Kuo italai kitokie? Vargonų muzikos ir istorijos vakarai Bažnytinio paveldo muziejuje

Bažnytinio paveldo muziejuje eksponuojama unikali muziejinė vertybė – senoviniai itališki vargonai. Tai vienintelis tokio tipo instrumentas Lietuvoje. Instrumentą tvarkė ir perintonavo italų restauratoriaus Giovanni Pradella. Gruodžio mėnesį muziejus kviečia išgirsti ką tik restauruotus vargonus ir jų istoriją muzikiniuose vakaruose.

 

            Bažnytinio paveldo muziejaus ir vargonininko Vilimo Norkūno iniciatyva buvo restauruoti muziejuje esantys itališki vargonai. Bažnytinio paveldo muziejuje eksponuojami 2009 m. Kelno (Vokietija) arkivyskupijos dovanoti itališki vargonai – unikali muziejinė vertybė, vienintelis tokio tipo instrumentas Lietuvoje. Sprendžiant pagal vargonų prospektą ir kitas detales manoma, kad tai neapolietiškos tradicijos vargonai, į Vokietiją atkeliavę veikiausiai XX amžiuje iš pietų Italijos. Apie trisdešimt panašių vargonų, sukurtų Galasso dinastijos meistrų randami Pietų Italijos regionų bažnyčiose: Kampanijos, Bazilikatos, Pulijos, Abrucų bažnyčiose, taip pat Maltoje. Vilniuje instrumentą perintonavo ir tvarkė italų restauratoriaus Giovanni Pradella. Pastaraisiais metais jis restauravo ne vienus itališkus istorinius vargonus (Bergame, Sienoje, ir kt.), šioje srityje turi ilgametę patirtį. Gruodžio mėnesį vyks koncertai, edukacijos ir seminarai pristatant šiuos vargonus.

 

            Gruodžio 3 d., trečiadienį, 18 val. Bažnytinio paveldo muziejus kviečia į vargonų koncertą „In cordis & Organo Laudemus Deum“, kuriame išgirsite muzikuojant Dovilę Savickaitę ir Agnę Petruškevičiūtę. Jūsų laukia edukacinis vakaras-koncertas, per kurį Vilimas Norkūnas pristatys ką tik restauruotus Bažnytinio paveldo muziejaus vargonus. Jie perintonuoti, sugrąžintas senovinis derinimas pagal to laiko tradicijas. Įėjimas nemokamas, o smalsiausiųjų ir ištvermingiausiųjų prieš koncertą dar laukia 17.30 val. seminaras – V. Norkūno trumpas vizualus istorinių Italijos vargonų pristatymas „Kuo italai kitokie?“


            Gruodžio 18 d., ketvirtadienį, 19 val. – koncertas  „Barokinio smuiko šedevrai“. Ūlos Kinderytės debiutas Vilniuje,  galėsite išgirsti talentingą Londono Karališkosios muzikos akademijos smuikininkę, griežiančią istoriniu instrumentu – barokiniu smuiku, kartu su Bažnytinio paveldo muziejaus vargonais grojančiu Vilimu Norkūnu – tai proga persikelti laiko mašina į praeitį prieš tris šimtus metų!



Maloniai kviečiame!

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus arkivyskupija.

Renginiai nemokami, Jūsų paaukotos lėšos bus skirtos būtinam naujam vargonų motorui įsigyti. 

Daugiau informacijos: [email protected], 8 5 2697800

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.35354209sec.