Menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio paskaitų ciklas «Vaizdų gyvenimai»

2015 m. lapkričio 11, 19, 25 d., gruodžio 10, 17 d. 17 val. Fotografijos muziejuje (Vilniaus g. 140, Šiauliai) vyks menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio viešų paskaitų ciklas apie fotografiją "Vaizdų gyvenimai".

Fotografija ir Narcizas

2015 m. lapkričio 11 d., trečiadienis, 17.00 val.

Begalinę žmogaus savimeilę perteikia klasikinio meno portretų galerijos, menininkų autoportretų ciklai. XIX a. viduryje suklestėjusi portretinė fotografija tęsia reprezentacinę klasikinio portreto ikonografiją, tačiau atsiranda ir naujovių. Fotografai pradeda kurti eksperimentinius, rizikingus autoportretus ir taip išplečia žmogaus vaizdavimo tradiciją. Dar labiau ją pakeičia XX a. įsigalėjusi masinė fotografija, dabartinė skaitmeninių asmenukių kultūra. Kas sieja klasikinį tapybos portretą ir "Instagram" programėle dauginamas asmenukes? Tai bus galima sužinoti paskaitoje apie amžinas Narcizo kančias ir skaitmeninės fotografijos tendencijas.

Fotografija ir Pigmalionas

2015 m. lapkričio 19 d., ketvirtadienis, 17.00 val.

Fotografiją ir skulptūrą sieja du esminiai dalykai – tai šviesotamsos žaismas ir statika. Fotografinis vaizdas sustingdo laiko akimirką amžinybėje. Tokios pat amžinos ir nejudrios yra klasikinės skulptūros. Nuo pat fotografijos išradimo šios meno rūšys "viliojo" viena kitą. Fotografams skulptūros buvo patys klusniausi ir tinkamiausi modeliai. Kita vertus, buvo pagundų skvarbiu ir meiliu fotografo žvilgsniu atgaivinti nuostabių skulptūrų figūras, įkvėpti marmurui gyvybę, išjudinti jame užkoduotą menininko aistrą. Apie šiuos dramatiškus bandymus ir fotografines Pigmaliono maldas išgirsime paskaitoje.

Fotografija ir Hermis

2015 m. lapkričio 25 d., trečiadienis, 17.00 val.

Fotografijos ir kelionės yra du vienas kitą kuriantys ir papildantys dalykai. Turistinė kelionė ir fotografavimas šiandien yra visiems savaime suprantami dalykai, tačiau taip buvo ne visada. Išradus fotografiją, fotografavimas buvo labai brangi ir sudėtinga veikla, todėl į tolimas keliones pirmieji fotografai išsiruošdavo su keliolika padėjėjų, gabendavo tonas sveriančius įrangos vežimus. Jų ekspedicijas finansuodavo karaliai. Iš tolimų, kolonijinių kraštų parvežti vaizdai sukeldavo tikrą šoką. Apie fotografijos, kelionių ir geografijos santykį kalbėsime kelionių dievo Hermio draugijoje.

Fotografija ir Tanatas

2015 m. gruodžio 10 d., ketvirtadienis, 17.00 val.

Fotografija nuo pat išradimo pradžios tapo nepamainoma atminties talpykla. Tai buvo veiksmingiausia priemonė kovojant su užmarštimi, nyksmu ir mirtimi. Fotografiniai vaizdai nugalėjo biologinį laiką ir įsitvirtino amžinybės orbitoje, todėl labai dažnai fotografijos filosofijoje tyrinėjama fotografinio vaizdo ir mirties santykių tema. Be to, XIX a. pabaigoje fotografija tapo veiksminga susisiekimo su mirusiaisiais priemone. Kaip tai vyko, bus galima sužinoti tyrinėjant fotografinius vaizdus mirties dievybės Tanato šešėlyje.

Fotografija ir Salonas

2015 m. gruodžio 17 d., ketvirtadienis, 17.00 val.

Fotografija atsirado vaizduojamojo meno apsuptyje. Louis Daguerre buvo ne tik dagerotipo išradėjas, bet ir žinomas tapytojas. XIX a. fotografijai aktyviai buvo ieškoma vietos dailės istorijoje, todėl labai įdomu pažvelgti į fotografijos istoriją per meno stilių prizmę. Taip mes atrasime impresionistinę, secesinę, "art deco", siurrealistinę fotografiją. Žinoma, buvo įnirtingų pastangų pabėgti nuo šios įtakos, tačiau postmodernistiniai laikai vėl viską grąžino į savo vietas, fotografija vėl grįžo į pradžių pradžią, į saloninę studijinės ikonografijos aplinką. Ši paskaita apie fotografijos ir salono "romaną".

Paskaitų trukmė 1 val., įėjimas nemokamas.

Rėmėja – Lietuvos kultūros taryba.

Informaciją teikia Fotografijos muziejaus parodų ir renginių kuratorė Gedutė Grigaliūnaitė, tel. (8 41) 52 43 96.




KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.91501784sec.