Sankt Peterburge –Maironiui skirta konferencija

Sankt Peterburge gruodžio 13 dieną prasideda tris dienas truksianti mokslinė ir praktinė konferencija „Maironis ir dvasinis Lietuvos atgimimas (Peterburgo perspektyva)“.

Mokslinės ir praktinės konferencijos metu numatoma aptarti tokius klausimus kaip Sankt Peterburgo vaidmuo rengiant dvasininkus, Romos katalikų akademijos veikla, planuojama išsamiau nagrinėti Maironio biografiją, aptarti poetinį Maironio palikimą, aptarti XIX a. pabaigos – XX a. pradžios bažnytinės muzikos problemas.

Ši konferencija – tai pirmas ilgalaikio projekto „Lietuviai Sankt Peterburge“ renginys.

Konferencijoje dalyvaus Lietuvos kultūros ministerijos atstovai, Lietuvos ir Rusijos istorikai, filologai, muzikologai, bažnyčios atstovai.

Konferencijos posėdžiai vyks Rusijos mokslų akademijos Sankt Peterburgo mokslo centre ir Sankt Peterburgo valstybiniame universitete. Vienas posėdžių vyks Rusijos mokslų akademijos bibliotekoje, kur numatoma surengti Sankt Peterburgo bibliotekose saugomų lituanistinių knygų parodą. Konferencija baigsis katalikiškomis mišiomis ir šventiniu koncertu Sankt Peterburgo šv. Mergelės Marijos bažnyčioje.

Įvairiais istorijos etapais Sankt Peterburge gyveno, mokėsi, dirbo ir kūrė daug Lietuvos kultūrai, mokslui, tautiniam atgimimui nusipelniusių žmonių – dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, prezidentas Antanas Smetona, kalbininkai Kazimieras Būga ir Jonas Basanavičius, muzikai Juozas Naujalis, Kipras Petrauskas, dvasininkai Maironis, Kazimieras Jaunius, Juozas Tumas-Vaižgantas ir daugelis kitų. Daugelio iš šių nusipelniusių žmonių veikla yra žinoma, tačiau archyvuose ir bibliotekose surinkti ne visi jų darbai, taip pat jie dar nėra tinkamai įvertinti šalyje, kurioje gyveno ir dirbo.

Sankt Peterburgo archyvuose, muziejuose, bibliotekose yra daug su lituanistika susijusių dalykų. Archyvinių lietuviškų knygų turtingos Rusijos nacionalinė ir Rusijos mokslų akademijos. Sankt Peterburgo teatro bibliotekoje yra atskiras XIX a. pabaigos - XX a. pradžios lietuviškos dramaturgijos skyrius. Sankt Peterburgo istorijos institutas turi sukaupęs didžiulį senų raštų, susijusių su Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste, archyvą.

Mieste prie Nevos tai pat yra daug atmintinų vietų – namas, kuriame gyveno M.K.Čiurlionis, Sankt Peterburgo valstybinio universiteto filologijos fakultetas, kuriame mokėsi ir dirbo K.Būga, buvusi Sankt Peterburgo dvasinė akademija, kurioje įvairiu metu mokėsi ir dirbo daug Lietuvos dvasininkų.

Iš Sankt Peterburge XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje gyvenusių lietuvių ypač išsiskiria dvasininkas, poetas, mąstytojas ir kultūros veikėjas Maironis (Jonas Mačiulis), kurio du jubiliejai (145-osios gimimo ir 75-osios mirties metinės) yra minimi šiemet. Sankt Peterburge Maironis praleido dvi dešimtis metų, čia mokėsi, apgynė disertaciją, rašė darbus Lietuvos istorijos ir literatūros istorijos temomis, sukūrė didžiąją dalį savo eilėraščių. Jis nusipelnė Sankt Peterburgui ,įkurdamas vieną pirmųjų Rusijoje sociologijos katedrą. Maironio patirtis organizuojant mokymo procesą Sankt Peterburgo dvasinėje akademijoje, apmąstymai ir darbai kultūros bei religinės minties srityse akivaizdžiai siejasi su dabarties visuomeninėmis problemomis.

Konferenciją organizuoja Sankt Peterburgo lietuvių bendrija, Lietuvos generalinis konsulatas Sankt Peterburge, Sankt Peterburgo valstybinis universitetas ir Rusijos mokslų akademijos Sankt Peterburgo mokslo centras kartu su Lietuvos kultūros ministerija ir Tautinių mažumų ir išeivijos departamentu prie Lietuvos Vyriausybės.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18450689sec.