Baigta Žaliūkių malūnininko trobos statyba

Sausio 31 d., valstybinė komisija pasirašė Žaliūkių malūnininko trobos statybos užbaigimo aktą. Sausio 27 d. Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) susirinkusi komisija patikrino malūnininko trobos ir lauko teritorijos inžinerinių tinklų statybos atliktus darbus bei dokumentus ir pripažino, kad statybos darbai yra baigti. Ilgo gyvenimo pastatui palinkėję komisijos nariai neslėpė simpatijų ypatingam statiniui, pavadintam Malūnininko troba.

Idėja – prie Žaliūkių vėjo malūno atstatyti malūno savininkų Danielių šeimos gyvenamąjį namą bei pritaikyti jį kultūros paskirčiai – įgyvendinta, vykdant Norvegijos finansinio mechanizmo ir valstybės biudžeto lėšų finansuojamą projektą „Žaliūkių medinio vėjo malūno restauravimas ir pritaikymas visuomenės reikmėms“. Daugiau nei metus trukę malūnininko trobos ir lauko inžinerinių tinklų statybos darbai atlikti už beveik vieną milijoną litų.

Muziejus šiuo projektu stengėsi atskleisti bei išsaugoti tradicines statybos amato technologijas. Tikslas pasiektas. Pagal išlikusią Danielių namo ikonografinę medžiagą ir kitus analogus, laikantis tradicinių statybos technologijų, atstatyta malūnininko troba su rūsiu, pastoge ir prieangiu savo išore primena praėjusį šimtmetį. Kaimiškam gryčios interjerui autentiškumo ir jaukumo suteikia nelygus, gruoblėtas sienų dekoras, mediniai lubų balkiai, įrengta duonkepė ir etnografiniai baldai – didelis stalas ir suolai.

Malūnininko troboje netrukus įsikurs naujakuriai – Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus darbuotojai, kurie ir plėtos Žaliūkių malūnininko sodybos etnokultūrinę veiklą. Muziejininkai, tikėdamiesi naujos edukacinės programos „Duonos istorija“ (duonos kelias nuo grūdų sumalimo iki iškeptos duonos ragavimo) didžiulio populiarumo, jau vasario mėnesį rengiasi išbandyti duonkepę, po truputį ją pratinti prie karščio. Gryčioje lankytojai galės stebėti duonos minkymo, kepalėlių formavimo ir kepimo procesą, kol duona keps – susipažinti su duonos istorija, malūno ekspozicija, senaisiais lietuvių liaudies papročiais ir žaidimais, o duonai iškepus – jos paragauti. Muziejininkai jau dabar rengiasi ir Žaliūkių malūnininko sodybos atidarymui, kuris numatytas birželio mėnesio pradžioje.

Pagrindinis Žaliūkių malūnininko sodybos pastatas – vėjo malūnas – dar laukia naujų sparnų. Šalia malūno jau guli eglės mediena, netrukus turėtų prasidėti sparnų atstatymo darbai.

Jau pavasarį, užbaigus paskutinius lankytojų priėmimui būtinus darbus ir atstačius vėjo malūno sparnus, Žaliūkių malūnininko sodyba bus atvira lankytojams. Nauja Šiaulių miesto etnokultūros erdvė pakvies visus norinčius susipažinti su Žaliūkių vėjo malūno ekspozicija, malūnininko troboje dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, o sodyboje apsilankyti įvairių renginių metu. Žaliūkių malūnininko sodyboje pradės iš naujo suktis laiko ratas.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza, tel. 8 41 52 43 90.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12247896sec.