Folkloro festivalis «Parbėg laivelis» Klaipėdoje

Liepos 17-20 d. į Klaipėdos uostą „prisišvartuos“, kas antrus metus pasirodantis ir dėmesį pritraukiantis tradicinis tarptautinis folkloro festivalis „Parbėg laivelis“. Šiam festivaliui suteikti reprezentacinio Klaipėdos miesto ir prioritetinio Lietuvos mėgėjų meno festivalių statusai. Festivalis yra įtrauktas į CIOFF (tarptautinės liaudies meno organizacijos prie UNESCO) festivalių kalendorių.Festivalio renginių metu svečiai iš Ligūrijos, Udmurtijos, Karelijos, Kipro, Baltarusijos, Estijos, Slovakijos, Sardinijos bei Lietuvos skirtingų regionų folkloro ansambliai, apie 700 dalyvių, atskleis tradicinių dainų, muzikos, šokių, tautinio kostiumo savitumus. Renginiai, koncertai vyks Danės krantinėje prie paminklo „Arka“, Meno kieme (Daržų g. 10), Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kieme (Didžioji Vandens g. 2).

„Klaipėda pasipuoš vėtrungėmis“

Festivalio pirmąją dieną, liepos 17 d. 17.00 val. Šiauriniame rage bus atidaroma Vėtrungių alėja, tai – vienas iš pagrindinių Vėtrungių metų renginių, kuriame dalyvaus Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Neringos, Šilutės savivaldybių atstovai – Vėtrungių alėjos populiarinimo idėjos puoselėtojai ir įgyvendintojai. Prie pirmosios Vėtrungių alėjos lauksime Klaipėdos krašto žmonių, kur visi drauge ypatingai pažymėsime 10-ąjį tarptautinį folkloro festivalį „Parbėg laivelis“. Nuo ketvirtadienio iki šeštadienio taip pat galėsite išvysti vėtrungių drožybos dirbtuvės, bei Lietuvos jūrų muziejaus kuruojamus užsiėmimus vaikams „Dirbdysiu vėtrungę“.

„Klaipėdoje aidės – Pasidainavimų vakaras“

Liepos 17 d. Meno kieme, 21.00 val. maloniai kviečiame drauge dainuoti gražiąsias Klaipėdos krašto ir kitų regionų dainas. Kiekvienas norintis galės atsiversti specialiai parengtą dainynėlį ir, padedant net 7 folkloro ansambliams, savo balsu prisidėti prie bendros dainos aidėjimo per visą senamiestį.

„Šv. Mišios už liaudies giesmininkus ir Giesmių vakaras“

Kur žmogus bebūtų, visur jis jaučia Dievo apvaizdą ir darbus. Skirtingų tautų žmonės mąsto apie Jį sava kalba, į maldas, giesmes įpina savos kūrybos, garbina JĮ tam tikrais savo aplinkai būdingais veiksmais, menais. Neatskiriama tautinės bei religinės kultūros dalis – giesmė, kuri yra tarsi kiekvienos tautos sielos natūrali išraiška. Tą liudija mūsų patarlė „Kas gieda – dvigubai meldžiasi“. Todėl tarptautiniame folkloro festivalyje „Parbėg laivelis 2014“ į programą įvedame Šv. Mišias už liaudies giesmininkus su Giesmių vakaru, kuriame savo giesmėmis Viešpatį šlovins katalikai, evangelikai liuteronai, ortodoksai – iš Karelijos, Kipro, Ligūrijos, Sardinijos, Slovakijos, Lietuvos ir pačios Klaipėdos. Keliaudami kalendoriniu metų ratu drauge patirsime, pajausime įvairiomis kalbomis ir muzikos dermėmis išgiedoto tikėjimo jėgą, liaudiškojo pamaldumo grožį bei vertę, labiau pažinsime vieni kitus.

Liepos 19 d. (šeštadienį) 18.00 val. Šv. Mišios už liaudies giesmininkus bus aukojamos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje. Po jų – tarptautinis Giesmių vakaras.

