Lietuvos ir dar 9 ES narių oro uostuose panaikinta Šengeno erdvės sienų kontrolė

Kovo 30 d. tarptautiniuose Lietuvos oro uostuose panaikinta vidinių Šengeno erdvės sienų kontrolė, Tai reiškia, kad nuo šiol sienų kontrolė, taip pat ir dokumentų patikra oro uostuose, Šengeno zonos vidiniams lėktuvų skrydžiams nebevykdoma. Tačiau Valstybinė sienos apsaugos tarnyba primena, kad vykstant į bet kurią užsienio šalį, taip pat ir Šengeno zonos valstybę, privaloma turėti galiojantį kelionės dokumentą – piliečio pasą arba asmens tapatybės kortelę.

Oro sienų kontrolės panaikinimas – antrasis žingsnis Lietuvai įsiliejant į Šengeno erdvę. Europos Sąjungos (ES) teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybai pritarus 9 ES valstybių - Lietuvos, Latvijos, Čekijos, Estijos, Lenkijos, Maltos, Slovakijos, Vengrijos, Slovėnijos prisijungimui prie Šengeno erdvės, šios 9 valstybės 2007 m. gruodžio 21 d. žengė pirmajį žingsnį – panaikino kontrolę prie ES vidaus sausumos sienų.

Šengeno sutarties pradžia laikomi 1985-ieji metai, kai birželio 14 d. nedideliame Liuksemburgo mieste Šengene Belgijos, Vokietijos, Prancūzijos, Liuksemburgo ir Nyderlandų vyriausybės pasirašė susitarimą, siekdamos suteikti galimybę "...visiems valstybių narių piliečiams laisvai kirsti vidaus sienas..." ir sudaryti sąlygas "laisvam prekių ir paslaugų judėjimui".

Šis susitarimas leido visiems Europos Bendrijos piliečiams laisvai judėti Šengeno erdvėje, t.y. kirsti vidines valstybių sienas be imigracinės kontrolės.

Saugumą Šengeno erdvėje užtikrina sustiprinta išorinių sienų kontrolė, intensyvėjantis Šengeno šalių sienos apsaugos tarnybų, policijos ir teisinis bendradarbiavimas, bendra Šengeno šalių vizų politika ir Šengeno informacinės sistemos funkcionavimas.

Vidaus reikalų ministras R. Čiupaila, sveikindamas lietuvius su Šengeno zonos oro sienų kontrolės panaikinimu, perspėjo, kad ketinantieji skristi lėktuvu į kitą Europos valstybę pirmiausiai turi aiškiai žinoti: ar vyksta į Šengeno šalį ir, nors įprastos pasų kontrolės nebėra, tačiau pasą arba asmens tapatybės kortelę su savim turėti reikia.

Dabar Šengeno erdvei priklauso 24 valstybės:

- 22 ES narės: Austrija, Belgija, Danija, Graikija, Ispanija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Suomija, Švedija ir Vokietija, Lietuva, Latvija, Čekija, Estija, Lenkija, Malta, Slovakija, Vengrija, Slovėnija;

- 2 ne ES valstybės: Norvegija ir Islandija;

24 valstybių erdvei priklausančių šalių piliečiai turi vienodas teises keliauti be vizų ir pasienio kontrolės.

Dėmesio! ES valstybės Airija, Bulgarija, Jungtinė Karalystė, Kipras ir Rumunija nėra Šengeno narės. Jungtinė Karalystė ir Airija tebevykdo pasienio su kitomis ES valstybėmis narėmis kontrolę (tačiau jos yra įgaliotos taikyti tam tikras priemones dėl policijos ir teisinio bendradarbiavimo baudžiamosiose bylose).

Parengta pagal Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos informaciją

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1686039sec.