Už lėktuvo vėlavimą - laukia kompensacijos

Oro linijų bendrovės privalės sumokėti kompensaciją keleiviams, kurių skrydžiai bus atidedami daugiau nei trims valandoms. Minimali kompensacijos suma sieks 250 eurų. Toks sprendimas buvo priimtas Liuksemburge, 2009 11 19 dieną. Tą dieną įvyko Europos Bendrijų Teisingumo Teismo susirinkimas. Toks sprendimas sustiprino keleivių teises.

Pagal Teisingumo teismo nuosprendį, dabar kiekvienas keliautojas turės teisę į kompensaciją už prarastą laiką. Tik jei bus vėlavuojama ne dėl oro linijų kaltės, jokios kompansacijos neegzistuos. Grąžinamųjų išmokų dydis priklausys nuo skrydžio atstumo. Jei maršrutas sieks 1500 kilometrų, keleivis pretenduos į 250 eurų kompensaciją. Jei nutrauktas skrydis sieks 3000 km - 400 eurų. Apskritai už tolimą neįvykdytą skrydį bus galima reikalauti net 600 eurų. Teisę į kompensaciją turi visi Europos Sąjungos piliečiai.

Toks sprendimas priimtas dėl gausių keleivių skundų. Didžiulių priekaištų salaukė Condor ir Air France aviokompanijos. Dėl kompanijų neoperatyvumo, keleiviai skrydžių turėję laukti 22 ar 25 valandas. 2009 11 19 dieną Vokietijos teisme buvo nagrinėjama byla, kurioje teigiama, kad keleiviai kelionės tikslą pasiekė tik po 30 valandų. 2008 metų skrydis iš Vokietijos į Maldyvų salas taip pat baigėsi nesėkmingai. Pakeliui į Maldyvų salas, buvo sustota Jungtiniuose Arabų Emyratuose, tiesa, ten skrydis ir baigėsi, nes skrydžio įgulos nariai neturėjo reikiamų vizų.

Tad toks sprendimas buvo būtinas. Tačiau šio sprendimo pasekmės neprognozuojamos. Daugelio pigių oro linijų bendrovių, kaip pavyzdžiui, Ryanair, kompensacijos suma yra daug didesnė nei bilieto kaina.

Oro linijų kompanijų teigia, kad 250 eurų bauda už vėlavimą yra pernelyg didelė bauda. Faktas, kad bus susidurta su daugybę neaiškumų, kai reikės nustatyti, kas visgi kaltas dėl skrydžių vėlavimo - oro linijos ar oro uosto saugumo patikrinimas?

Pagal vartotojų apklausos Europos oro linijų asociacijos (Association of European Airlines) duomenis, teikiama, kad 83,2% trumpųjų skrydžių ir maždaug 70% tolimųjų skrydžių buvo atliekami tiksliai. 1,9% trumpųjų skrydžių ir 0,7% tolimųjų skrydžių buvo atšaukti, tačiau visiems nukentėjusiems buvo išmokėtos kompensacijos.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58538699sec.