Lietuvių alpinistai kops į Daulagirio viršūnę Himalajuose

Lietuvos alpinizmo asociacijos ir fondo "Baltų žygiai" šių metų pavasarį organizuojama alpinistinė ekspedicija Himalajuose į vieną aukščiausių pasaulio viršūnių Čo Oju (angl. Cho Oyu) 8201 m. priversta keisti planus. To priežastis - tik kovo mėnesio viduryje išplatintas Kinijos alpinizmo asociacijos pranešimas apie šį pavasarį neišduodamus leidimus į Čo Oju ir Everesto viršūnę. Leidimai, šiemet, neišduodami ir į kitas Tibete esančias viršūnes.

Susiklosčius šiai situacijai lietuvių alpinistai ekspedicijos Himalajuose neatideda, savo tikslu pasirinkdami kopimą į kitą, panašaus aukščio viršūnę Nepale. Alpinistai kops į septintą pagal aukštį pasaulyje, aštuonių kilometrų šimto šešiasdešimt septynių metrų aukščio Daulagirio (angl. Dhaulagiri) viršūnę. Vietine kalba šis žodis reiškia "Baltas kalnas".

Ekspedicijoje, kuri prasidės balandžio viduryje, dalyvaus devyni Lietuvos alpinistai. Tarp ekspedicijos dalyvių yra ir dvi moterys. Tai Danguolė Bičkūnienė ir Salomėja Jasinskaitė. Iki šiol nei viena lietuvė moteris nėra pakilusi į aštuonių kilometrų aukštį. Tai bus trečiasis Lietuvos alpinisčių bandymas pakilti į aukštesnį nei aštuoni tūkstančiai metrų aukštį.

Iš Nepalo sostinės Katmandu septyni alpinistai ir trys keliautojai startuos balandžio 15 dieną, po savaites prie grupės prisijungs dar du nariai. Lietuviai kops kaip atskira sportinė ekspedicija. Dėl stačių kalno šlaitų ir ledo sienų Daulagiris yra žymiai techniškai sudėtingesnis kalnas nei Čo Oju, todėl pasikeitus ekspedicijos planams keičiasi ekspedicijos taktika. Alpinistai aklimatizuosis ne Everesto nacionaliniame parke, o žygio link Daulagirio viršūnės metu. Kopiama bus klasikiniu maršrutu Šiaurės Rytų ketera. Lietuviai kalno prieigose praleis apie 35 dienas. Kopimo metu planuojama naudotis dviejų aukštuminių nešikų paslaugomis.

Ši ekspedicija yra tęstinis Lietuvos alpinizmo asociacijos ir fondo "Baltų Žygiai" projektas – "Aukščiausios pasaulio viršūnės". 2003, 2004, 2006 ir 2007 metais lietuvių alpinistai sėkmingai įkopė į keturias iš keturiolikos aukštesnių nei 8 kilometrai viršūnių: Everesto (8850 m.), Sisia Pangmos (8027 m.), Gašerbrumo II (8045 m.) ir Broud Piko (8046 m.). Ekspedicijos metu bus naudojamasi palydoviniu ryšiu ir internetu. Kaip ir ankstesnių ekspedicijų metu, kopimo į Daulagirio viršūnę naujienos bus nuolat skelbiamos internetiniame tinklalapyje www.baltuzygiai.lt

Generalinis ekspedicijos rėmėjas "Ūkio bankas", rėmėjai Lietuvos draudimas, Kūno kultūros fondas, Kalnapilis, UAB Fortra, MBK grupė, Fortesta, kitos įmonės.

Lietuvių ekspedicijos tikslas – įkopti į vieną aukščiausių pasaulio viršūnių, garsinti Lietuvos vardą pasaulyje, populiarinti alpinizmą Lietuvoje, kelti Lietuvos alpinistų sportinį meistriškumą.

Ekspedicijoje dalyvauja: Saulius Vilius (vadovas), Eugenijus Šimanauskas (antrasis ekspedicijos vadovas), Arūnas Matukas, Salomėja Jasinskaitė, Danguolė Bičkūnienė, Egidijus Mockus, Rimvydas Mockus, Vladas Kalvelis, Ernestas Markšaitis.

Daulagiris (8167 m.) yra septinta pagal aukštį pasaulio viršūnė po Everesto (8850 m.), K2 (8611 m.), Kangčendžungos (8586 m.), Lhotsės (8516 m.), Makalu (8463 m.) ir Čo Oju (8201 m.). Daulagiris yra centrinėje Šiaurės Nepalo dalyje Himalajų kalnų masyvo Anapurnos regione (28 laipsniai 41 minutė – ilguma, 83 laipsniai 29 minutės – platuma).

Kai kurie faktai, susiję su Daulagiriu: 1808 m. atradus Daulagirį, jis buvo laikomas aukščiausiu planetos tašku. Pirmoji 1960 metų gegužės 13 dieną į šią viršūnę įkopė jungtinė austrų, šveicarų ir nepaliečių ekspedicija. Pagal statistiką iki 2007 metų šio kalno viršūnę pasiekė 313 alpinistų.

Daulagiris - pirmoji aukštesnė nei 8000 m viršūnė į kurią įkopė lietuvių alpinistas. 1990 m. lapkričio 1 dieną 16.30 val. kartu su amerikiečiu Karlu Buhleriu ir šerpu Nuru į Dhaulagirio viršūnę (8167 m) įkopė ir lietuvis Dainius Makauskas. Deja, leisdamasis nuo viršūnės legendinis Lietuvos alpinistas dingo kalno šlaituose.

2008 metų pavasario ekspedicijos dalyviai kopimą į Daulagirio viršūnę skiria Dainiaus Makausko atminimui.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.3687892sec.