Dokumentiniai filmai nustebinę ne vieno tarptautinio festivalio auditoriją jau šiauliuose

2010 m. lapkričio 17–20 dienomis Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch.Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74) viešės 4-asis dokumentinių filmų žmogaus teisių tema festivalis „Ad Hoc: nepatogus kinas“. Tai aštrus, kritiškas, filosofija prisodrintas kinas– erdvė laisvai minčiai, atviroms diskusijoms apie tai, kas iš tiesų yra svarbu.

Susirinkusiesiems į pirmąjį „Nepatogaus kino“ filmo seansą Ch. Frenkelio viloje lapkričio 17 d. 17.30 val. festivalį pristatys jo organizatorius Gediminas Andriukaitis.

Lapkričio 17–19 dienomis kino seansai vyks 17.30 ir 19.15 val., o 20 d., šeštadienį, – 14.45, 16, 17.30 ir 19.15 val. Visi kino seansai nemokami, filmų subtitrai – lietuvių kalba.

Festivalį „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“ galima vadinti socialiniu-kultūriniu projektu, kurio metu rengiamos nemokamos kino peržiūros įvairiuose Lietuvos miestuose. Per pastaruosius dvejus metus festivalis tapo vienu iš didžiausių kino renginių šalyje, kasmet pritraukiančiu daugiau kaip 12 000 lankytojų. Šiauliuose antrus metus iš eilės festivalio filmai demonstruojami „Aušros“ muziejuje. Šį rudenį iš 43 festivalio programos filmų šiauliečiams Ch.Frenkalio vilos kino salėje „Kapitol“ bus pristatyta dešimt ne vieno tarptautinio festivalio auditoriją nustebinusių dokumentinių filmų.

Šių metų „Nepatogaus kino“ programa labai įvairi. Be jau tradicinėmis tapusių nediskriminavimui, lygioms galimybėms bei ekologinėms problemoms skirtų pilnametražių filmų programų, atskiros programos skiriamos nacionalizmui, skurdui bei moterų teisėms. „Į žmogaus teises galima žvelgti iš įvairių kampų. Šiemet rengdami programą siekėme dalį temų tęsti, tačiau taip pat norėjome rasti ir tokių, kuriomis festivalio metu dar nebuvo kalbėta. Lyčių lygybė, skurdas ar stiprėjantis nacionalizmas – vienos iš jų“ – teigia festivalio direktorius G. Andriukaitis.

Festivalio naujiena – programa „Ekrane moterys“. Moterų teisėms ir lyčių lygybei skirti filmai dar niekada nebuvo rodomi atskiroje festivalio „Nepatogus kinas“ programoje. Sunku patikėti, tačiau lyčių lygybė net ir daugelyje Vakarų Europos valstybių vis dar išlieka tik siekiamybė. Šiaulių žiūrovai galės išvysti du šios programos filmus „Wangari Maathai vizija“, „Ponios Goundo dukra“.

Aktualiai šių dienų problemai – ekonominei krizei – skirta programa „Ties skurdo riba“. Šiauliuose pristatomi du šios programos filmai „Alkis“ ir „Skurdo pabaiga?“, nagrinėjantys reiškinį, šimtus tūkstančių žmonių pastūmėjusį į dar gilesnį skurdą. Išsiskiria ir programa „Drąsus žodis“, pristatoma bendradarbiaujant su festivalio partneriais – Transparency International Lietuvos skyriumi. Šiauliečiai galės išvysti šios programos, skirtos korupcijai ir žmogaus teisių pažeidimams, filmą „Nafta mainais už melą“.

Kiekvienais metais ieškodami vis naujų aktualijų, festivalio organizatoriai išlieka ištikimi ir tradicinėms temoms: programoje „Žalioji programa“ aptariamos aplinkosaugos ir darnaus vystymosi problemos, programoje „Panorama“ pateikiamas platus pasaulio realijų vaizdas ir apimami klausimai, susiję su žmogaus teisėmis, o programa „Už įvairovę. Prieš diskriminaciją“ siekiama atkreipti dėmesį į asmenų lygiateisiškumą ir nediskriminavimą.

„Aušros“ muziejus festivalio „Nepatogaus kino“ filmų peržiūromis įsijungia į Šiaulių miesto savivaldybės iniciatyva organizuojamą renginių ciklą „Kultūros vakarai“.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Deimantė Bačiulė, mob. tel. +370 687 71494 ir žmogaus teisių kino festivalio „Ad Hoc: Nepatogus Kinas 2010“ direktorius Gediminas Andriukaitis, mob. tel. +370 605 12624.

Daugiau informacijos: www.ausrosmuziejus.lt, www.nepatoguskinas.lt.

Informacija naudota iš www.g-taskas.lt/nepatogus-kinas%E2%80%9C-nuo-lietuvos-politiku-iki-sundance-nugaletoju/

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43944812sec.