10 sveikos mitybos mitų

Sveikatingumo ir sporto klubas „G7 Sportas“ kartu su „Lieknėjimo akademija“ tęsia kovą prieš visuomenėje paplitusius mitybos, svorio metimo ir sveikatingumo mitus. Šį kartą visuomenei pristatoma 10 populiariausių mitų apie sveiką mitybą. Mitus komentuoja sveikos mitybos ir gyvensenos ekspertas, asmeninis treneris Paulius Velaikis.


„Norint turėti sveiką ir liekną kūną, būtina ne tik pakankamai judėti ir išsimiegoti. Ne mažiau svarbu yra tinkamai maitintis. Racionali mityba ypač svarbi siekiant numesti svorio, todėl būtent metant svorį dažniausiai susiduriama su gausybe abejonę keliančių patarimų“, – teigia „G7 Sportas“ sveikos mitybos ir gyvensenos ekspertas P. Velaikis.

Sveiko gyvenimo šalininkai kviečia visuomenę jungtis į kovą prieš sveikatingumo, svorio metimo ir mitybos mitus. Susidūrę su abejonę keliančiu lieknėjimo, mitybos ar sveikatingumo patarimu, jį siųskite el. paštu [email protected]. Atsiųstų mitų komentarai bus publikuojami svetainėje http://www.lieknejimoakademija.lt/ ir spaudoje.

Mitas: nereguliari mityba padeda suliesėti.

Liesėti padeda reguliarus sportas ir racionali mityba. Tai yra liekno kūno pagrindas. Nereguliari mityba nebus efektyvi, jei žmogus, kad ir nereguliariai, gaus per didelį kalorijų kiekį arba valgys nekokybišką ir nesveiką maistą.

Mitas: riebalų deginimo vaistai, steroidai padės sudeginti riebalus ir įgauti gerą kūno formą.

Riebalų deginimo vaistai, steroidai riebalų degimo procesus paspartina apčiuopiamai, bet taip pat kenkia sveikatai, todėl, vargu, ar tikslas pateisina priemones. Be to, reikia turėti omenyje, kad pasiektas rezultatas bus laikinas. Todėl saugesnis kelias su ilgalaikiu rezultatu – racionali mityba ir tinkama treniruočių programa.


Mitas: tapkite vegetaru ir būsite sveikesni bei atsikratysite antsvorio.

Viskas priklauso nuo to, kurioje klimato zonoje gyvenate ir kuo užsiimate. Lietuvoje geros kokybės vegetariškų produktų yra labai sudėtinga gauti, todėl tapti vegetaru nerekomenduotina. Ypač, jei aktyviai sportuojate ar dirbate sunkų fizinį darbą. Tokiu atveju, atsižvelgiant į poreikį, šiek tiek mėsos geriau valgyti. Kitaip sveikatos vegetarizmas, gyvenant Lietuvoje, tikrai nepridės. Bent jau daugeliui žmonių. Išskirtinių atvejų visuomet pasitaiko, bet tai nėra taikytina daugumai. O ir suliesėti gali nepavykti, nesdaug kaspriklauso nuo bendro gaunamų kalorijų kiekio, o ne tik nuo produktų rūšies.

Mitas: norint išsaugoti sveikatą, reikia atsisakyti greito maisto.

Greitas maistas yra bevertis arba mažai kuo naudingas žmogaus organizmui. Be to, kaip jau buvo minėta anksčiau, daug kas priklauso ir nuo bendro kalorijų kiekio, nesvarbu, koks tai būtų maistas, nes net ir kokybiško maisto perteklius gali tukinti, nes kūnas visą kalorijų perteklių kaupia riebalų pavidalu. Žinoma, nekokybiškas maistas tai daro žymiai greičiau ir veiksmingiau.

Mitas: tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui.: kopūstų sriuba, greipfrutai degina kalorijas ir juos valgant galima greitai suliesėti.

Šie produktaiduoda didesnį sotumo jausmą, o tai leidžia suvartoti mažiau kalorijų, bet jų pačių kalorijų deginimo efektas yra nežymus ir negali užtikrinti efektyvaus lieknėjimo. Tam tikrais atvejais tai tiesiog galėtų būti optimalus pasirinkimasatitinkamą laiko tarpsnį.

Mitas: maistas, kurio sudėtyje yra krakmolo, tukina, todėl siekiant sulieknėti verčiau jo atsisakyti.

Tukina kalorijų perteklius, o ne patys produktai. Ypač, jeigu kalbama apie natūralius produktus. Labiau tukina tie produktai, kurie yra nenatūralūs ir kuriuose yra daug priedų, kurie skatina padidintą tų produktų suvartojimą arba sukelia hormoninius organizmo pokyčius. Tai lieknėjant yra žymiai pavojingiau nei krakmolas.


Mitas: žuvies galima valgyti kiek tik lenda, nes joje nėra riebalų ir cholesterolio.

Viskas priklauso nuo žuvies rūšies. Vienose žuvyse yra mažiau riebalų, kitose daugiau. Bet žuvų riebalai, kaip ir kiti riebalai, jeigu jų suvartojama tiek, kiek žmogui reikia, yra naudingi. O bet kokių riebalų perteklius, net jeigu ir kalbama apie naudingąsias riebiąsias rūgštis, pavyzdžiui Omega 3, kurių yra kai kurių žuvų riebaluose, bus žalingas.

Mitas: riešutai tukina, todėl jų reikėtų atsisakyti, jei norima numesti svorio.

Riešutuose yra žmogui naudingų riebalų, kurie gali net ir paspartinti riebalų degimą. Bet reikia prisiminti, kad net geriausio produkto perteklius tukina. Todėl viską rekomenduojama valgyti saikingai. Pradžiai reikėtų atsisakyti ne riešutų, o nenatūralios kilmės produktų.

Mitas: pieno produktai tukina ir jie nesveiki.

Tukina kalorijų perteklius, o ne patys produktai. Žmogus nesustorės nuo 30 gramų lašinių, bet taip tikrai atsitiks, jeigu jų valgys per daug. Tas pats ir su pieno produktais. Reikia juos pasirinkti sau tinkamus. Lieknėjant nerekomenduojama valgyti riebių sūrių ar varškės. O nuo liesos varškės, kefyro ar jogurto blogiau tikrai nebus. Tai nekaloringas maistas, kuris suteikia sotumo jausmą ir pagerina virškinimą dėl juose esančių rūgimo bakterijų.

Mitas: valgant raudoną mėsą, antsvorio sunkiau atsikratyti.

Viskas priklauso ne nuo suvalgytos mėsos rūšies, o nuo kiekio. Saikingas liesos mėsos kiekistik padės lieknėti. Mėsa puikiai padeda formuotis raumenims, kurie yra svarbūs lieknėjant, ji taip pat padeda išlaikyti greitesnę medžiagų apykaitą.

Sveikatingumo ir sporto klubas „G7 Sportas“ kartu su „Lieknėjimo akademija“ jau buvo surinkę ir paneigę 10 populiariausių svorio metimo mitų. Apie juos galite skaityti čia >>

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13062811sec.