Per kūrybinės minties savaitgalį Vilnių sveikins Tonis Soprano

Rugsėjo 19-21 dienomis Vilniuje vyksiančiame projekte „Menas netikėtose erdvėse“, kuriame kviečiami dalyvauti ne tik profesionalūs menininkai, bet ir sostinės gyventojai, vienu iš kūrybinės laisvės šauklių bus žinomo skulptoriaus Donato Jankausko (Duonio) sukurtas populiaraus serialo „Sopranai“ aktoriaus Jamesas Gandolfini personažo Tonio Soprano trijų metrų aukščio biustas. Tonis Soprano visus lankytojus „priims“ rugsėjo 19-21 dienomis nuo 10 iki 21 val. skverelyje priešais Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejų.

„Kodėl gi ne Tonis? Šiuolaikiniame pasaulyje, mene, lietuviškame kine tikrai galime pritaikyti „Sopranų“ seriale skambančią frazę „Kur tave velnias nešioja, tavęs nebuvo tiek laiko, nei žodžio, nei garso, o dabar atsiradai“, - sakė Duonis.

Skulptoriaus teigimu, nereikia turėti iliuzijų pakeisti pasaulį, kelti revoliucijas arba stebėtis prabangių automobilių ir treningų kultu: „Tiesiog pabandykime išsilaisvinti kiekvienas savyje ar tiesiog pažvelgti į aplinką su kiekvienam priimtinu ironijos kiekiu. Jei per kūrybinės laisvės savaitgalį bent keliasdešimt žmonių paliks savo fotelius, distancinius pultelius ir išeis atrasti Vilniuje kažką nauja, sostinėje jau taps šviesiau“.

Pristatyti savo kūrybinius sumanymus „Meno netikėtose erdvėse“ metu gali ne tik profesionalūs menininkai, bet ir kiekvienas vilnietis, iki rugsėjo 15 d. užsiregistravęs VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ svetainėje.

Įvairiose Vilniaus erdvėse vyksiančio renginio lankytojai bus „apginkluoti“ specialiais žemėlapiais, kuriuose bus pažymėtos visi menininkų ir vilniečių sukurti projektai. Todėl ieškoti meno netikėčiausiose vietose galės visi norintys.

Vilniaus veidą pakeisiančiame savaitgalyje projektus pristatys per 30 menininkų iš Lietuvos ir užsienio šalių.

R. Zdanavičiaus projekto „Iliuminatoriai“ dėka visi galės pasijusti tarsi uoste – Neries krantinė pavirs į gigantišką laivą, šalia kurio bus galima pasivaikščioti.

Austrų menininkės A. Westerfroelke instaliacija „Vietos politika“ apleistame baseine bandys suprasti ir parodyti moters vaidmenį bei vietą miesto gyvenime. Ją bus galima išvysti rugsėjo 19-21 dienomis nuo 18 iki 20 val.

Režisierius Saulius Varnas kartu su choru „Jauna muzika“ pamėgins „apeiti“ ne visų mėgstamą rudenį ir atlikti žiemos iškvietimo ritualus su apeigomis, giesmėmis ir sniegu. „Žiema, žiema, grįžk į kiemą“, visi ritualo dalyviai ir lankytojai galės sušukti Žemaitės skvere rugsėjo 21 d. 18 val.

Rugsėjo 19-21 d. sostinėje, be pačių vilniečių pristatytų projektų, iš viso bus galima atrasti 33 naujus meno kūrinius, kurie stebins instaliacijų dydžiais ir asociacijomis, performansų gyvumu, bandymu išvysti netradicinį Vilnių.


Apie projektą „Menas netikėtose erdvėse“

Meno netikėtose erdvėse“ fiesta pirmąsyk vyko 2007 metais, tuomet renginio metu įgyvendinti 44 meno projektai, išdalyta 100 tūkst. renginio žemėlapių, už aplankytus projektus 500 lankytojų gavo VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” suvenyrus. Praėjusiais metais pirmąją vietą komisija skyrė Kostui Brazauskui už projektą „CD instaliacija fontane“ – Užupio g. 21 namo kieme esančio neveikiančio fontano „atgaivinimą“ ir puošybą kompaktinėmis plokštelėmis, imituojančiomis vandenį. Antrąją vietą užėmė Užupio g. 7 namo gyventoja Solveiga Gutautė, su vyru ir bendraminčiais sukūrusi instaliaciją „(Ne)išskalbtos eilės“ – ant skalbinių virvių kieme iškabino eilėraščiais aprašytus drabužius. Trečiosios vietos laimėtoja Rasa Baradinskienė piešiniais „Džiaugsmo sodas“ dekoravo Bokšto ir Subačiaus gatvių kampe esančio namo laiptinės sienas.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15167785sec.