Išvykus
svetur, maistas – viena įdomiausių, labiausiai intriguojančių patirčių. Per jį
galima ne tik pažinti šalį, bet ir iki šiol dar neatrastais skoniais ar jų
deriniais nustebinti save, o gal net pasisemti įkvėpimo raciono pokyčiams namuose?
Ką dažniausiai išvysime ant pusryčių stalo nuvykę į tarp keliautojų iš Lietuvos
populiariausias 7 šalis, pasakoja kelionių organizatoriaus
„Baltic Tours“ atstovė, kūrybos ekonomikos ir patirties turizmo tyrėja dr. Rasa
Levickaitė. Kelionių organizatoriaus duomenimis, tarp lėktuvo bilietus
įsigyjančių Lietuvos keliautojų 7 miestai lyderiai yra Londonas (Didžioji Britanija), Frankfurtas
(Vokietija), Dublinas (Airija), Paryžius (Prancūzija), Barselona (Ispanija),
Milanas (Italija) ir Kopenhaga (Danija).
Anglai
vienu metu nori visko
Reklāma
Angliški pusryčiai (angl. full breakfast) – tai tradicinis pusryčių maisto kompleksas, britų
kulinarijos klasika, kurią dažniausiai sudaro kiaušiniai, šoninė, pomidorai, skrudinta
kvietinė duona ir dešrelės. O garnyrui patiekiamos keptos daržovės arba jų košė
(angl. bubble and squeak). Skirtingose Didžiosios Britanijos regionuose pusryčių
komplektai kiek skiriasi. „Pavyzdžiui, Velso gyventojai greta tradicinių
ingredientų dar gali įsimesti į lėkštę moliuskų ir viską pasiskaninti jūržolėmis,
o Škotijoje duona gali būti pakeista avižiniais dribsniais“, - pasakojo R.
Levickaitė.
Tradicinis airiškų pusryčių priedas – sodos
duona
Matyt, dėl
geografinės padėties ir panašių tradicijų, Airijoje
rytais dažniausiai yra patiekiamas standartinis, angliškas pusryčių meniu. Tačiau
jis dar gali būti papildytas baltuoju pudingu ar kraujine dešra. Šiaurinėje
šalies dalyje taip pat labai populiarus Ulsterio kepsnys (angl. Ulster Fry), užsikandamas plokščios
formos sodos duona, apkepta kiaulių taukuose. Be to, pusryčiams airiai labai mėgsta
įvairias košes bei keptą šoninę, o desertui pasiskrudina duonos ir pertepa ją
marmeladu.
Vokiečiai ryte stiprinasi
rolmopsais
„Vokietijoje ant pusryčių stalo rasite pačių įvairiausių rūšių šaltos mėsos,
vietinės gamybos sūrių, šviežiai keptos duonos bei klasikinių vokiškų suktinukų,
vadinamų rolmopsais (vok. rollmops)“,
–
pasakojo R. Levickaitė. Rolmopsai – tai ne kas kita kaip marinuoti
agurkėliai arba svogūnai, apsukti silkės filė. Beje, Vokietijoje šis patiekalas
ypač populiarus po išgertuvių. Rolmopsai yra gana sūrus, todėl skatina gerti
daugiau vandens, be to, sūrymas atstato elektrolitų pusiausvyrą ir žmogus pasijunta
geriau.
Sveikuoliai renkasi Danijoje
Šioje šalyje ant
pusryčių stalo greičiausiai rasite duonos su sviestu, įvairių tepamų sūrių,
braškių džemo ir kavos. Kartais patiekiama ir saliami dešros ar kitų maltos
mėsos užkandžių. Tačiau dažniausiai danai rytais valgo itin sveikai: įvairių grūdų
bei dribsnių su pienu arba jogurtu.
Prancūzai išsiskiria rafinuotumu
Ir net jei pusryčių
meniu sudarys vien sumuštiniai – visi jų ingredientai bus tobulai suderinti,
sviestas – aukščiausios kokybės, o duona – visiškai šviežia, ką tik iš
kepyklėlės. R. Levickaitė pastebi, jog jau kas kas, bet prancūzai mėgautis
maistu tikrai moka – net ir pusryčiaudami jie niekuomet neskuba, valgo lėtai, mėgaudamiesi
kiekvienu kąsniu.
Ant pusryčių
stalo Prancūzijoje rasite tradicinės prancūziškos duonos (pranc. baguette), sviestinių ragelių (pranc. croissants) ar bandelių su šokoladu (pranc.
pain au chocolat), taip pat įvairių
vaisių bei uogų.
Italai pusryčiauja kava ir saldumynais
Jokie pusryčiai
Italijoje nebus tikrai itališki, jei neužsisakysite didelio, gardaus puodelio
kavos su pienu – caffe e latte. Tokia yra vietinių ryto tradicija. O prie kavos dažniausiai
ragaujama įvairių rūšių bandelių, pagardintų sviestu ar uogiene, taip pat
mėgstama valgyti kitus kepinius ir saldumynus. „Beje, Italijoje vis populiarėja
vėlyvųjų pusryčių arba ankstyvųjų pietų įprotis, – pasakojo daug keliaujanti R.
Levickaitė. – Per tokius vėlyvus pusryčius dažniausiai patiekiama įvairių salotų
ir lengvų užkandžių, sumuštinukų“.
Ispanai smaguriauja citrininiais keksiukais
Ispanai, kaip ir
kaimynai italai, rytais negali be kavos ir saldumynų. Čia be galo populiarūs tradiciniai citrininiai keksiukai arba cukriniai
churros – spurgas primenantys pailgi pyragaičiai, apibarstyti cukrumi ar
aplieti medumi. Taip pat labai mėgstamas ispaniškas duonos pudingas su cinamonu
ar medumi, kurį vietiniai vadina torrija.
„Kad ir kokioje šalyje
bebūtumėte, pusryčiams svetur bene daugiausia žavesio pridės tai, kad,
tikėtina, tai bus jūsų atostogos, nereikės skubėti į darbą, o gardus iš lėto
valgomas rytinis maistas tebus tik malonios, atradimus žadančios dienos, kada
esate savo laiko šeimininkas, pradžia. Tad pusryčiaukite ir maistu mėgaukitės
lėtai“, - sakė „Baltic Tours“ atstovė.
O kokios šalies
pusryčiais jau šį savaitgalį mėgausitės jūs?