Graikijos saulės lepinamas Peloponesas: 5 dalykai, kuriuos privalote padaryti ten nuvykę

Jonijos, Viduržemio ir Egėjo jūrų apsuptas Peloponeso pusiasalis vilioja kurortų, nuostabių vaizdų ir saulės išsiilgusius keliautojus. Kai virš galvos – tik žydras dangus, po kojomis – baltas smėlis, rytuose – įspūdingasis Korinto kanalas, o vakaruose – negęstanti olimpinė ugnis. Į Graikijai priklausantį pusiasalį vykstama ir kurortinio poilsio, ir kultūros bei pažinimo.


Kelionių organizatoriai pataria Peloponese išbandyti 5 dalykus: pasimėgauti visoje Graikijoje skaniausiomis braškėmis ir vietinių svetingumu, paragauti akimirkos šviežumo jūros gėrybių, apsidovanoti poilsiu atokiame paplūdimyje ir už kelis eurus įsigyti, kaip kad žadama, geriausio pasaulyje alyvuogių aliejaus.


1. Užsukite pas graiką į svečius


Svetingieji pietiečiai sunkiai kalba angliškai, o ypač – vyresni provincijos gyventojai. Tačiau bendraujant su graikais svarbu tik viena kalba – nuoširdumas.


„Graikijoje žmonės labai svetingi ir geranoriški. Ypač – nuo sostinės nutolusiose periferijose, kaimo vietovėse, kur kiekvienas atvykėlis priimamas kaip svečias. Jei sulaukėte pasiūlymo pasisvečiuoti pas graiką namuose ar jus tiesiog pakvietė užsukti į kiemą ir pasivaišinti pyragu, niekada neatsisakykite“, – apie kraštą pasakoja tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Produkto vadybininkė Akvilė Barakauskaitė.


2. Ragaukite skaniausių braškių


Nesvarbu, kokio dydžio viešbutyje apsistosite – ant stalo rasite čia pat vietoje, Peloponese, auginamų   braškių. Net ir patyrusiems šių uogų augintojams lietuviams tenka pripažinti, kad Graikijoje auginamos braškės – ypatingo skonio.


„Paragauti vietinių braškių privalu kiekvienam, nuvykusiam į Vakarų Graikiją, nes sakoma, kad graikų braškės – geriausios Europoje, o pačioje Graikijoje skaniausios auginamos būtent Peloponese“, – sako kelionių ekspertė.


Kiek daugiau nei 4 000 km nuo pusiaujo nutolusi Graikija yra glostoma ypatingai kaitriais saulės spinduliais ir manoma, kad būtent dėl jų braškės ir užauga tokios kvapnios, sultingos ir džiugina poilsiautojus nepaprastu skoniu.


3. Skanaukite jūrų gėrybių


Dar vienas ypatingas delikatesas vandenų supamame Peloponese yra jūrų gėrybės. Restoranuose tiekiamas šviežias, ką tik pagautas maistas.


„Tradicinių Peloponeso patiekalų, kurie gaminami su jūros gėrybėmis, yra gausybė: pavyzdžiui, smulkių žuvų savoro, patiekiamas su rozmarinu, serbentais ir naminiais pankoliais, taip pat – grilinti kalmarai ir aštuonkojai, gardinti alyvuogių aliejumi“, – sako A. Barakauskaitė.


4. Ieškokite geriausio pasaulyje alyvuogių aliejaus


Pasak kelionių organizatorės, alyvuogių aliejaus Graikijoje dedama kone į kiekvieną patiekalą. Tai – tikras graikų pasididžiavimas.


„Graikai aliejaus spaudimui taiko itin aukštus reikalavimus – jis privalo būti ypač tyras, be jokių rūgščių. Vietos gyventojai alyvmedžius augina ir aliejų spaudžia taip, kaip tai darė jų tėvai ar seneliai – taip nerašytos tradicijos ir keliauja iš kartos į kartą. Tikras graikiškas alyvuogių aliejus yra išties ypatingas: lengvos konsistencijos, gaivus ir aromatingas. Vietos parduotuvėlėje aliejaus galima įsigyti už kelis eurus“, – sako A. Barakauskaitė.


Pasak kelionių ekspertės, tikras graikiškas aliejus, ypač – šiųmečio derliaus, taip skiriasi nuo mums įprasto, jog, į namus parsivežtiems buteliams ar net didesnėms metalinėms talpoms ištuštėjus, norėsis ir vėl krautis lagaminus ir keliauti atostogų į Graikiją.


Beje, graikiško aliejaus kokybę lemia tiesiog geografija – Graikijoje alyvmedžiams augti sąlygos yra geresnės nei kur kitur: idealiai tinka klimatas ir reljefo iškilimas virš jūros aukščio, taip pat žemėje esančios maistinės medžiagos ir drėgmės, šilumos kiekis. „Graikiškas aliejus – kitoks, jis yra puikus atsakymas svarstantiems ką iš Graikijos namiškiams parvežti lauktuvių, – teigia „Tez Tour“ atstovė. – Tik nepamirškite šiuo graikiškuoju auksu apsirūpinti ir patys. Ir parduotuvėlės net ir oro uostuose, kai lagaminai jau pasverti, tam yra tinkama vieta“.


5. Mėgaukitės privatumu paplūdimiuose


Žinoma, keliautojai Graikiją renkasi ne tik dėl skanaus maisto ar tyro aliejaus – svarbiausia jiems čia yra saulė ir maudynės jūroje, o atostogaujant Peloponeso regione galima nuvykti bent prie kelių skirtingų jūrų krantų.


„Visuomet rekomenduojame keliautojams, ištroškusiems idilės ir gamtos ramybės, ieškoti nedidelių, atokesnių paplūdimių. Nors ir sutvarkyti bei prižiūrimi, jie primena laukinius, žmonių ten būna labai nedaug arba visai nebūna. Viešbučiai taip pat itin rūpinasi šalia esančiomis pakrantėmis“, – sakė kelionių ekspertė.


Vykstantiems į Graikiją A. Barakauskaitė rekomenduoja rinktis „Grecotel“ tinklo 4-5 žvaigždučių viešbučius: „Tai pačių graikų valdomi viešbučiai, su personalu, dažnai gyvenančiu tiesiog aplinkinėse vietovėse, o ant stalų stengiamasi sudėti kuo daugiau čia pat vietoje pagamintų, užaugintų ar iš jūros išžvejotų maisto produktų. Viešbutyje itin rūpinamasi, kad tikrų Graikijos patirčių poilsiautojas parsivežtų kuo daugiau“.


Kultūros ir gamtos mėgėjams Peloponesas pavergs širdį: čia galima pamatyti kelis tūkstančius metų degančią olimpinę ugnį, įspūdingąjį Jonijos ir Egėjo jūrą jungiantį Korinto kanalą. Poilsis pusiasalyje skirtas tiems, kurie nori pabūti tikroje, turizmo dar mažai paveiktoje Graikijoje: pažinti jos žmones ir laukinę, civilizacijos dar nenugludintą gamtą.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.03.2024 - 23.03.2024 Uzlādējoša atpūta ŠRILANKĀ! Latvia Tours
Aicinām uzlādējošā piedzīvojumā, kas liks sirdij gavilēt aiz prieka, ko radīsiet Šrilankā ar tiešo lidojumu no Rīgas 18.03.! | Skatīt vairāk
no 913.00 EUR
Klasiskā Itālija jau 24.03.! Latvia Tours
Garantēts ekskursiju ceļojums! 24.03.-31.03. Grāca, Venēcija, San Marino, Roma, Florence, Pyramidenkogel | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38693786sec.