Unikaliosios Ispanijos virtuvės paslaptys

Dsugelis Ispanijos restoranų garsėja jūrų gėrybių patiekalais - paella, gambas, gazpacho. Tačiau neapsirikite, Ispanijos virtuvė siūlo kur kas platesnį patiekalų asortimentą. Ispanai vertina patiekalus iš šviežių daržovių, ėrienos ir kiaulienos.

Didžiausią išbandymą turistai patiria išbandydamas regioninės virtuvės delikatesus. Vertėtų žinoti, kad sočių pusryčių mėgėjams verta pusryčiauti viešbučiuose, kur stalai lūžta nuo įvairiausio maisto. Ispanijos desayuno pusryčiai yra gana skurdoki - puodelis kavos su pienu (café con leche), saldi skrudinta duona su uogiene ar keletas sausainių. Štai ir viskas. Ispanijos barai ir siūlo panašius pusryčius. Tačiau apie pietus turistai gali tikėtis tipiškų užkandėlių – tapas.

Tapas yra tipiškas užkandis prie vyno taurės. Ispanijos užeigose ant prekystalio dažnai galima rasti lėkštę su įvairiausiais tapais. Tapas – tai ant dantų krapštuko užmauta alyvuogė, aštuonkojo ar kalmaro gabalėlis, sardinė ar ančiuvis. Viskas plaukioja alyvų aliejuje ir acte. Patys ispanai teigia, kad tapas suteikia neribotas galimybes improvizacijai. Šiuos užkandžius ispanai valgo apie antrą valandą. Dažnam turistui šie užkandžiai atstoja pietus, o ispanui tai tik užkandis prieš pietus (comida, almuerzo) ir vakarienę (cena).

Paprastai ispanai pietauja apie 14 val., o vakarieniauja apie 22 val. Tiesa, reikia nepamiršti, kad vakarieniavimas gali užtrukti iki vidurnakčio. Vykstant į Ispanija, reikia nusiteikti ir kiek kitokiai restoranų tvarkai. Pietums siūlomų karštų patiekalų jūs galėsite užsisakyti iki vakaro.

Apskritai ispanai yra draugiški žmonės. Jie rūpinasi svečių gerove. Restoranų virėjai siūlo įvairius meniu: menú del día ar specialiai turistams menú turístico. Meniu platos combinados susideda iš mėsos ar žuvies patiekalo su bulvėmis fri ir salotomis. Padavėjai supras, jei jūs užsisakysite tik sriubos arba salotų.

Žinoma, kad šalis garsėja krevetėmis gambas al ajillo, paelja (kuris, beje, yra Valensijos, o ne ispanų nacionalinis patiekalas), kepta žuvimi, kiaulienos karbonadu su bulvytėmis fri filete con patatas. Tačiau Ispanija taip pat turi savitus regioninius išskirtinumus. Ispanų virtuvė nemėgsta ilgų maisto gaminimo procesų. Tačiau virtuvė siūlo aukščiausios klasės mėsos (daugiausia kiaulienos ir vištienos, nemažai avienos, jautienos ir ožkienos) patiekalus, saulėje prinokusias daržoves, alyvuogių aliejų ir česnaką. Be duonos pan, vandens agua ir vyno - patiekalas nėra pilnas. Mėgstamiausi šalies ryžių patiekalai: klasikinė ryžių paelja, vištienos, triušienos patiekalas su šafranu, juodųjų ryžių arroz negro su dešimtkoju.

Apskritai ispanai dievina troškinius su pupelėmis ar žirniais. Tenka pripažinti, kad ispanai mėgsta įvairų maistą. Jei norėsite atrasti vieną tradicinį Ispanijos patiekalą, bus sunku. Kaip jau minėta, Ispanija susiskirsčiusi į tam tikrus regionus, kuriuose vyrauja tam tikras maisto kultas. Tarkim viduržemio jūros pakrančių regionuose ir Kantabrijos pakrantėse, ypač Galicijos ir baskų regione, vyrauja žuvies ir jūros gėrybių kultas. O štai katalonų mar y muntanya virtuvė apima jūros ir kalnų produktus. Pavyzdžiui, triušiena patiekiama su jūros gėrybėmis.

Ispaniškas desertas turi būti saldus. Populiariausi desertai: crema catalana, kiaušinių ir pieno kremas su traškiu cukraus apvalkalu, karamelės desertas ar saldūs saldainiai. Prie ispanų desertų priskiriami ir sluoksniuotos tešlos gaminiai.

Didžiausiu Ispanijos atradimu laikomas Ispanijos vynas. Specialistai teigia, kad geras ispanų vynas dera prie kiekvieno ispaniško valgio.

 

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73332977sec.