Vilniuje prasideda Tarptautinis folkloro festivalis «Baltica»

Po trejų metų pertraukos, apsilankęs Latvijoje ir Estijoje, į Lietuvą sugrįžta tarptautinis folkloro festivalis „Baltica“. Nors festivalio programa prasideda birželio 30-ąją, didysis koncertas „Čia suka laimės paukščiai“ vyks liepos 1-ąją sostinės Kongresų rūmuose. Festivalio dalyvius ir svečius sveikins Lietuvos Respublikos kultūros ministras Šarūnas Birutis.


Šis festivalis ypatingas tuo, kad jame, nepaisant tam tikrų skirtumų, savito raidos kelio, kasmet susitinka trys Baltijos šalys – Estija, Latvija ir Lietuva. Jų seserystės pojūtį stiprina ne tik geografinė kaiminystė, istorijos ir kultūros paralelės, bet ir bendri siekiai saugoti savas tradicijas, mokytis vieniems iš kitų, bendrauti. Festivalio kontekste šią giminystę šiemet pabrėžia vien Baltijos šalių liaudies meną, folklorą, tradicijas pristatantys renginiai: nedidelė paroda „Laimės dovanos“ galerijoje „Juškus Gallery“, senąsias folkloro formas sugretinantis koncertas „Trijų seselių viena laimužė“ Universiteto teatro salėje (birželio 30 d.), kino klubo „Baltica 2014“ programa Lietuvos liaudies kultūros centre (liepos 3 d.).


Kitas išskirtinis festivalio „Baltica“ bruožas tas, kad jis bene pirmasis Lietuvoje pradėjo taikyti ir iki šiol tebesilaiko principo rodyti pasaulio kultūras plačiu mastu – įvairiomis folkloro formomis (dainomis, šokiais, muzika), papročiais, amatų, nacionalinės virtuvės tradicijomis. Ir šiai įvairovei išsiskleisti liepos 2 bei 3 d. Bernardinų sode ir Gedimino kalno papėdėje steigiamas festivalio miestelis, kuris teiks galimybių ne tik išgirsti, pamatyti, bet ir pasiaiškinti, pasikalbėti su svečiais, pažinti ir susipažinti. Šįsyk Lietuvoje sulauksime ne tik latvių ir estų folkloro atlikėjų, bet ir svečių iš Kroatijos, Vengrijos, Ukrainos, Baltarusijos, Gruzijos, Azerbaidžano, Šri Lankos.

Liepos 4 d. „Baltica“ ir visi renginio dalyviai įsilies į didžiosios Lietuvos dainų šventės „Čia – mano namai“ Folkloro dienos „Laimužės lemta“ programą, visą dieną drauge su Lietuvos folkloro ansambliais bandydami sugauti už ungurį slidesnį dalyką – laimę. Toks dviejų renginių sugretinimas įgyvendinamas pirmą kartą, o kad sąsaja būtų natūrali, festivalio „Baltica“, kaip ir dainų šventės dalyviai, pasirodymais pakviesti atskleisti savo tautų kūrybą, tradicijas, tikėjimus per laimės, likimo, dalios temas. Juk tikrai bus įdomu tai palyginti su mūsų kultūros suformuota samprata.

Ne tik atpažinti likimo ženklus, bet ir suprasti, kuo džiaugiasi ir dėl ko kremtasi kitų tautų žmonės, festivalio dalyviai kvies svečių koncerte „Kad laimė lydėtų“ Katedros aikštėje liepos 3 d. Festivalio svečiai apsilankys ir kitose Lietuvos vietose: liepos 5 d. – Trakuose ir Rokiškyje, o 6 d. – Panevėžio, Širvintų, Utenos ir Varėnos rajonuose, kur jų laukia pasirodymai, ekskursijos, malonios bendravimo su bendraminčiais, folkloro atlikėjais akimirkos.

Visi festivalio renginiai – nemokami.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.86355901sec.