„Tradicinės pramogos visai šeimai“

Šių metų festivalis daug dėmesio skiria šeimos ratui, kuriame kuriasi gražiausios tautos tradicijos. Liepos 19 ir 20 dienomis nuo 11.00 iki 15.00 val. Danės krantinėje bus galima žaisti senuosius lietuvių liaudies žadimus ant žolės. Veiklos ras visa šeima: gudresni galės galvas pasukioti dėliodami lietuviškus galvosūkius, mažesniųjų lauks sūpynės. Individualius žaidimus mėgstantys galės atrasti kankorėžių į lazdą mėtymo, butelio kėlimo šiaudu, šokinėjimo virvute, medžiaginio sviedinio mėtymo tehnikas. O patys aktyviausi, drąsiausi ir greičiausi galės jėgas bandyti žaisdami tokius lietuvių sportinius žaidimus: „akmeninis futbolas“, „meškos varymas“, „lindimas per lanką“, „kojūkų lenktynės“, „vilkelių varžytuvės“, „ūžių sukimo maratonas“, „taiklumo bandymas“, „žiužio slėpimas“, „į dangų lipimas“., „bitelės“, „bluselės“, šokinėjimas su maišais, „žuvų gaudymas“ , „rato varymas“ ir t.t. Šeimoms taip pat bus dedikuojamas koncertas „Po savo stogu visaip patogu“, kurio metu savo muziką ir dainas žiūrovams skirs folkloro ansambliuose dalyvaujančios šeimos.

„Tradicinės kūrybinės dirbtuvės Meno kieme“

Smalsesnius festivalio dalyvius ypač turėtų nudžiuginti festivalio Kūrybinės dirbtuvės, kurios šiemet išsiskiria pristatomų tradicijų gausa ir įvairove. Liepos 18 ir 19 dienomis vyksiančių Kūrybinių dirbtuvių metu festivalyje dalyvaujantys užsienio kolektyvai supažindins su tradiciniais savo tautų kostiumais, pristatys muzikos instrumentų, muzikavimo būdų bei šokių tradicijų išskirtinumus. Ypatingas dėmesys bus skirtas ypatingoms dainavimo tradicijoms - į UNESCO reprezentatyvaus žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įtrauktoms seto leelo dainoms, subtiliam runiniam dainavimui, magiškai karelų jojgi tradicijai ir kitoms.

„Klaipėdos jomarkas“

Nuo liepos 17 d. prasidedantis festivalis kvies ir tradiciniu prekymečiu – Jomarku, kuris keturias dienas šurmuliuos Danės skvero pakrantėje. Jame dalyvaus tautinio paveldo, kulinarinio paveldo produktų gamintojai bei amatininkai, tęsiantys krašto tradicijas, savo darbais perteikiantys lietuvių pasaulėjautą. Jomarko vedėja etnologė Gražina Kadžytė pristatys prekymečio dalyvius ir kvies stebėti sūrio slėgimo, sviesto mušimo, žuvienės virimo, alaus gamybos procesus, o taip pat kvies ir į Klaipėdos krašte tradicišką kafijos gėrimą, kurios metu išgirsite renginio vedėjos pokalbius su Klaipėdos miesto garbiomis ir ypatingomis asmenybėmis. Jomarke bus pristatoma ir edukacinė-pramoginė programa „Legendinė Klaipėdos virtuvė“, supažindinanti su kulinariniu Klaipėdos miesto ir regiono paveldu.

„PAMATAI“

Liepos 17-19 d. Senamiestyje, Vežėjų g. 2 veiks jaunimo amatų ir folkloro kiemas „Pamatai“, kuris jau yra organizuojamas antrąjį kartą. Klaipėdos jaunimą ir ne tik, į šį kiemą kviečia Klaipėdos etnokultūros centro draugai jaunųjų amatininkų gildija „Krikragaa“. Šiomis dienomis išvysime kaip nuo pat pradžios yra meistraujamos senųjų burvalčių vėtrungės. Taip pat vyks įvairūs koncertai, o vienas iš jų, projektas „Rasa Serra & World Trio” pasirodys didžiojoje scenoje, prie paminklo „Arka“. Šiame „Pamatų“ kieme netrūks muzikinių improvizacijų, amatų demonstravimo, kitų etnoįdomybių bei gyvo ir jaunatviško folkloro.

Kiekvieną vakarą festivalio dalyviai dovanos koncertus, kuriuose susipažinsime su užsienio šalių folkloru. Taip pat kviesime į tradicinius šokių vakarus „Vožinius“ (Meno kieme, Daržų g. 10). Vėlesniam vakarui atėjus lauksime Jūsų Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kieme (Didžioji Vandens g. 2), kur tris vakarus galėsite stebėti etnokino seansus. Organizatoriai siekia naujomis formomis supažindinti su etnine kultūra, todėl tikimasi, jog etnokinas miestiečiams bus naujas ir netikėtas atradimas.

Visa programą galite rasti www.etnocentras.lt

Tarptautinis folkloro festivalis „Parbėg laivelis“ artėja!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme Estravel Latvia
Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. | Skatīt vairāk
no 610 EUR
 Jāņa Šipkēvica koncerts Valmieras TIC
3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim. | Skatīt vairāk
25 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65286398sec.