Autorius: Edita Gaigalienė
Šaltinis: www.tourism.lt
Lietuvoje renkamas geriausias gastronomijos projektas, o būti
pripažintais geriausiais Lietuvoje ir pristatytais užsienio turistams
panoro 16 projektų iš įvairių šalies vietovių. Kas – Pakruojo dvaro
alus, šakotis ar pamario krašto žuvys bus pristatyta Lietuvos ir
užsienio turistams kaip geriausia, ką turime Lietuvoje, paaiškės šį
rudenį.
Šiuo metu vertinamos dalyvių paraiškos, kurias pateikė
vietovės, sėkmingai organizuojančios gastronominius festivalius ir
kulinarinio paveldo pristatymus, edukacines programas, maisto bei
derliaus šventes. „Tai puiki proga išgarsinti savo krašto kulinarines
ypatybes tiek vietiniams Lietuvos turistams, tiek pritraukti užsienio
turistus. Turizmo tendencijos visame pasaulyje panašios – vis labiau
norime keliauti ir pažinti mažiau žinomas vietoves, o nuvykę gardaus
vietinio maisto paragauti ir parsivežti originalių, tradicinių
lauktuvių“,– sako Valstybinio turizmo departamento direktorė Jurgita
Kazlauskienė.
Reklāma
Tačiau tokia galimybė teks ne kiekvienai paraišką pateikusiai
vietovei. Po išsamaus paraiškas pateikusių dalyvių vertinimo bus
atrinkta dešimt projektų, kurie toliau varžysis dėl geriausiojo vardo.
Šias 10 pirminiame etape atrinktų vietovių aplankys ekspertų komisija
ir, atsižvelgiant į vertinimo kriterijus, išrinks keturis įdomiausius
projektus. Konkurso finalininkai bus paskelbti specialiame apdovanojimų
renginyje, o geriausiu išrinktas projektas pristatytas Briuselyje kartu
su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių.
Turizmo departamentą pasiekė projektų paraiškos iš visos
Lietuvos. Ekspertų komisijos laukia kelionės tiek į Aukštaitiją, kur
kviečiama sudalyvauti teminėje kelionėje „Siauruko pakelės legenda –
Balio Karazijos vyndarystės istorija“, tiek į Žemaitiją, kur Raseinių
kraštas pasididžiuodamas pristato ilgametę istoriją turinčius Viduklės
koldūnus. Vertinimo komisija, Lietuvos gyventojai bei užsienio svečiai
laukiami ir kituose Lietuvos regionuose, kurie žavi savo projektais:
„Šakotis – Lietuvos vizitinė kortelė“ Jaskonių kaime, „Pakruojis –
Lietuviško alaus tradicijų sostinė“, natūralaus medaus degustacijos
Jurbarko mieste, maisto tradicijos zanavykų krašte.
Bene daugiausiai paraiškų pateikė projektų vykdytojai,
siūlantys paragauti lietuviškos žuvies. Į kulinarinį kruizą „Žuvies
kelias“ kviečia klaipėdiečiai, vietinės žuvies ragauti ir gastronominį
žuvies kelią išmėginti siūlo ir Neringos žvejai su projektu „Žuvininkai
mes esame“. Žuvienės, kaip tautinio paveldo produkto,
kviečiama paragauti ir ežeringiausiame Lietuvos regione – Ignalinoje.
Čia stebėti, pajusti ir betarpiškai dalyvauti žuvienės gamybos ir
pristatymo procese galima ant Srovinaičio ežero kranto. Išskirtinį
žuvininkystės projektą pristato ir Šilutė – šiame krašte kasmet vyksta
Žuvienės virimo čempionatas, į kurį suvažiuoja ne tik geriausi žuvienės
virimo meistrai iš visos Lietuvos, bet ir svečiai iš kaimyninių šalių,
rengiamos specialios ekskursijos, degustacijos, o žuvienė gali būti verdama virtuvėje, lauke ar tiesiog laive.
Visų dalyvių laukia iškilminga apdovanojimų ceremonija, o
laimėjusi vietovė bus pristatyta visai Europai kartu su geriausiais kitų
ES šalių projekto dalyviais. Apie konkurso laimėtoją ir finalininkus
bus sukurti trumpi reklaminiai video filmai, kurie bus transliuojami
turizmo informacijos centruose, socialiniuose tinklalapiuose bei
Valstybinio turizmo departamento komunikacijos kanalais.

Geriausio gastronomijos projekto rinkimus įgyvendina
Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos vykdydamas 2015
m. EDEN projektą „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2015. Turizmas ir
vietinė gastronomija“.
Draudžiama portale www.travelnews.lt paskelbtą informaciją perpublikuoti be Travelnews.lt redakcijos sutikimo.