Jūros šventėje 2008 – rekordinis laivų ir jūrininkų skaičius

Liepos 25-27 dienomis Jūros šventėje vėl plazdės burės, o Klaipėdos krantus puoš 70 senųjų burlaivių festivalio "Baltic Sail" ir tarptautinės "Baltic Sprint Cup" regatos laivų. Į didžiausią Lietuvos vasaros šventę atplauks beveik 600 jūrininkų iš Olandijos, Lenkijos, Vokietijos, Švedijos, Norvegijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių.

Jūros šventės svečiai galės ne tik grožėtis naujausiomis lenktyninėmis jachtomis, stebėti įspūdingą jų paradą, bet ir paplaukioti tradiciniais burlaiviais ar mažaisiais laivais. Kaip ir kasmet vyks tradiciniai šventės jūriniai renginiai, bus pagerbiami jūrininkai ir visi, žuvę jūrų platybėse.

Lietuviai gali būti greičiausi

Trečią kartą į Klaipėdą atplaukianti "Baltic Sprint Cup" regata startuoja liepos 19 dieną Travemiundėje (Vokietija). Šiemet šis tradicinis jūrinis renginys – ypatingas, nes jame dalyvaus rekordinis 60-ies jachtų ir 500 jūrininkų skaičius. Regata sulaukė itin didelio profesionalų, mėgėjų bei žiniasklaidos susidomėjimo.

Užregistruota kaip niekada ilgas papildomas jachtų sąrašas. Į dalyvauti regatoje atsisakiusios jachtos vietą iš karto pretenduoja net kelios, nepatekusios į pagrindinį sąrašą. "Šiame prestižiniame jūriniame renginyje išvysime ir dvi Lietuvos jachtas – "Vakarę" bei "Ambersail". Jai buriuotojų bendruomenė prognozuoja greičiausios jachtos prizą",- pasakojo burlaivių festivalio ir regatos koordinatorius Lietuvoje Kipras Paldauskas.

Ar šios prognozės pasitvirtins, paaiškės liepos 26-ąją. Miesto gatvėmis pražygiavus "Baltic Sprint Cup 2008" dalyvių ir miesto jūrinių organizacijų darbuotojų eisenai, 17 val. Kruizinių laivų terminale įvyks iškilminga apdovanojimo ceremonija. Pagrindinė regatos rėmėja – finansinė grupė "DnB Nord", dovanos džiazo koncertą, kuriame pasirodys Rosita Čivilytė, jos mokinys, LTV projekto "Žvaigždžių duetai" laureatas Donatas Montvydas ir "Leonid Šinkarenko Jazz 4".

Kaip ir kasmet klaipėdiečiams ir miesto svečiams bus siūloma išplaukti tradiciniais "Baltic Sail" burlaiviais į Baltijos jūrą ir pajusti jūros bei vėjo jėgą. Pramoginiai plaukimai jūroje vyks burlaiviais "Arka", "Bryza H", "Galene", kurie lauks prie vidinės Kruizinių laivų terminalo krantinės liepos 26 ir 27 dienomis. Bilietus galima įsigyti Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centre Turgaus g.7. Telefonas pasiteirauti 8 (46)412186.

Tradiciniai jūriniai renginiai – sekmadienį

Ilgamečio tradicinių jūrinių renginių organizatoriaus Vido Pakalniškio teigimu, be žygio į jūrą - žuvusiųjų jūroje pagerbimo ritualo, vykstančio nuo pirmosios Jūros šventės, be pramoginių plaukiojimų laivais – Jūros šventė neįsivaizduojama. "Šiemet bus pakankamai galimybių pasižvalgyti ir po marias, ir po jūrą",- sakė V. Pakalniškis.

Tradicinė vainikų nuleidimo žuvusiesiems jūroje ceremonija šiemet vyks sekmadienį, liepos 27-ąją dieną. Norinčiųjų dalyvauti šiame renginyje jau nuo 10 val. visi laivai (taip pat ir mažieji) lauks Kruizinių laivų terminalo išorinėse krantinėse (marių pusėje). Į vainikų nuleidimo ceremoniją plauks apie 25 laivus. Kartu su jais bures kels ir 7"Baltic Sail" festivalio burlaiviai bei 60 "Baltic Sprint Cup" regatos jachtų. Nuo Kruizinių laivų terminalo krantinių visi laivai pajudės 11 val.

Kaip ir kasmet, liepos 27 dieną 9 val. Smiltynės kapinaitėse bus pagerbtas Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino atminimas. Tuo pat metu Skulptūrų parke bus prisiminti ir žuvusio laivo "Linkuva" jūrininkai. Šventosios mišios už jūrininkus ir Jūros šventę bus laikomos 9 val. Kristaus Karaliaus bažnyčioje.

Naujiena – mažieji laivai, kuriais šventės metu nuolat bus rengiamos mokamos iškylos į jūrą, Jūrų muziejų ir po marias, dėl Danės krantinių rekonstrukcijos keleivių lauks tik Šiauriniame rage. Mažieji laivai į jūrą plukdys liepos 26 dieną nuo 10 val. iki 22 val., 27 d. nuo 14 val. iki 22 val. o į Jūrų muziejų - liepos 25-27 dieną nuo 10 iki 18 val. Jūros šventės metu šias paslaugas teiks apie 10 mažųjų laivų. Liepos 26 ir 27 dienomis 2 valandų pramogines iškylas po marias rengs laivas "Mecklenburg".

Tačiau Danės upė nebus uždaryta laivybai ir keltas į Smiltynę plaukios iš savo tradicinės vietos – Senosios perkėlos.

VšĮ "Jūros šventė"

Kontaktiniai asmenys:

Kipras Paldauskas 8685 87338

Kontaktinis (-iai)asmuo (-enys):
Arūnas Liubinavičius
direktorius
UAB "RSV projektai"
Tel.: 8685 43000
[email protected]

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20233607sec.