Palenkės Vaivadijoje - Lietuvos dienos

Lietuvos ambasada Lenkijoje liepos 17-18 dienomis surengė „Lietuvos dienas“ Balstogėje ir kituose Palenkės vaivadijos miestuose. Vienintelės su Lietuva besiribojančios Lenkijos vaivadijos gyventojai galėjo susipažinti su Lietuvos kultūra, istorija, ekonomika ir turizmo galimybėmis.

Vienas svarbiausių „Lietuvos dienų“ akcentų buvo lietuviškos muzikos pristatymas. Folkloro festivalio „Palenkės kultūrų oktava“ metu liepos 17 dieną Balstogės filharmonijoje vyko lietuvių atlikėjų koncertas, kuriame dalyvavo dainų ir šokių kolektyvai iš Alytaus, Kybartų, Punsko ir Vilkaviškio.

Liepos 18 dieną Balstogės gyventojams ir svečiams Palenkės muziejuje griežė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio styginis kvartetas. Muziejuje taip pat buvo atidaryta nuotraukų paroda, skirta Lietuvos Nepriklausomybės devyniasdešimtmečiui. Lietuvos atlikėjų koncertai vyko ir kituose vaivadijos miestuose.

Palenkės vaivadijos maršalkos įstaigoje vyko konferencija, kurioje buvo aptartas Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas, pasienio regionų ryšiai. Konferenciją atidarė Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Egidijus Meilūnas ir Palenkės vaivadijos maršalka Jaroslawas Z. Dworzanski.

Joje didžiausias dėmesys buvo skirtas bendriems pasienio regionų projektams transporto, investicijų, aplinkosaugos ir turizmo srityse, atkreiptas dėmesys į būtinybę greičiau modernizuoti kelius, jungiančius pasienio regionus.

Klube „Fama“ buvo pristatytos Lietuvos turizmo galimybės. Susirinkusiems buvo parodyti keli filmai apie Lietuvą: „Lietuva: nauja ir netikėta“ (Litwa. Nowa i Zaskakująca), animacinis „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ ir filmas apie 2007 metais Lietuvoje vykusį tarptautinį projektą „Be2gether“, pristatyta šiuolaikinė lietuviška muzika.

Lietuvos diplomatų susitikimuose su vaivadijos ir miesto valdžia daugiausia dėmesio buvo skirta galimybėms 2009 metais vaivadijoje surengti renginius, skirtus Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui. Vaivadijos, kurios herbą sudaro baltas erelis ir Vytis, teritorijoje yra daug Lietuvos istorijai ir kultūrai svarbių objektų ir vietovių.

Lietuvos diplomatai taip pat aplankė šalia Varmijos Mozūrijos vaivadijos Gižycko miesto stovintį paminklą, žymintį simbolinę Šv. Brunono žūties vietą. Paminklas pastatytas 1909 metais minint 900-ąsias Šv. Brunono žūties metines.

Palenkės vaivadija yra Lenkijos šiaurės rytuose, ribojasi su Lietuva. Vaivadija yra vidinė (siena su Lietuva) ir išorinė (siena su Baltarusija) Europos Sąjungos siena. Vaivadijos plotas 20 180 km², čia gyvena 1,22 mln. žmonių. Geografinės ir istorinės sąlygos lėmė, kad Palenkės vaivadijoje viena šalia kitos gyvuoja įvairios tautos ir kultūros. Vaivadijos teritorijoje kompaktiškai gyvena lietuvių tautinė mažuma – daugiausia Punsko, Seinų, Suvalkų krašte. Vaivadijos centras – Balstogės miestas, didžiausias Šiaurės Rytų Lenkijoje, turintis daugiau kaip 290 tūkst. gyventojų.

Renginius globojo Palenkės vaivadijos maršalka J.Z.Dworzanski, parėmė Lietuvos įmonių holdingas „Tiltra“, dalyvaujantis vaivadijos kelių modernizavimo darbuose.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23787189sec.