Tradicine pirkiu puosyba Neries regioniniame parke

Visą vasarą Mozūriškių km., Vilniaus raj., įsikūrusiose dirbtuvėse nagingi meistrai ir kultūros paveldu besidomintys moksleiviai, vietos gyventojai ir vilniečiai gamins langų puošybos elementus, langines, vėjalentes ir karnizus penkioms Šilėnų etnokultūrinio draustinio pirkioms. Išpjaustyti, nušlifuoti ir nudažyti, šie puošybos elementai įgaus antrą gyvenimą pritaisyti prie XX a. pirmoje pusėje statytų kaimelio gyvenamųjų namų.

Neries regioninio parko teritorija - Vilnijos kraštas - yra unikalus Lietuvos regionas, turintis turtingą, gilią ir visai valstybei reikšmingą istoriją bei kultūros paveldą. Tačiau šalia sostinės esančiame regione nenumaldomai keičiasi demografinė aplinka, senųjų sodybų savininkai ir pastatų paskirtys. Projektas „Mūs pirkelė dailiai inrėdzyta“ vykdomas norint paskatinti naujuosius sodybų savininkus perimti, o senuosius – nepamiršti šio krašto kaimų medinės architektūros kūrėjų iš kartos į kartą sukauptos medinių pirkių puošybos patirties.

Juk medinė Vilnijos kaimų architektūra su subtilia puošyba – viena iš esminių etninės kultūros paveldo dalių, įkūnijančių natūralų čia gyvenančio žmogaus buities ir kūrybos ryšį su gamta. Šio kašto puošyboje susipina Dzūkijos ir Rytų Aukštaitijos etnografiniams regionams būdingi elementai. Langų karūnose raitosi „žalčiukai“ ir žydi trilapės „lelijos“, polangiai išsilenkia upės bangomis, o vėjalentės ir karnizai mirga apskritimais, pusapskirtimiais, rombais ir stačiakampiais. Kaip ir kitur, puošybai būdingi tam tikri dėsningumai – visada pabrėžiama dekoruojamojo objekto simetrijos ašis, o ornamentui būdingas ritmas ir motyvų pasikartojimas skirtingose pastato dalyse. Tiesa, kuo mažesnė pastato dalis, tuo smulkesnis taikomas ornamentas. O puošniausi dekoruojami, žinoma, pirkios langai.

Projekte dalyvauti ir savo rankomis pagaminti šiam kraštui būdingus pirkių puošybos elementus kviečiami visi norintys. Liepos 12 d. vyks atvira edukacinė pamoka, kurios metu gautos teorinės žinios apie šio krašto puošybos subtilybes bus iškart išbandomos praktiškai – prisiliečiant prie medžio ir kuriant vėjalentes, karnizus ir langų karūnas. O rugsėjo 6 d. Šilėnų etnokultūrinio draustinio širdyje, kaimelio aikštėje, vyks viešas projekto rezultatų pristatymas. Jo metu numatomos praktinės ir teorinės paskaitos apie tradicinę pastatų puošybą, leidinių pristatymas bei nemokama ekskursija po Šilėnų etnokultūrinį draustinį ir jo apylinkes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.77047682sec.