Savo vietoje: nuo studentijos iki marginalių politikų

Nuo 2008 m. gegužės 6 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje – Fotografijos muziejuje (Vilniaus g. 140, Šiauliai) veikia kauniečio fotografo Tado Šarūno fotografijų paroda-projektas „Savo vietoje“. Gegužės 10 d., šeštadienį, 16 val. vyks parodos pristatymas, kuriame dalyvaus autorius.

Tai pirmoji autorinė menininko paroda, kurioje eksponuojami kultūriškai, profesiškai ir politiškai marginalizuotų grupių socialiniai portretai. Ši paroda sukurta grįžus į Lietuvą po ilgo buvimo svečiose šalyse. Anot paties menininko, tai buvo priežastis permąstyti vietą kurioje gyveni, iš naujo pažvelgti į dalykus, kurie iki šiol buvo įprasti.

T. Šarūnas – Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto magistras, VUSA fotoklubo prezidentas ir vienas iš jo įkūrėjų, daugelio klubo parodų ir renginių organizatorius, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos stipendininkas, Fotomenininkų sąjungos narys, taip pat medijų ir komunikacijos specialistas, menininkas, kuris savo kūryboje daugiausiai naudoja fotografiją. Žinių apie ją sėmėsi Kauno fotografijos meno mokykloje, tobulinosi kūrybinėse stažuotėse ir menininkų dirbtuvėse Vokietijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Lietuvoje. Jo darbai eksponuojami Lietuvos ir užsienio galerijose.

Autoriaus fotografijų paroda-projektas „Savo vietoje“ susideda iš dešimties žmonių portretų, kelių peizažų bei keliolikos momentinių vaizdų, kurių visuma sukuria specifinį socialinį portretą. Pagrindiniais kūrybos objektais menininkas pasirenka žmones, kurie lieka nereprezentuoti mūsų kasdienėje vizualinėje kultūroje. Fotografuojami studijų draugai studentų bendrabučiuose ir jų namuose, įsiveržiama į Kapiniškių kaimą, kuriame gyvena vien tik našliai, ir šiek tiek sutrikdoma jų kasdienybė, fiksuojama Mindaugo Murzos, ne tik pagarsėjusio kaip politinio marginalo, bet keistai susijusio ir su meno scena per Artūro Railos projektus, darbinė aplinka, smalsumas tenkinamas naršant ekstrasenso, surasto per skelbimą gatvėje, ezoterinius „instrumentus“ ir stebint Kudirkos Naumiesčio mokyklos valgyklos darbuotojus.

„Savą vietą“ autorius suvokia dvejopai: kaip žmogaus vietos gyvenime (ne)atradimą ar (ne)įprasminimą ir kaip kasdienę buitį. Portretą papildo aplinka – žmogus čia neatsietas nuo erdvės, kurią jis kuria, ir erdvės, kuri jį patį formuoja. T. Šarūnas renkasi nebūdingą Lietuvos fotografams portretavimo būdą: portretuojamasis tarsi „sudaiktinamas“, „įrašomas“ į daiktų aplinką, tuo pačiu ir į žiūrovo atmintį.

T. Šarūno fotografijų paroda veiks iki 2008 m. birželio 7 d.

Informaciją apie parodą teikia Fotografijos skyriaus muziejininkė Deimantė Kondrotaitė tel. 8 41 52 43 96.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.10482717sec.