Šiauliuose jau gyvuoja Kalėdų dvasia – miestą nušvietė paslapčia įžiebta Kalėdų eglė

Šiauliuose pradėjo tvyroti kalėdinė atmosfera – praeivių akis jau džiugina ir švenčių laukimą skatina šventiškai papuoštos Prisikėlimo aikštės erdvės ir joje paslapčia įžiebta Kalėdų eglė. Sužibusios miesto dekoracijos ne tik davė pradžią kalėdiniam laikotarpiui Šiauliuose, bet ir priminė šiauliečiams: miestas tikrai švies ir džiaugsis Kalėdomis, o nuotaiką kels įvairios šventiškos iniciatyvos.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


Šiauliuose šiais metais Kalėdų eglės įžiebimas buvo kitoks nei įprastai – nuspręsta neskelbti konkretaus laiko, todėl buvo išvengta didelio žmonių susibūrimo. Papuošta eglė nušvietė miestą, o nufilmuotą jos nušvietimo momentą šiauliečiai galės pamatyti interneto erdvėse.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Žmonių gerovės ir ugdymo departamento direktorė Asta Lesauskienė sako, kad Prisikėlimo aikštė ir šalia esantis skveras šiais metais tikrai suspindo. „Labai džiaugiuosi iniciatyvomis, kurias pavyko įgyvendinti – šiauliečiai tikrai turės kuo pasigrožėti ir tikrai matys, kad miestas šviečia. Prisikėlimo aikštės ir pagrindinės eglės puošybai pasirinkome angelų tematiką. Neatsitiktinai pasirinktas šis reikšmingas simbolis – norėjome, kad eglė skleistų ramybę ir keltų vidinį džiaugsmą, o juk angelai geriausiai simbolizuoja šviesą ir viltį“, – sako A. Lesauskienė.

Šių metų eglė – tradicinė, jos puošyba jau trečius metus rūpinosi Šiaulių kultūros centras. Eglę puošia apie 1400 metrų LED lempučių girlianda, 600 įvairių dydžių ir spalvų burbulai ir daugiau nei 200 dekoratyvinių žaisliukų. Prisotinta angeliukų, snaigių, žvaigždučių, šuniukų ir kitų mielų dekoracijų, marguojanti įvairiausiomis spalvomis, pagrindinė Šiaulių miesto Kalėdų eglė skleis jaukumą ir kels šiltus prisiminimus iki pat sausio 15 dienos.

Nors šiųmetinė eglė panaši į pernykštę, Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė sako, kad išlaikant tą pačią puošybos stilistiką, mieste kuriamas tradicijos ir namų jaukumo jausmas. „Juk ir namuose ne kasmet keičiami eglių žaisliukai, įprastai stengiamasi kurti namų šilumą, išsaugojant svarbias tradicijas. Kartais paprasti, širdžiai mieli dalykai kelia pačias tyriausias, gražiausias emocijas. Eglė praėjusiais metais susilaukė didelio žmonių susižavėjimo, o ir internete vykusio balsavimo metu buvo nubalsuota už tai, kad tokia pat eglė būtų keletą metų. Todėl šiais metais ji panaši, tačiau yra ir netikėtas siurprizas šiauliečiams – bus keičiamos eglės puošmenų spalvos, tad esame įsitikinę, kad kiekvienas atras savo spalvą favoritę“, – sako D. Bačiulė.

Šiauliečiai pasigrožėti gali ir šalia Prisikėlimo aikštės esančiu skveru, kuriame akį džiugina tradicinė prakartėlė, atvaizduojanti biblinį įvykį – Jėzaus Kristaus gimimą. Šiuo metu joje įkurdintos gipsinės Marijos, Juozapo, piemenų ir avių statulės, o vėliau ją papildys ir paties Jėzaus Kristaus statulėlė.

Skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės šiais metais ypatingą Kalėdų atmosferą kuria ir dailininko Giotto 13 a. sukurtų freskų, vaizduojančių Šv. Pranciškaus Asyžiečio gyvenimo scenas, tūrinės reprodukcijos. Freskas taip pat galima apžiūrėti neišėjus iš namų – tereikia mobiliuosiuose telefonuose parsisiųsti nemokamą programėlę „Locatify SmartGuide“ ir iš sąrašo pasirinkti kelionę „Atgyjančios Giotto freskos“. Mobiliojoje aplikacijoje pateikta vaizdinė, garsinė ir tekstinė informacija pristato kiekvienos freskos turinį, suteikiama galimybė paveikslus apžiūrėti chronologine tvarka.

Kartu su šviečiančiu skveru ir ryškiomis spalvomis švytinčia Kalėdų egle, šių metų miesto šūkį #ŠiauliaiŠviečia puikiai atspindi ir kiti Prisikėlimo aikštėje šviečiantys objektai. Eglę supa 17 didžiulių tūrinių angelų, burbulų, žvaigždžių, girliandomis papuošti medžiai ir aikštėje esančios apžvalgos aikštelės siena, fotografuotis kviečia šviečiančios foto sienos, skatinančios įkūnyti Senelį Kalėdą, angelą ir kitus žiemiškus personažus.

Tačiau aikštė kalėdiniu laikotarpiu ne tik šviečia. Žmonių lankymui atidaroma joje esanti apžvalgos aikštelė, kurios viduje galima apžiūrėti fotografo Edvardo Tamošiūno ir skulptoriaus Alvido Paškausko kūrinius, pasakojančius praeities ir dabarties dvasia bei simboliais persipynusią Šiaulių miesto istoriją. O užlipus į viršuje esančią apžvalgos aikštelę šiauliečiai gali pasigrožėti nuostabia šviečiančios aikštės panorama. Pastate galima lankytis antradieniais–penktadieniais nuo 15 val. iki 21 val. ir šeštadieniais–sekmadieniais nuo 12 val. iki 21 val. Švenčių dienomis lankymo laikas trumpinamas.

Tradiciškai aikštėje veikia ir Kalėdų paštas, kuriuo mažieji šiauliečiai gali namie parašytą laišką išsiųsti Seneliui Kalėdai. Vėliau kiekvienas vaikas, nurodęs savo adresą, gaus Senelio Kalėdos atsakymą.

Kalėdiniu laikotarpiu šiauliečiai kviečiami prisijungti ir prie kalėdinės puošybos akcijos. Skelbiama iniciatyva kurti kalėdinę atmosferą mieste ir skleisti šviesą, šilumą bei gerą nuotaiką aplinkiniams, puošiant savo namų ar darboviečių langus šviečiančiomis dekoracijomis bei girliandomis. Siekiama, kad papuošti langai žiemos vakarais išėjusiesiems pasivaikščioti sukeltų šypsenas, primintų Kalėdų džiaugsmą, užkrėstų švenčių laukimu.

Tuos, kurie nuspręs prisidėti prie iniciatyvos, Šiaulių kultūros centras kviečia įamžinti savo puošybos procesą ir pasidalinti savo idėjomis su kitais. Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje vyksta balsavimas už gražiausias puošmenas, o skelbiamo konkurso nugalėtojai bus apdovanoti. Daugiau informacijos apie konkurso sąlygas čia: bit.ly/3qj2RWg.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 27.02.2024 Bezmaksas ekskursijas pa Liepāju Liepājas reģiona TIB
Nepalaid garām iespēju doties bezmaksas pastaigu ekskursijā pa izgaismoto Liepāju kopā ar lielisku gidu! | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 24.03.2024 Viduslaiku mantojumam pa pēdām Alūksnē! Alūksnes TIC
2024.gada 23.martā Alūksnes viduslaiku pils stāsta atklāšanas pārgājiens “Viduslaiku mantojuma pa pēdām Alūksnē”! | Skatīt vairāk
12.00 EUR
Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47768998sec.