Žiemos krypčių žemėlapyje – dar «neatrastas» Afrikos perlas [1]

Nesibaigiančių kontrastų šalis – taip trumpai galima apibūdinti Keniją. Savo kitoniškumu viliojanti kryptis išties nepalieka abejingų – tiek daug egzotikos ir laukinės gamtos niekur kitur nepamatysi, o Rytų Afrikos pakrantei būdingas tropinis klimatas ir pastovus vėjas lyg magnetas traukia vandens sporto entuziastus. Dvi savaites po Keniją keliavęs jėgos aitvarų mokyklos „Windtrain“ įkūrėjas ir aktyvių kelionių organizatorius Edgaras Martinėlis tikina, kad čia sau vietos ras tiek aktyvių, tiek pasyvių atostogų mėgėjai, o kelionę į šią tolimą šalį įmanoma susiorganizuoti vos per...dieną. 

Nuo namų durų iki viešbučio – 18 valandų
E. Martinėlis neslepia, kad ilgo planavimo ir intensyvaus pasiruošimo nebuvo – kelionės planas gimė visai spontaniškai, slidinėjant Austrijos kalnuose, o jau kitą dieną lėktuvo bilietai gulėjo kišenėje. Ir nors dažną tokios egzotinės kryptys atgraso dėl ilgos kelionės su persėdimais ir visiškai svetimos kultūros, keliautojas sako, kad viskas yra daug paprasčiau, nei atrodo.
„Kelionė nuo namų durų Vilniuje iki viešbučio tiesiai ant Indijos vandenyno kranto užtruko apie 18 valandų. Skridome per Stambulą su sustojimu Tanzanijoje. Į Keniją atvykome anksti ryte, tad važiuodami pro Mombasą taip pat nepatyrėme jokių kamščių ar nesklandumų. O ir tos keliolika valandų, praleistos lėktuve, netruko užsimiršti vos pasiekus kelionės tikslą – vieną gražiausių Kenijos paplūdimių Diani“, – įspūdžiais dalinasi E. Martinėlis.
Jo teigimu, ši itin universalia laikoma egzotiška kryptis tinka tiek ieškantiems paplūdimio malonumų, tiek vandens sporto entuziastams. Be to, dėl prieinamos kainos ir kokybiško aptarnavimo gali tapti puikia alternatyva poilsiautojų iš Europos apgultiems Egipto ar Turkijos kurortams.
„Didžiausią kelionės kainos dalį sudaro išlaidos lėktuvo bilietams, tačiau pati šalis – pigi. Vietiniu transportu galima be vargo pasiekti visas norimas vietas, o dauguma vietos gyventojų kalba angliškai, yra labai svetingi ir paslaugūs. Tai labai praverčia keliaujant ir susipažįstant su jų kultūra, kasdieniu gyvenimu. Be abejo, čia pat egzistuoja ir kita, skurdžioji, Afrikos pusė, tačiau kontrastai šiai krypčiai suteikia tik dar daugiau unikalumo“, – pastebi pašnekovas. 

Nakvynė nacionaliniame parke? Kodėl gi ne!

Kaip pasakoja E. Martinėlis, keliaujant į Keniją pirmą kartą abejingų nepalieka turistų beveik nemačiusi laukinė gamta. Taip pat tai viena iš nedaugelio krypčių, kur klesti žaliasis turizmas.
Kenijoje įsikūrę net 34 nacionaliniai parkai ir 23 laukinės gamtos draustiniai, kur galima sutikti taip vadinamą „didįjį penketuką“ – dramblį, liūtą, leopardą, buivolą ir raganosį. O kokių gyvūnų visgi reikėtų saugotis?
„Beždžionių, – su šypsena sako E. Martinėlis.  – Čia jos visur bėgioja laisvai ir mėgsta pačiupti be priežiūros paliktus daiktus ar maistą ir visiškai nebijo žmonių“.
Ieškantiems naujų potyrių ir niekur nematytų vaizdų E. Martinėlis rekomenduoja būtinai leistis bent į dviejų dienų trukmės safarį ir savo akimis įsitikinti, kad šioje šalyje telpa beveik visa Afrika.
„Laukiniai gyvūnai ir naktis nacionalinio parko viduryje įsikūrusiame viešbutyje sužavės net ir visko mačiusius keliautojus“, – pabrėžia pašnekovas.  

Rytų Afrikos pakrantės –  vėjo gaudytojų rojus
E. Martinėlis atskleidžia, kad pagrindiniu motyvu leistis į šią avantiūrą tapo ne tik sausio mėnesį žemiau 30 laipsnių šilumos nenusileidžiantis termometro stulpelis, bet ir profesinis smalsumas – lietuvis planuoja čia įkurti sezoninę jėgos aitvarų mokyklą.
„Daug laiko praleidžiu jėgos aitvarų sporto mėgėjų bendruomenėse ir apie Keniją jau ankščiau buvau girdėjęs labai daug gerų atsiliepimų, todėl pirmiausia norėjau įsitikinti pats. Ši kryptis pasižymi pastoviais ir nekaprizingais vėjais, o kur dar šiltas ir skaidrus Indijos vandenyno vanduo, balto smėlio paplūdimio, spalvingi koraliniai rifai..., – įspūdžiais dalinasi „Windtrain“ įkūrėjas. – Planuoju, kad nuo sekančio žiemos sezono čia iškelsime ir mūsų jėgos aitvarų mokyklos vėliavą“.

Kada keliauti ir kaip pamatyti kuo daugiau?
„Dvi savaitės – tiek laiko pakanka norint pailsėti, išmėginti kažką naujo, pavyzdžiui, jėgos aitvarus ar nardymą, ir minimaliai pažinti šalį“, – pataria E. Martinėlis.
Tinkamiausias laikas keliauti, anot jo, yra kalendorinė žiema, mat tuo Kenijoje  – pats vasaros įkarštis, kai termometro stulpelis pakyla iki 33 laipsnių šilumos, o Indijos vandenyno vanduo įšyla iki 25 laipsnių.
Visgi tiem, kam Keniją norisi pajusti dar giliau, E. Martinėlis rekomenduoja leistis bent į mėnesio trukmės pažintinę kelionę ir jokiu būdu nesirinkti poilsio su „Viskas įskaičiuota“.
„Kenijoje yra tikrai daug gerų vietų skaniai pavalgyti už prieinamą kainą, taigi tikrai nereikėtų apsiriboti vien viešbučio maitinimu. Vietinės virtuvės pasididžiavimas – jūros gėrybės, kurių asortimentas čia itin platus ir visada šviežias. Taip pat būtina paragauti čia pat augančių egzotinių vaisių“, – pridūrė E. Martinėlis.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?

1 Andrius 03/13/2018 12:07 Jei kartą įkvėpei Afrikos oro, ji tavęs nebepaleis...pagal Grūdos sugalvotą šūkį keliavome į nuotykių safarį po rytų Afriką: Kenija - Tanzanija 11d.
https://www.gruda.lt/tolimi-krastai/kenija-tanzanija Nepakartojama kelionė, nuostabi vadovė, puiku organizavimas!


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.34650803sec.