Suomių patiekalai nustebino net lietuvius

Kalbant apie suomių kultūrą, daugeliui ji siejasi su pirtimis. Keista ir džiugu, kad suomiai kulinarijos pasaulį sugebėjo perkelti į pirčių erdvę. Tradicinis pirčių maistas - saunos lenkkimakkara dešra. Dešros valgymas turi savas tradicijas. Šviežios dešrelės suvyniojamos į foliją ir vos tik susėdus pirtininkams, dedamos į krosnį. Pasiekus 85-100 laipsnių karštį, lenkkimakkara dešra yra išimama ir valgoma. Ne paslaptis, kad lenkkimakkaros dešrą labiau mėgsta vyrai nei moterys. Neatsiejamas dešros priedas - makkara.

Visgi grįžkime iš saunos į tradicinę suomių virtuvę. Čia rasime tradicinius žuvies pateikalus. Populiariausios šalies žuvys yra: lašiša, upėtakis ir silkė. Vienas iš tradicinių žuvies patiekalų yra Kalakukko. Tai žuvies ir mėsos mišinys duonos tešloje. Šio pateikalo gamybai būtini ingridientai: muikko ir neįtikėtinai liesa kiauliena. Tačiau Kalakukko nėra lengvas patiekalas, jis dažnai sukelia skrandžio problemas. Tačiau jei esate pasiryžęs paragauti Kalakukko, nuvykite į Kuopio - Suomijos miestą, kuriame paragausite skaniausio Suomijoje gaminamo Kalakukko patiekalo.

Įdaryta tešlą populiari ir Karelijoje. Kadaise įdarytos tešlos patiekalus itin mėgo ūkininkai. Šis patiekalas tiko išsinešimui į laukus. Mėsos ir ryžių pyragai – dar vienas tradicinis suomių valgis, kurio šaknų reikėtų ieškoti rytų Suomijoje. Šiandien piirakkas valgo visoje Suomijoje. Tradiciškai jie valgomi su kiaušinių sviestu.

Suomiai labai mėgsta kiaulienos ir ėrienos patiekalus. Ypač vertinamas särä valgis. Särä - didžiulis medžio formos keptų ėriukų patiekalas. Ne ką mažesnis skanėstas - poroliha (šiaurės elnių mėsa). Ketvirtadieniais dažna suomių šeima į savo meniu įtraukia žirnių sriubą. Ši tradicija gyvuoja jau kurį laiką – dar tada kai Suomija priklausė Švedijai.

Suomiai mėgsta gaminti ir apkepus - kepenų, morkų, kopūstų, makaronų. Ypatingu skoniu pasižymi ir šalies duonos ir pieno produktai.

Suomijos velykos neatsiejamos nuo mämmi. Mämmi – saldaus skonio žele. Keista, bet šį patiekalą itin vertina suomiai, o užsienio turistams jis sukelia siaubą. Balandžio 30 d. Suomija švenčia Vappu – oficialią pavasario pradžią. Tuo metu suomių stalai lūžta nuo tippaleipä- aliejuje keptų sausainių. Tačiau būtent šią dieną suomiai pirmenybę teikia alkoholiui. Nenuostabu, kad tradicinis gegužės 1 d. patiekalas yra silkė. Tai tipiškas pagirių maistas.

Suomijos šventės neatsiejamos nuo blynų, sūrio, mėlynių sriubos. Tradicinis Kalėdų patiekalas yra kepta kiauliena.

Kadangi Suomijos patiekalai nėra lengvi patiekalai, prie jų puikiai tinka degtinė. Daugelis suomių teigia, kad būtent ji skatina virškinimą. Žinomiausia Suomijos degtinė - Koskenkorva. Tačiau suomiai mielai leidžiasi į likerių degustacijas, pavyzdžiui, į ekstravagantiškojo tekšių lakkalikööri likerio degustaciją. Suomijos alus yra panašus į Latvijos alaus skonį. Prekyboje vyrauja trijų tipų alūs – be alkoholio, keskiolut - vidutinio stiprumo ir ypatingasis alus. Mėgstamiausias Suomijos gėrimas yra kava. Šalies kava turi savas tradicijas ir unikalų skonį.

 

 

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.03291392sec.