Valstybinio turizmo departamento kartu su Europos Komisija
organizuojamuose geriausių Lietuvos gastronominių projektų rinkimuose lapkričio 19 d., triumfavo šakotis. Mūsų šalies virtuvės vizitine
kortele tituluojamas šakotis jau gruodžio mėn. viduryje bus pristatytas
Briuselyje kartu su geriausiais kitų Europos šalių kulinariniais
projektais.
Jaskonių kaime (4 km nuo Druskininkų) galima išvysti ir
išbandyti, kaip kepamas lietuviško švenčių stalo pasididžiavimas –
šakotis, paragauti ką tik iš židinio ištraukto deserto. Taip pat čia
veikia vienintelis Rytų Europoje šakočių muziejus, kuriame eksponuojamas
pasaulio rekordas – įspūdingas 3,72 m aukščio šakotis.
Daugiau nei 10 metų Europos Komisija vykdo projektą „Europos
turizmo traukos vietovės“ (ang. “European Destinations of Excellence“,
EDEN), kurio tikslas – atkreipti dėmesį į Europos turistinių vietovių
įvairovę, vertę, originalumą bei skatinti naujų turizmo krypčių plėtrą.
Kiekvienais metais Europos šalys išrenka po vieną įdomiausią šalies
turizmo traukos vietovę, atitinkančią tų metų Europos Komisijos projekto
temą bei kriterijus. Šių metų EDEN projekto tema – turizmas ir vietinė
gastronomija.
Kaip apdovanojimų ceremonijoje teigė Valstybinio turizmo
departamento direktorė Jurgita Kazlauskienė, kulinarinis turizmas yra
sparčiai populiarėjanti turizmo niša, tad šių metu tema aktuali ir
svarbi visam šalies turizmo sektoriui. EDEN projektas tapo puikia
galimybe garsinti savo krašto kulinarines ypatybes tiek vietiniams
Lietuvos turistams, tiek kviečiant svečius iš užsienio.
Reklāma
Būti pripažintais geriausiais Lietuvoje panoro 16 kulinarinių
projektų iš įvairių šalies vietovių. Paraiškas pagal Europos Komisijos
nustatytus kriterijus vertino turizmo ekspertų komisija.
Paraiškas konkursui galėjo teikti netradicinės vietovės, veikiančios
arba teikiančios gastronominio turizmo paslaugas mažiausiai 2 metus ir
siūlančios autentišką turistinę gastronominę patirtį, naudojančios
vietos žaliavas. Turistinėje vietovėje pagal konkurso kriterijus turi
būti užtikrinamas vietos savivaldos ar bendruomenės bendradarbiavimas ir
įsitraukimas į gastronominio produkto populiarinimą. Turistinė vietovė
taip pat turi bendradarbiauti su kelionių agentūromis, nevyriausybinėmis
organizacijomis, atitikti kitus konkurso kriterijus.
EDEN PROJEKTO „LIETUVOS TURIZMO TRAUKOS VIETOVĖ 2015. TURIZMAS IR VIETINĖ GASTRONOMIJA“ NUGALĖTOJŲ DEŠIMTUKAS:
I vieta
ŠAKOTIS – LIETUVOS VIZITINĖ KORTELĖ, Druskininkų sav.
II vieta
ŽAVUS VAISIŲ VYNO KRAŠTAS – ANYKŠČIAI
III vieta
PAKRUOJIS – LIETUVIŠKO ALAUS TRADICIJŲ SOSTINĖ
IV vieta
ZANAVYKŲ RAGAUČIUS – MAISTO TRADICIJOS IŠ ZANAVYKŲ KRAŠTO, Šakiai
V vieta
KULINARINIS KRUIZAS ŽUVIES KELIAS, Klaipėdos r.
VI vieta
PAMARIO ŽUVĖJŲ GILIUKIAI, Šilutės r.
VII vieta
MEDAUS SLĖNIS, Jurbarko r.
VIII vieta
DZŪKŲ BANDOS, Alytaus r.
IX vieta
ŽUVIENĖ – TAUTINIO PAVELDO PRODUKTAS IŠ RYTŲ AUKŠTAITIJOS, Ignalinos r.
X vieta
AGURKŲ ŠVENTĖ – GIMUSI IŠ ISTORIJOS IR TRADICIJOS, Kėdainiai.
Lietuvos gyventojai taip pat rinko savo kulinarinį favoritą ir
savo balsus už mėgstamiausią lietuviškos virtuvės produktą skyrė
„Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“. Daugiausia gyventojų
simpatijų sulaukė šilutiškių kulinarinis projektas
„Pamario žuvėjų giliukiai“ (Pamario žvejų laimikiai), kuris surinko daugiau nei 1100 žmonių balsų.
Draudžiama portale www.travelnews.lt paskelbtą informaciją perpublikuoti be Travelnews.lt redakcijos sutikimo.