Foto: BalticTravelnews.com
Autorius: Aušra Kurtkutė
Šaltinis: AD VERUM
2014 metais
restoranų verslas, anot maisto pramonės specialistų ir tendencijų
prognozuotojų, turėtų pasipildyti holografiniais virėjais, išmaniaisiais
peiliais ir vabzdžių batonėliais. Pasak UAB „Amber Food” maisto kokybės vadovo Algirdo
Furmanavičiaus, kitais metais nieko nenustebinsi pasiūlęs špinatinių kopūstų
ledų ar gerai paruoštos tikros žemės sriubos.
Reklāma
„Technologijų
amžiuje maistas ir inovacijos žengia koja kojon – net paprasti močiutės
kotletai dabar gaminami ir patiekiami kitaip. Maisto tendencijų prognozuotojai
skelbia, kad kitais metais jau bus galima įsigyti mėgstamą patiekalą, įpakuotą
į valgomą tarą ar visą informaciją apie produktą sužinoti vien iš jo QR kodo, -
sako „Amber Food“ maisto kokybės vadovas A. Furmanavičius. – Greitas maistas
taps dar „greitesniu“ dėl specialių programėlių telefone, o „žalio“ maisto
sąvoka aprėps ne tik pagrindinius patiekalus, bet ir desertus”.
1) Sveika tampa dar
sveikiau
Pasak maisto
tendencijų specialistų, pasaulį užkariavusi sveiko maisto mada taps dar
„sveikesnė“, nes pyragėliai – vakar dienos hitas. Iš proto visus vedę keksiukai
užleidžia vietą natūraliems, iškart gaminamiems ledams ir daržovių batonėliams.
„Jau dabar žmonės stengiasi vartoti daugiau šviežių sulčių, produktus kuo
mažiau termiškai apdoroti, į savo racioną įtraukia vis daugiau daržovių. Kitais
metais nieko nestebins ledai, pagaminti iš špinatinių kopūstų, super naujiena
taps tefas – abisininė posmilgė, iš kurios kepama etiopiška duona, o kalafioras
grįš ant vaišių stalo ir tiesiogine prasme suspindės visomis vaivorykštės
spalvomis”, - sako A. Furmanavičius.
Restoranų klientai
ims rūpintis ne tik savo, bet ir vaikų sveika mityba, todėl vis dažniau greito
maisto užkandžius keis sveikesni, mažiau riebalų turintys patiekalai. Pasak
„Amber Food“ maisto kokybės vadovo, vaikų mėgstamas bulves fri keis krosnyje
keptos bulvių puselės, daržovių ir vaisių kokteiliai, jogurtai, įvairių grūdų
košės, gazuotus vaisvandenius – natūrali gira.
2) Geras „blogas“ maistas
„Stebėdami savo
restoranų klientų įpročius supratome, kad žmonės tapo reiklesni maistui: jų
nebetenkina užšaldyti ir pakartotinai pašildyti produktai – klientai lengvai
atskiria šviežią, restorano virtuvėje gamintą patiekalą, - sako A. Furmanavičius.
– 2014 metais picos, sumuštiniai nebebus „blogo“ maisto atitikmeniu, nes jų
gamybai bus naudojami ne pusfabrikačiai, bet kokybiški produktai. Reaguodami į
maisto tendencijas, savo restoranų svečius pratinsime prie kitokio „greito“
maisto: kokybiškesnio, gaminto tik užsakius, su krosnyje, ne mikrobangų
krosnelėje, kepta bandele ir natūralia mėsa. Juk sumuštinis – nebūtinai
beverčio, tuščių kalorijų atitikmuo”.
3) Umami skonis
„Europiečiai žino
keturis skonius: rūgštų, saldų, aštrų ir sūrų, o štai japonai turi ir penktą
skonį, kuris išvertus skambėtų umami.
Jį sunku apibūdinti, bet patiekalai su umami
yra aiškesnio, sodresnio skonio. Jį sudaro
glutamo rūgšties junginiai, kurie randami tam tikros rūšies sūriuose, grybuose,
sojų padažuose. 2014 virtuvės šefai daugumai patiekalų suteiks ir penktą – umami – skonį”, - sako maisto kokybės
vadovas. Pasak jo, Tokijo restoranas „Ne Quittez Pas“ jau metus siūlo
patiekalus, pagardintus žeme. Tai ne jos atitikmuo iš kitų produktų, norint
dekoruoti maistą, bet tikra, iš 10 metrų gilio kasama žemė, kurios skonis – umami.
4) Vabzdžių meniu
Senkant žemės
resursams ir didėjant žmonijos populiacijai, vis sunkiau ir brangiau tampa
maisto pramonei auginti gyvulius bei augalus. Pasak prognozių, šiais metais
Azijos šalių patirtį valgant vabzdžius perims ir Europa. Vabzdžiuose yra iki 15
proc. daugiau geležies nei špinatuose ir tiek pat B grupės vitaminų, kaip
lašišoje. Drąsesni restoranai į meniu įtrauks tarakonus šokolade, lervų
pabarstukus ant salotų ir vabzdžių batonėlius.
5) Protingi peiliai
Dar šiais metais
inovatyvūs virtuvės šefai naudosis „protingais“ virtuvės peiliais, kurie galės
iškart nustatyti, ar produktuose yra pesticidų, pavojingų bakterijų, parodyti
vertingų medžiagų kiekį ir spinduliuos neigiamus jonus, kurie padės patiekalą ilgiau
išlaikyti šviežiu.
6) Holografiniai virėjai
„Atrodo, kad
netrukus nebereikės pirkti receptų knygų, o norimų patiekalų paslapčių namie
mokys asmeniniai holografiniai virėjai,
- juokiasi A. Furmanavičius. – Specialus prietaisas jūsų virtuvėje
suprojektuos norimo virtuvės šefo hologramą, kuri padės paruošti jūsų pageidaujamą
patiekalą. Atrodo, 2014 metais nebeliks jokių kliūčių gaminti taip, kaip Jamie
Oliveris“.
UAB
„Amber Food“ valdo 25 picerijas „Charlie pizza“, 8
blynines „La Crepe“, 7 restoranus „Katpėdėlė“, 3 restoranus „Carskoje Selo“,
barų zonas Žalgirio Arenoje, kavos ir ledų kavinę „Ice Cafe“. Latvijoje nuo
2011 metų atidarytos 3 picerijos „Charlie pizza“.
Draudžiama portale www.travelnews.lt paskelbtą informaciją perpublikuoti be Travelnews.lt redakcijos sutikimo.