Kur ir kiek daug arbatpinigių reikia duoti

Duoti arbatpinigių nėra tiktai mandagumo klausimas, daugelyje Europos valstybių tai yra dalis aptarnaujančio personalo pajamų. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad kiekvienoje Europos valstybėje yra sava arbatpinigių kultūra, ir šis dydis gali būti skirtingas. Vokiečių klubas ADAC atlieka tyrimą, kad išaiškintų: kur, kaip ir kiek daug arbatpinigių reikia duoti personalui.

Pagrindinė taisyklė – kuo šalis yra toliau į šiaurę, tuo mažiau arbatpinigių reikia palikti. Danijoje išvis arbatpinigiai nėra imama. Restoranuose, ekskursijose po miestą ar važiuojant taksi reikia mokėti arbatpinigių iki 10 % nuo sumos. Vokietijoje kavinėse ir restoranuose arbatpinigių dydis gali būti 10 % nuo sumos. Nėra būtina apvalinti sumos, pavyzdžiui, 2,40 euro nėra apvalinama iki 3,00 eurų, užteks, jei sumokėsite 2,70 euro. Tačiau važiuojant taksi, suma bus apvalinama, vis dėlto rūbininkai džiaugiasi jau daugiau negu 0,50 euro centais.

Skandinavijos valstybėse arbatpinigių apimtis yra 5 % nuo bendros pinigų sumos. Didžiosios Britanijos baruose svečiai už užsakymą sumoka iškart prie bufeto ir arbatpinigiai neduodami. Iki 10 % arbatpinigių prireiks sumokėti Ispanijoje, Prancūzijoje, Austrijoje ir Portugalijoje, kuriuos reikės palikti ant stalo.

Italijoje tai vadinama coperto, duodama už stalo padengimą ir bandeles, nors jau tai yra įskaičiuota į sąskaitą, tačiau patarnautojas tikisi savo 10 % nuo sąskaitos, čia taip pat arbatpinigiai paliekami ant stalo.

Danijoje, Islandijoje, Šveicarijoje ir Nyderlanduose arbatpinigių nėra privaloma duoti. Tačiau, jei apsilankėte kokioje Šveicarijos visuomeninėje maitinomo įstaigoje ir neturite smulkiųjų pinigų, nenorėsis pasirodyti šykščiu, tada geriau drąsiai duoti daugiau.

Daugelyje Viduržemio valstybių personalo arbatpinigiai siekia iki 15 %, pavyzdžiui, jei lankotės Turkijoje ir palikti atbatpinigiai siek tik iki 5 % nuo apskaičiuotos sumos, tada būsite palaikytas šykščiu ir nemandagiu svečiu.

Vis dėlto visada paisykite savų iškeltų kelionės tikslų, nes nė vienas, nors ir to mandagiai prašo, negali spausti Jūsų duoti pinigų. Laimingos kelionės!

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.46576381sec.