Romantiškosios graikų salos [1]

Romantiškosios graikų salos

Lina Bubnytė iš Graikijos

Jausmų sala

Bene garsiausia ir romantiškiausia Graikijos sala – legendomis apipintas Santorinis. Galima valandų valandas kalbėti apie trapų ir užburiantį gamtos grožį, ugnikalnio didybę, magija alsuojančius saulėlydžius, sutraukiančius pulkus romantikos mėgėjų. Ar teko kur nors matyti, kad žmonės rinktųsi palydėti saulės tarsi į teatrą, iš anksto užsiimdami geriausias vietas, o paskutinius į horizontą grimztančios saulės spindulius palydėtų plojimais? Visa tai ir dar daugiau rasite Santorinyje.

Daugybė agentūrų šiame unikaliame gamtos kampelyje siūlo suorganizuoti vestuves. Ši paslauga sparčiai populiarėja ir tarp užsieniečių. Tuoktis Santorinyje ypač mėgsta japonai.

Į Santorinį tiesiog nevalia atvykti vienam. Pernelyg jausminga salos atmosfera, susikibusios porelės – visa tai vienišą turistą privers savęs gailėtis.

Kiklados

Kikladų salyno pavadinimas kilęs nuo žodžio kyklos, reiškiančio ratą. Iš tikrųjų, salos ratu išsidėstę aplink šventa laikomą Delos salą, kurioje, anot legendos, gimė dvyniai dievai Apolonas ir Artemidė. Kiekviena Graikijos salų grupė (Dodekanesas, Jonija, Sporados) turi savo specifinę architektūrą. Kikladų saloms būdingi balti nameliai su mėlynomis langinėmis ir turkio žydrumo jūra tapo visos Graikijos simboliu.

Svečiuodamiesi bet kurioje Kikladų saloje, atkreipkite dėmesį mikroskopines, kartais vos 2–3 žmones talpinančias bažnytėles. Graikijoje tokias bažnytėles jūreiviai ar kitaip su jūra susiję tikintieji statė kaip padėkos ženklą. Jos dažomos ir ryškia raudona, žydra, žalia spalvomis. Galiausiai reikia pridurti, kad visose Kikladų salose, nepriklausomai nuo sezono, labai vėjuota (ne veltui Tinos salos gyventojai vadinami achtenisti (nesišukavę)).

Kretos įžymybės

Kretoje būtina aplankyti ne tik Hania ir Agios Nikolaos miestelius, Samarijos tarpeklį ir Arkadijos vienuolyną, bet ir vaizdingus Vai ir Matalos paplūdimius.

Vai žymus tuo, jog ten auga vienintelė Europoje tikra palmių giraitė (ne sodintų palmių). Matala išpopuliarėjo septintajame dešimtmetyje, kai šią vietovę pamėgo hipiai. Jie netgi nakvodavo šalia paplūdimio esančiuose urvuose (tai buvusius senovės romėnų karių kapinės).

Kretiečiai apskritai yra ganėtinai atšiauraus ir karingo charakterio (kaltos nuolatinės kovos su užkariautojais), išdidūs, bet drauge ir svetingi.

Vyresnio amžiaus moterys vilki tik juodus drabužius ir kantriai dirba visus namų ruošos darbus (netgi gano avis), o vyrai visą dieną sėdi vietiniame kafenion, gurkšnoja graikišką kavą ir smalsiai nužiūrinėja atvykėlius.

Bendravimas

Vykstantiems į Graikiją patartina pramokti bent kelias graikiškas frazes – vienas kitas graikiškas žodis tikrai nusipelnys pašnekovo simpatijos ir palankumo. Būtina pažymėti, kad graikai labai didžiuojasi savo kalba, šlovinga šalies praeitimi ir mėgsta tai pabrėžti. Galų gale, net jei ir ne visi yra girdėję apie Lietuvą, paminėję mūsų krepšininkus ar J. Kazlauską (treniravo Pirėjo „Olympiakos“), kaipmat rasite bendrą kalbą – graikai yra dideli ne tik futbolo, bet ir krepšinio aistruoliai ir kiekvienas serga už savo komandą. Graikai sako, jog gali pakeisti religiją, partiją, šeimą, tik ne komandą. Nuo vaikystės pratinamasi palaikyti tą komandą, už kurią serga vyresni šeimos nariai. Tarp pagrindinių komandų – Atėnų „Panathinaikos“ ir Pirėjo „Olympiacos“ – gerbėjų kartais vyksta net kruvini susirėmimai.

Saugumas

Palyginti su kitomis Pietų Europos šalimis, Graikijoje turistai gali jaustis gana saugiai. Vagystės, ypač salose, yra retos.

Beklaidžiojant siauromis senamiesčio gatvelėmis, dažnai galima pamatyti atviras namų duris, kurias saugo nebent ant slenksčio snūduriuojantis katinas.

Žinoma, nepatartina visiškai prarasti budrumo, ypač susibūrimo vietose. Moterys ir merginos turėtų atsargiau elgtis su vadinamaisiais kamuoki – paplūdimiuose ir klubuose trumpalaikių pažinčių ieškančiais jaunais vyrukais (kai kurie iš jų, nors ir prisistato graikais, iš tikrųjų yra albanai ar kitų tautybių imigrantai).

Keletas būtiniausių frazių

Ačiū – evharisto

Prašom – parakalo

Taip – nai (tariama )

Ne – ochi

Labas rytas/Laba diena – kalimera

Labas vakaras (sakoma nuo vidurdienio) – kalispera

Atsiprašau – signomi

Kiek kainuoja? – poso kani?

Man (labai) patinka Graikija – m’aresi (poli) i Elada

Ar kalbate angliškai? – milate anglika?

Daugiau informacijos, patarimų ir įdomybių apie graikų salas skaitykite ,,Kelionių ir pramogų“ žurnale kovo mėnesio numeryje, kuris dar yra prekyboje.

Kitos kovo mėn žurnalo temos:

Maliarija teoriškai ir praktiškai

Joga ir lietuviai

Visi pasaulio svetingumo klubų adresai ir informacija

Eglės Aukštakalnytės Afrika

Mažos mergaitės Indrajos nuotykiai Indijoje

Kaip pigiausia apkeliauti Naująją Zelandiją

Kuo panašūs Stavangeris ir Vilnius ir kt.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?

1 Ilona 03/25/2008 21:27 Tikrai puiki sala


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.87523818sec.