėšų, todėl sutvarkyta 82 objektais daugiau. Viso buvo sutvarkyti 252 objektai saugomose teritorijose.

Apleisti statiniai buvo griaunami Aukštaitijos, Dzūkijos, Kuršių nerijos nacionaliniuose parkuose, taip pat Biržų, Salantų, Tytuvėnų, Pajūrio, Sartų, Sirvėtos, Ventos, Nemuno deltos, Vištyčio ir kituose regioniniuose parkuose.

Projektas „Apleistų statinių ir kitų aplinką žalojančių objektų likvidavimas (I etapas)" buvo vykdomas kartu su partneriais – saugomų teritorijų direkcijomis ir savivaldybių administracijomis. Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos biudžeto lėšomis.

Nuo apleistų (bešeimininkių) statinių ir kitų aplinką žalojančių objektų išvalytas kraštovaizdis padeda sukurti saugesnę ir patrauklesnę aplinką. Įgyvendinus projektą sudarytos sąlygos išsaugoti gamtos ir kultūros paveldo vertybes, kraštovaizdžio ir biologinę įvairovę. Saugomos teritorijos tampa dar patrauklesnės lankytojams bei turizmo vystymui.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54776001sec.