Parodoje – Lietuvių emigracijos į Ameriką ištakos

2010 m. gegužės 7 d., penktadienį, 16 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Aušros alėjos rūmuose (Aušros al. 47) bus atidaryta Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus (MLIM, Klaipėda) paroda ir pristatytas filmas „Pirmieji lietuviai Teksase“. Tokia pat paroda balandžio 8 d. atidaryta ir Lietuvos Generaliniame konsulate Niujorke (JAV). Parodos atidaryme „Aušros“ muziejuje dalyvaus ir ją pristatys MLIM direktorius dr. Jonas Genys, parodos kuratorė MLIM Istorijos skyriaus vedėja Zita Genienė, Vilniaus universiteto muziejaus direktorius dr. Ramūnas Kondratas (JAV – Lietuva). Amerikietišką atmosferą kurs dainininkas Virgis Stakėnas.

Paroda veiks iki 2010 m. liepos 11 d.

Šiandiena ypatingai aktuali emigracijos tema yra ir socialinė problema, ir istorijos mokslo tyrinėjimų objektas. Iki šiol nežinota, jog pirmoji lietuvių emigracija į Ameriką (Teksasą) kilo būtent iš Mažosios Lietuvos dar 1852 m. Taigi tai – nauja tema ir mokslinėje istoriografijoje dar neįsitvirtinęs istorinis faktas. Jo išaiškinimas turi savo istoriją. Šia tema domėtis ir kalbėti pirmoji pradėjo Teksase gyvenanti išeivių iš Mažosios Lietuvos palikuonė Patsy Hand (protėviai – Lundčinai (Lundschen). Iš pradžių gal ir paprastas klausimas – iš kur kilo protėviai? – P.Hand įtraukė į geneologinius, topografinius, istorinius tyrimus, kurie ją nuvedė į Rytų Prūsiją, tiksliau – į Mažąją Lietuvą, į Šilutės, Pagėgių, Ragainės, Labguvos, Gumbinės apylinkes. Vienos šeimos istorijos tyrimai peraugo į kitų Teksaso lietuviškų šeimų protėvių paieškas. Vėliau į šiuos istorinius, socialinės antropologijos tyrimus įsijungė Kauno Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkas dr.Vytis Čiubrinskas, televizijos operatorius Juozas Mažonas, JAV gyvenantys lietuviai Jonas Limantas, Romas Šležas, dr.Milda Bakšytė-Richardson, Reda Veitas-Limantienė, Liuda Žiaugra, surengę ekspedicijas į pietų Teksasą. Visų šių žmonių dėka sukaupta didžiulės apimties dokumentinė, ikonografinė, filmuota medžiaga, kuri ir tapo šio projekto pagrindu. Projektą sudaro trys neatskiriamos ir viena kitą papildančios dalys: paroda, katalogas ir videofilmas.

Projektą „Pirmieji lietuviai Teksase“ iniciavo ir vykdė Mažosios Lietuvos istorijos muziejus. Svarų indėlį įgyvendinant projektą įnešė keletas institucijų: LR kultūros ministerija, suteikusi finansinę paramą, JAV Lietuvių bendruomenės Kultūros Taryba ir jos pirmininkė Dalė Lukienė, mielai sutikusi prisiimti atsakomybę už parodos sklaidą JAV, Lituanistikos Tyrimo ir Studijų centras Čikagoje (vadovas prof. Jonas Račkauskas), leidęs pasinaudoti šioje institucijoje saugoma medžiaga, Kaliningrado srities istorijos ir meno muziejus, leidęs pasinaudoti ekspedicijų į Kaliningrado sritį fotomedžiaga, Teksaso kultūrų institutas San Antonijuje.

Parodos organizatorius – Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, organizatoriai JAV – P.Hand, J.Limantas, R.Šležas, dr.M.Bakšytė-Richardson, R.Veitas-Limantienė, L.Žiaugra, JAV lietuvių bendruomenės Kultūros taryba. Parodos kuratorė – MLIM Istorijos skyriaus vedėja Z.Genienė.

Paroda pirmiausia buvo eksponuojama Klaipėdoje, Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje, 2009 m. lapkričio 30–2010 m. vasario 27 d.

Informaciją apie parodą teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktoriaus pavaduotoja Virginija Šiukščienė tel. 8 41 52 43 98; 8 672 2 11 52.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17425418sec.