Tartu mieste karaliauja jaunimas: čia vynas geriamas puodeliais, o universitete veikia karceris

Estijos pietuose rasime bene jaunatviškiausią miestą Europoje – tai Tartu. Net penktadalis miesto gyventojų yra studentai, o jie patys sako, kad visas miesto gyvenimas sukasi apie didingą universiteto pastatą. Jaunatviška dvasia ir nerūpestingumu alsuojantis miestas, ideali vieta norintiems praleisti laiką su senais bičiuliais ar susirasti naujų draugų.

Karceris – prasižengusiems studentams

Net jei mokslus seniai baigėte, studentų miesto vardą pelniusiame Tartu universitetą privalu aplankyti kiekvienam. Tai seniausias universitetas visoje Estijoje, įkurtas dar 1632 m., Švedijos karaliaus Gustafo II-ojo Adolfo įsakymu. Šešiomis senovinėmis kolonomis paremtas didžiulis pastatas dar ne taip seniai buvo laikomas „atskira respublika“: turėjo savo įstatymus, kartais viršijančius net miesto valdžio įgaliojimus. Pavyzdžiui, jei studentą už kokį nors prasižengimą vydavosi policija, šiam tereikėdavo peršokti universiteto tvorą, kad pastariesiems taptų nepasiekiamas. Maža to, universitetas iki šių dienų išsaugojo karcerį, kuriame būdavo sulaikomi nepagarbiai su damomis besielgiantys ar kitaip prasižengę studentai.

Kūrybininkų meka

Nors oficialiu Tartu miesto simboliu laikomas besibučiuojančių studentų fontanas, tačiau šaltuoju metų laiku gerokai daugiau miesto gyventojų ir turistų susitinka ne prie jo, o patogiai įsitaisę per tris namus išsidriekusiame kūrybinių industrijų centre. Šis centras – tai tarsi antri muzikos, dizaino ir reklamos specialistų namai. Čia ne tik vyksta greitieji verslininkų ir kūrybininkų „pasimatymai“, bet ir malonu tiesiog praleisti laiką jaukioje „Spargel“ kavinėje, besidairant po įstabią paveikslų galeriją. Kavinėje tapo įprasta menininkus vaišinti vynu iš puodelio (taip, puodelio!), o mažiesiems draugams čia visada bus atriektas gabalas gardžiausio torto.

Vieta, kurios nenori palikti net suaugusieji Vykstate į Tartu su šeima? Tada jums tiesiog privalu aplankyti bent porą muziejų, garsėjančių toli už Estijos ribų. Pirmasis – „Ahhaa“ mokslo centras su 3 tūkstančius kvadratinių metrų užimančia interaktyvia ekspozicija. Čia rasite milžinišką energijos mašiną, ypatingąją Hobermano sferą, liftą, keliantį į „Kosmosą“, skruzdėlyną, kokio dar nesate regėję, mini-laboratorijas, judantį tunelį ir daugybę kitų mokslo ir gyvosios gamtos stebuklų.

Kitas, ne ką mažiau dėmesio sulaukiantis Tartu žaislų muziejus, – iš jo nenori išeiti net suaugusieji. Čia lankytojų dėmesį prikausto įdomiausios pasaulio lėlės, traukinių modeliai, supami arkliukai, kareivėliai ir tonos kitų žaislų. Muziejaus antrame aukšte įrengtas kambarys, kuriame galima jaukiai įsitaisius pažaisti. Maža to, visi kviečiami užsukti į „Teatro namus“, kurių teatro salėje ištisas valandas galima stebėti lėlių teatro pasirodymus.

Nėra vietos stresui

Nerimaujate dėl egzaminų? Tartu miesto gyventojai žino, kaip išspręsti šią bėdą. Puodelis šviežiai plikytos kavos, cukriniai riestainiai ir lengva vinilinė muzika padės pamiršti visus vargus ir mėgautis esamu momentu. Jei norite paragauti kažko tikrai estiško – „Anna Edasi“ virtuvės šefė rekomenduoja ruginį mėlynių pyragą. Ši tradicinės estų virtuvės kavinė pripažinta draugiškiausia vieta ir šeimoms su vaikais. O pakeliui į egzaminą Tartu gyventojai siūlo pereiti Tartu angelų vardą pelniusį tiltą – yra tikima, kad jei sulaikęs kvėpavimą jį pereisi – noras gerai išlaikyti egzaminą išsipildys.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 27.02.2024 Bezmaksas ekskursijas pa Liepāju Liepājas reģiona TIB
Nepalaid garām iespēju doties bezmaksas pastaigu ekskursijā pa izgaismoto Liepāju kopā ar lielisku gidu! | Skatīt vairāk
Lieldienas Jūrmalā  Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Lieldienās! 2 naktis viesnīcā un izvēlētā dāvana. Vietu skaits ierobežots. Ceļošanas periods: 28.03. - 01.04.2024. | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49129009sec.