Žaliūkių malūnininko sodyboje jau ruošiamasi Šv. Velykoms

Nuo 2012 m. kovo mėnesio Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) vyksta naujas edukacinio kalendorinių švenčių ciklo „Metų ratas“ užsiėmimas „Pavasario šventei artėjant“, skirtas gražiausiai pavasario šventei – šv. Velykoms.

Edukacinė veikla – viena iš pagrindinių „Aušros“ muziejuje. Muziejaus edukaciniai užsiėmimai yra populiarūs ir mėgiami tiek mažųjų muziejaus lankytojų, tiek suaugusiųjų. Užsiėmimuose aktyviai dalyvauja ir šiauliečiai, ir susidomėjusiųjų grupės iš visos Lietuvos. Tad muziejus edukacines programas nuolat tobulina, atnaujina, kuria naujas.

„Pavasario šventei artėjant“ – jau antrasis edukacinio kalendorinių švenčių ciklo „Metų ratas“ užsiėmimas. Žaliūkių malūnininko sodyboje – patrauklioje etnokultūros ir pramogų erdvėje – pristatomas ciklas „Metų ratas“ – tai pagrindinių lietuviškų švenčių, tokių kaip Užgavėnės, Velykos, Žolinė, užsiėmimai, parengti pagal senolių tradicijas ir papročius. Užsiėmimai vyksta prieššventiniu laikotarpiu. Žaliūkių malūnininko troboje lankytojus pasitinka „gaspadinė“. Kasdienį to meto žmonių gyvenimą, tradicinę kaimo buitį, interjerą atspindinčioje aplinkoje užsiėmimų dalyviai supažindinami su seniai pamirštais tikėjimais ir prietarais, mokomi pagal senovinį receptą išsikepti blynų, Velykų pyrago, kūčiukų ar šventinio ragaišio.

Artėjančios šv. Velykos – ypatinga pavasario, gamtos ir žmogaus atgimimo šventė. Tačiau ne kiekvienas pasakytų, kokia šios šventės reikšmė, kodėl pagrindinis jos simbolis ir patiekalas – kiaušinis, ką reiškia margučių ridenimas pažeme, iš kur atsirado margučių mušimo, kiaušiniavimo, dėdinėjimo, lalavimo, laistymosi vandeniu, supimosi sūpuoklėse ir kiti papročiai.

„Aušros“ muziejus visus norinčius pažinti šiuos papročius, patirti šv. Velykų pramogų teikiamą džiaugsmą kviečia į karštu vašku kvepiančią, įvairiaspalviais margučiais išpuoštą, tiesiog pavasariu alsuojančią Žaliūkių malūnininko trobą, kur „gaspadinė“ papasakos gamtos atbudimo, Kristaus prisikėlimo šventės tradicijas ir papročius, pamokys nusimarginti gražiausią margutį, patars, kaip išsikepti skaniausią šventinį ragaišį.

Edukacinį užsiėmimą būtina užsisakyti iš anksto. Išsami informacija „Aušros“ muziejaus tinklalapyje www.ausrosmuziejus.lt/Ekspozicijos/Zaliukiu-malunininko-sodyba/Edukacija

Informaciją apie edukacinius užsiėmimus teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Edukacijos skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, tel. +370 52 43 94, el. paštas [email protected]

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.19625282sec.