Mato Brauno barokinės skulptūros Čekijos rūmuose ir parkuose

Matas Bernardas Braunas, austrų kilmės čekų skulptorius, laikomas vienu įžymiausių baroko stiliaus dailininkų Čekijoje. Jo įspūdingiausi kūrinys tai skulptūrų kolekcija sukurta grafo Šporko užsakymu Kuks ligoninėje.


Kuks – Švč. Trejybės bažnyčia ir ligoninė – tai garsus baroko stiliaus pastatų kompleksas Rytų Čekijoje. Savo įspūdinga baroko architektūra ir ypač sudėtinga istorija šis monumentalus kompleksas pritraukia turistus iš viso pasaulio.


XVII a. pradžioje grafas František Antonin Špork atrado mineralinio vandens šaltinių Elbės slėnyje. Grafo iniciatyva buvo įsteigtas pastatų kompleksas – atidaryta gydykla su viešbučiu, ligoninė, teatras, vienuolynas, antra seniausia vaistinė visoje Europoje. Greitai Kuks tapo mėgstama aristokratijos gydymo ir poilsio vieta.


Po grafo mirties kompleksas pradėjo nykti, daug žalų padarė potvynis 1740 m., kuris sunaikino daugybę pastatų. Gailestingumo Brolijos ordinas rūpinosi sergančiais ir karo veteranais Kuks ligoninėje. 1938 m. ligoninė buvo uždaryta. Antrojo pasaulinio karo metu tapo Hitlerjugendo organizacijos pataisos namais. Po 1945 m. čia veikė ligoninė sunkiai sergantiems.


2013 – 2015 metais čia buvo atlikta išsami renovacija. Dabar lankytojų dėmesį pritraukia naujos ekspozicijos bei renginiai, pvz. „Muziejų naktis“, „Atvirų Daržų Savaitgalis“, „Muzikinė vasara Kuks“ koncertų ciklas, „Vinobraní na Kuksu“, Advento mugės ir kiti įdomūs renginiai.


Miške prie Kukso yra dar vienas Brauno darbas – unikali barokinių skulptūrų, iškaltų tiesiai uoloje, kolekcija, vaizduojanti Biblijos scenas ir atsiskyrėlių gyvenimą, sukurta 1726 - 1728 metais. Šporko užsakymu meistro Brauno sukurti darbai taip pat buvo rasti parke prie „Bon Repos” vasaros rūmų netoli Prahos, mėgstamiausios grafo atostogų vietos.


XVII amžiaus pabaigoje Janas Kryštofas Kageris iš Štampacho, grafo Šporko draugas, šalia Karlovi Varų pastatė gražius Valečo rūmus. Italų architektai suprojektavo sodą su kriokliu ir teatru. Rūmų parką papuošė Brauno darbai, kuriuos Šporkas rekomendavo savo draugui. Graikų mitologijos figūros buvo sukurti Brauno apie 1735 m. Neva jis niekada negavo atlygio už savo darbą, nes turto savininkas dėl daugybės skolų tapo nemokus.

   

Tarp garsių baroko menininkų savo kūriniais puošiančių rūmus, sodą ir parką Duchcove, negalėjo pritrukti ir Mato Bernardo Brauno. Brauno darbai, tarp kitko, puošia Konopiště pilies vartus, Liběchovo sodus, Hořovice rūmus, Lysá nad Labem rūmus, Prahos baroko sodus ir kitas vietas Čekijos sostinėje.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85242605sec.