Aušros alėjos rūmuose jau padengtas velykų stalas

2011 m. kovo 22 d., antradienį, 17 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Aušros alėjos rūmuose (Aušros al. 47) vyks parodos iš „Aušros“ muziejaus rinkinių „Velykų stalas“ atidarymas. Renginyje dalyvaus menotyrininkas prof. Vytenis Rimkus, margučių margintoja Genovaitė Vyšniauskienė ir Šiaulių universiteto folkloro ansamblis „Vaiguva“ (vad. Diana Martinaitienė).

Paroda veiks iki 2011 m. balandžio 30 d.

Lankytojus parodoje pasitiks tradicinė Velykų puošmena – šiaulietės tautodailininkės Bronės Gricienės suvarstytas sodas, simbolizuojantis dangiškąjį rojų, ir sena fotografija, kurioje apie 1930 m. užfiksuotas šventiškai padengtas Velykų stalas. Dėmesį trauks ir seniausios, vertingiausios muziejaus tekstilės rinkinyje esančios, parodose ar ekspozicijose dar nematytos staltiesės, moliniai indai, pinti krepšeliai, šiaudiniai sodai, fotografijos ir, aišku, seniausi, išskirtiniai margučiai.

Šiais metais šv. Velykos bus švenčiamos vėlai, balandžio 24 d. Retai taip atsitinka, kad ši šventė būtų jau po Jurginių, tad parodos ekspozicijoje pristatomas ir gyvulių globėjas šv. Jurgis, ir žemdirbių globėjas šv. Izidorius.

Velykų stalas neįsivaizduojamas be staltiesės, todėl parodoje jai skirtas ypatingas dėmesys. Lietuviai šiai šventei visada tiesdavo pačią gražiausią, puošniausią ir būtinai baltą lininę staltiesę. Seniausia eksponuojama lininė staltiesė – 1915 m. išausta Onos Kielaitės-Kevackienės (Anykščių r.). Ir ši, ir kitos XX a. III–IV dešimt. dvinytės, keturnytės ar aštuonnytės staltiesės dažniausiai austos siauromis senoviškomis staklėmis, todėl susiūtos iš dviejų „palų“ (dalių) paprasta ar dekoratyvine siūle, kai kurios sujungtos gražiomis lininių nėrinių juostelėmis. Staltiesių kraštai kartais dekoruojami nėriniais arba kuteliais. Stebina lietuvių moterų darbštumas – tikrai ne vieną vakarą reikėjo praleisti audžiant, peltakiuojant ar neriant staltieses. Tokie rankdarbiai būdavo perduodami kaip palikimas iš kartos į kartą.

Parodoje žalumynais puoštuose induose eksponuojami vertingiausi, seniausi Etnografijos skyriaus rinkiniuose saugomi margučiai, datuojami 1935–1938 m. Stalą puošia tradicinis, gal dabar jau kiek pamirštas, bet seniau buvęs labai populiarus, velykinis kiaušininkas – specialus medelį primenantis stovas, kurio kiekvieną šakelę puošia margutis. Taip pat eksponuojami Genovaitės Vyšniauskienės, Onos Bagdonienės, Danutės Paliukienės, Dalios Paliukaitės, Onos Padgurskienės, Sigitos Milvidienės ir kitų Šiaulių krašto autorių vašku išrašyti ir Zofijos Jakaitės kruopščiai skutinėti margučiai.

Pristatomos ir žiestos molinės lėkštės, dubenys ir dubenėliai, puodeliai, vazelės, indeliai sviestui, krienams ir kitiems velykinio stalo valgiams, įvairiausių dydžių ąsočiai, dekoruoti saulės, gyvybės medžio, žalčio motyvais, apjuosti vingelių, eglučių, įvijų raštais. Kai kurie moliniai dirbiniai žiesti ir dekoruoti XIX a. pradžioje. Indai tradicinių, nesudėtingų, liaudies keramikai būdingų formų, puošti polichromine tapyba ir spalvota glazūra.

Parodos salėje padengtas stalas, rodos, laukia prie jo susėsiančių žmonių: baltuoja lininė staltiesė, puikuojasi ąsočiai, akį traukia tradiciniais ornamentais puošti įvairiaspalviai margučiai, žaliuoja pirmoji pavasariška žaluma.

Išsamesnę informaciją teikia Šiaulių ,,Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvidienė, tel. (8 41) 21 11 98.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15359616sec.