Trakų istorijos muziejaus karamikos paroda keliauja po Lenkiją

Lenkijos Slupsko muziejuje (Muzeum Pomorza Srodkowego w Slupsku) atidaryta Trakų istorijos muziejaus paroda "Karaimai Lietuvoje". Čia paroda veiks iki kitų metų sausio pabaigos, vėliau trims mėnesiams bus perkelta į Gdansko muziejų ir dar tiek pat laiko veiks Olštyno Varmijos ir Mozūrų muziejuje. Eksponatai į Lietuvą grįš tik 2008 m. rudenį.

"Karaimikos paroda eksponuojama Lenkijoje Slupsko muziejaus direktoriaus Mečislavo Jaroševičiaus (Mieczyslaw Jaroszewicz) iniciatyva, – sako Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius. – Jis 2006 m. vasarą lankėsi mūsų muziejuje ir, pamatęs karaimikos ekspoziciją, pasiūlė atvežti ją į Slupską."

Kadangi Slupsko muziejus palaiko glaudžius ryšius su Gdansko muziejumi, o Trakų muziejus jau 10 metų bendradarbiauja su Olštyno muziejumi, buvo susitarta suteikti galimybę parodą "Karaimai Lietuvoje" pamatyti ir šių Lenkijos miestų gyventojams bei svečiams.

"Lenkijoje, kaip ir Lietuvoje, gyvena apie 300 šios tautinės mažumos atstovų, – sako M. Jaroševičius. – Ši paroda suteikia galimybę Lenkijos visuomenei plačiau susipažinti su karaimų tautos istorija, papročiais, religija bei kalba".

Į Lenkiją iš viso iškeliavo 151 eksponatas iš Trakų istorijos muziejaus karaimikos rinkinio. Bene vertingiausi jų – XX a. pradžios tautiniai drabužiai: vyro, moters ir dvasininko, kuriuos muziejus įsigijo iš karaimų bendruomenės.

"Tautiniai karaimų drabužiai – itin vertingas eksponatas, nes jie jau nedėvimi nuo XVIII a., – sako Alvyra Zagreckaitė, Trakų istorijos muziejaus karaimikos skyriaus vedėja. – Nors kai kuriose XX a. pradžios santuokų sutartyse tautiniai galvos apdangalai bei švarkeliai dar minimi, bet jie nebebuvo dėvimi."

Anot A. Zagreckaitės, lenkus itin sudomino unikali kūdikiui skirta karaimų lovytė, su skirtingais mergaitėms ar berniukams montuojamais vamzdeliais šlapimui nutekėti. Savotiška lovytės "drenažo" sistema užtikrindavo, kad kūdikis ilgą laiką išliktų sausas.

Kitas didelio dėmesio sulaukęs eksponatas – specialus stalas "talky tyrkibia", skirtas velykinių paplotėlių iš neraugintos tešlos gamybai, bei mediniai peiliukai ornamentams ant paplotėlių spausti. Paroda išsiskiria karaimų senųjų maldynų gausa bei tautodailės darbais, ypač savitomis servetėlėmis "peškir".

Pirmoji karaimikos ekspozicija Trakų istorijos muziejuje atidaryta 1967 m. Atnaujinta nuolatinė Trakų istorijos muziejaus karaimikos ekspozicija atidaryta 1997 m., minint karaimų ir totorių atsikėlimo į Lietuvą 600-ąsias metines. Trakų istorijos muziejaus fonduose sukaupta per 1500 eksponatų karaimikos tematika.

Karaimus į Lietuvą iš Krymo XIV a. pabaigoje atsivežė ir Trakų apylinkėse apgyvendino didysis kunigaikštis Vytautas. Trakų karaimų bendruomenė, kurią šiuo metu sudaro 63 nariai, yra viena gausiausių Lietuvoje.

Trakų istorijos muziejus jau ne vienerius metus sėkmingai bendradarbiauja ne tik su Lenkijos Olštyno Varmijos ir Mozūrų, bet ir Brodnicos muziejumi, Malborko pilimi-muziejumi, o taip pat su Estijos Rakverės muziejumi.

Vykdydami partnerystės sutartis, muziejininkai keičiasi parodomis, dalyvauja vieni kitų organizuojamose mokslinėse konferencijose bei šventėse, vykdo pasikeitimo specialistais programas.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51406288sec.