Vilnius 2009 prisistatys parodos Expo Zaragoza lankytojams

Rugpjūčio paskutinį savaitgalį Vilnius kvies pasaulinės parodos „EXPO ZARAGOZA 2008“ dalyvius atvykti į svečius 2009 metais. Šie metai šaliai bus tikrai ypatingi – Lietuva minės vardo tūkstantmetį, o Vilnius taps Europos kultūros sostine 2009.

Saragosoje vykstančioje parodoje bus pristatoma nacionalinė programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009”. Lankytojai turės galimybę susipažinti su užfiksuotomis akimirkomis ir įspūdžiais iš jau įvykusių Vilnius 2009 renginių bei sužinoti informaciją apie įdomiausius 2009 metų renginius, lauksiančius jų Vilniuje. Siekiant įtraukti lankytojus į Vilnius 2009 pristatymą, planuojamas atlikėjo Gedimino Laurinavičiaus pasirodymas, kurio metu muzikuoti su įvairiais būgneliais, kastanjetėmis bus kviečiami parodos lankytojai.

2009 metais kultūra įvairiais pavidalais užlies Vilniaus miesto sales, gatves ir kitas iki šiol niekada menui nenaudotas erdves. Numatoma, kad programą „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” sudarys daugiau nei 300 renginių. „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” programa (toliau – VEKS programa) įtiks ir meno gurmanams, ir paprastai kultūros renginiuose nesilankantiems žmonėms. Daugiau nei pusė renginių bus nemokami.


Meno mylėtojams – Europos menai

„Visus metus Lietuvoje lankysis Europoje pripažinti muzikos, teatro, šokio, vizualiųjų menų atstovai, bus pristatomi jų darbai. VEKS programoje lygiai tokie pat svarbūs bus ir Lietuvos menininkai – juk esame įdomūs tuo, kad Europos kultūros sostinė dar niekada nebuvo nukeliavusi taip toli į Europos rytus. Siekiame Europos meno procesams suteikti unikalaus lietuviško prieskonio“, - teigia VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” direktorė Elona Bajorinienė.

2009 m. Vilnių ketina aplankyti:

  • pasaulinio garso šviesų menininkas iš Vokietijos Gertas Hofas, Londono simfoninis orkestras (dirigentas V.Gergijevas), italų režisierius Romeo Casteluci, bus pristatomi garsiausio Gruzijos dailininko Niko Pirosmani darbai. Kultūros padangę ryškiai nušvies ir žymūs Lietuvos menininkai – Gediminas ir Nomeda Urbonai, Mindaugas Navakas, Deimantas Narkevičius, kino režisierius Arūnas Matelis, Europoje garsūs džiazo virtuozai, bus pristatomi didingiausio Lietuvos dailininko ir kompozitoriaus M.K.Čiurlionio darbai.

Vilniuje 2009 metais vyks daug premjerinių renginių:

  • Pasaulio muzikos dienos, Neformalus Europos teatrų susitikimas, Tarptautinė galerijų mugė, „Vilniukų“ (iš Vilniaus krašto kilusių lenkų) suvažiavimas, I tarptautinis operos festivalis, Sakralinės muzikos festivalis, M.K.Čiurlionio ir jo amžininkų kūryba bei specialios parodos, Klezmerių festivalis, Išgyvenimo stovykla 1984, Šaltojo karo laikmečių menas, Europos jaunimo festivalis „Jauna Europa“ ir kt.


Bendruomenė – kiekvienas kviečiamas kurti

Kultūrinė programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” neapsiribos vien paveikslo rėmais, kino ekranu, šokių, teatro sale ar tarptautinių meno organizacijų suvažiavimais. „Neveltui mūsų šūkis - „Kultūra gyvai“. „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” - pirmoji Lietuvoje tokio masto kūrybinė programa, kurios aktyvūs dalyviai yra ne tik menininkai profesionalai, bet ir paprasti gyventojai, miesto svečiai, emigrantai“, - teigia E. Bajorinienė.

VEKS programa bus įdomi visoms amžiaus grupėms - nuo vaikų iki senjorų. Specialūs projektai bus skirti žmonėms su negalia , socialinės atskirties. Meno projektai užpildys ne tik tradicines menui skirtas erdves, bet ir gatves, stotis, romų taborą, iš senamiesčio menas keliaus į Vilniaus mikrorajonus.

VEKS programa įgyvendinama nuo 2007 m. Pasirengimo metais gimė keletas naujų kultūrinių tradicijų, kurios buvo itin sėkmingos ir įtraukė daugybę sostinės gyventojų, svečių ir bendruomenių:

  • Pirmąjį gegužės šeštadienį tradicija tampančiame renginyje „Gatvės muzikos diena“ į gatves muzikuoti išeina tūkstančiai žmonių.
  • Vasaros renginyje „Tebūnie naktis“ vilniečiai trumpiausią metų naktį skiria ne miegui, o kultūrai: klauso poezijos, muzikos koncertų bažnyčiose, žiūri filmus parke, mokosi šokti, lanko visą naktį veikiančias dailės galerijas.
  • Rudens renginyje „Menas netikėtose erdvėse“ greta profesionalių menininkų, kurie kuria netikėtus projektus sostinės viešosioms erdvėms, dalyvauja ir miesto gyventojai, asmeninius kiemus, laiptines ir butus paverčiantys meno galerijomis.

2008 m. gruodžio 31 d. įvyks oficiali „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” atidarymo ceremonija.

Aplankykite miestą, kuris kviečia Jus kurti kartu!

Renginių kalendorius ir aprašymas skelbiamas čia.

Daumanto Plechavičiaus (Expobalta) nuotrauka


 

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15219212sec.