Šilutiškiai apdovanoti Briuselyje [1]

Lietuvos turizmo traukos vietove 2009 išrinktas Šilutės rajone esantis Nemuno deltos regioninis parkas, kuris išsiskiria gamtos, kultūros ir tausojančio turizmo darna. Turizmo traukos vietovė renkama, įgyvendinant Europos Komisijos ir Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos projektą „Patraukliausios Europos turizmo vietovės. Turizmas ir saugomos teritorijos“ (European Destinations of Excellence – EDEN).

Projektą parengė ir pateikė Šilutės turizmo ir verslo informacijos centras kartu su partneriais Šilutės rajono savivaldybe ir Nemuno deltos regioninio parko direkcija.

Nemuno Deltos regioninis parkas apima Nemuno upės deltą su jo pagrindinėmis atšakomis – Atmata ir Skirvyte, jų apsupta Rusnės sala, mažų atšakų tinklu, užliejamomis pievomis, lagūniniu Krokų lankos ežeru ir daugybe kitų mažesnių ežerų, senų upių vagų, kanalų ir pelkių. Nemuno žemupiu driekiasi daugelio žuvų rūšių migracijos keliai. Jo užliejamos pievos, pelkės ir krūmynai yra svarbiausios daugelio paukščių rūšių, tarp jų – ir nykstančių – perėjimo vietos. Nemuno delta eina pagrindiniai migruojančių paukščių keliai. Ventės rage veikia Ornitologinė paukščių žiedavimo stotis. Nepamirštamų įspūdžių regioninis parkas suteikia itin didelių pavasarinių potvynių metu, kai apsemiami neaprėpiami deltos pievų plotai.

Nemuno delta garsi kultūros bei architektūros paveldo paminklais - Ventės rago švyturys ir ornitologijos stotis, etnografinės žvejų sodybos Rusnėje, Mingės etnografinis kaimas, Uostadvario vandens kėlimo stotis ir daugelis kitų. Šiame krašte puoselėjamos senovinės žvejybos tradicijos, galima paskanauti tik čia pagal senovinius receptus gaminamų patiekalų iš žuvies. Turistų patogumui parke įrengti dviračių maršrutai, pažintiniai takai, apžvalgos bokšteliai, informaciniai stendai, siūlomos įvairios pramogos.

„Patraukliausios Europos vietovės“ – tai projektas, pristatantis ir skatinantis darniojo turizmo plėtros modelius Europos Sąjungoje. Projekto tikslas – atkreipti dėmesį į Europos turizmo vietovių vertybes, įvairovę, ypatumus ir bendrumus. Projektas sukuria prielaidas šioms vietovėms propaguoti šalyje ir visoje Europoje, skatina dalintis laimėjimais ir sukaupta patirtimi.

EDEN projektas Lietuvoje įgyvendinamas antrus metus. Šilutės turizmo ir verslo informacijos centras jau pirmaisiais projekto įgyvendinimo metais buvo nominuotas kaip vienas geriausių Lietuvoje, o šiemet įvertintas aukščiausiu apdovanojimu ir LR Ūkio ministro D.Kreivio padėka už aktyvią veiklą plėtojant turizmo paslaugas ir sėkmingą dalyvavimą Europos Komisijos projekte „Patraukliausios Europos turizmo vietovės. Turizmas ir saugomos teritorijos“.

2009 m. spalio 7-9 d. Briuselyje Europos turizmo dienos ir Europos turizmo forumo metu vyko šio tarptautinio projekto nugalėtojų pagerbimo ir apdovanojimo ceremonija bei paroda.

Dalyvauti šiuose renginiuose buvo pakviesti Šilutės rajono meras Virgilijus Pozingis, Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Laužikas, Šilutės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Jūratė Skabeikienė, Valstybinio turizmo departamento prie LR Ūkio ministerijos atstovai ir EDEN 2008 m. nugalėtojų atstovas.

2009 m. spalio 7 d. vyko darbinis EDEN vietovių atstovų susitikimas, kurio pabaigoje pasirašyta 22 naujų EDEN vietovių Briuselio Deklaracija.

Spalio 8 d. Europos turizmo dienos proga vyko konferencija „Bendradarbiavimo vaidmuo plėtojant subalansuotą Europos turizmą“, kurioje dalyvavo per 400 dalyvių iš įvairių valstybių bei oficialus EDEN parodos atidarymas. Parodoje šilutiškiai pristatė Nemuno deltos regioninį parką, kaip išskirtinę Europos turizmo traukos vietovę. Vakare vyko iškilmingas nugalėtojų apdovanojimas. Šiemet apdovanoti 22 Europos valstybių atstovai. Prieš įteikiant apdovanojimus buvo demonstruojamas kiekvienos šalies nugalėtoją pristatantis Europos Komisijos sukurtas filmas. Apdovanojimus šilutiškių delegacijai įteikė Europos Komisijos Įmonių ir pramonės generalinio direktorato Turizmo direktorius Pedro Ortun.

Spalio 9 d. vyko Europos turizmo forumas 2009 „Europos Sąjungos turizmo ir ekonomikos nuosmukis: naujos galimybės subalansuotai ir turtingai ateičiai“ bei antroji EDEN parodos diena. Parodoje šilutiškius aplankė ir pasveikino su apdovanojimu eilė garbių svečių iš Europos Komisijos: Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Giunteris Ferhoigenas, EK Įmonių ir pramonės generalinio direktorato Turizmo skyriaus vedėjas Francesko Ianniello, kiti EK pareigūnai. Pasveikinti buvo atvykęs ir Europarlamentaras Zigmantas Balčytis.

EK atstovai planuoja, kad apie 20 žurnalistų parašys apie 50 straipsnių apie patraukliausias Europos turizmo traukos vietoves. Jau parodos metu pradėtas platinti žurnalas „The Parliament magazine“, kuriame pristatytos visos patraukliausios Europos turizmo traukos vietovės 2009, tarp jų ir Nemuno deltos regioninis parkas. Šis žurnalas išleistas 4000 egz. tiražu ir elektroniniu būdu platinamas apie 12000 adresatų. Pagrindinės tikslinės šio leidinio auditorijos: Europos Parlamentas, ES Ministrų Taryba, Europos Komisija, Europos ir Socialinis komitetas, Regionų komitetas, Europos teisingumo rūmai, Europos investicijų bankas.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?

1 Indre 10/19/2009 10:13 Šaunuoliai šilutiškiai! VALIO VALIO VALIO


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.46526694sec.