Bulves keis
batatai, o avokadai transformuosis į desertus – tokias kulinarines naujoves
kviečia išbandyti garsiausi virtuvės šefai ir kulinarinių tinklaraščių autoriai.
Šiais metais išlieka populiarūs sveiki produktai, tačiau kai kurie jų, pasak
„Čili picos“ virtuvės šefės Liucijos Makovskos, mūsų lėkštėse šiemet turėtų
atsidurti dažniau nei iki šiol. L. Makovska siūlo virtuvėje visada turėti
avokadų, saldžių bulvių, datulių, įvairių daigų ir kalendros bei išbandyti
naujus šių produktų ruošimo būdus.
Reklāma
1.
Avokadas
Avokadas – tai vienas naudingiausių ir
maistingiausių vaisių, kuriame gausu vitaminų ir kitų žmogaus organizmui būtinų
medžiagų: gerai įsisavinamų
baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, E, D, K, B1, B2, B6, biotino,
karotino.
„Avokadą galima
naudoti padažams, užkandžiams, salotoms, gėrimams ir net desertams ruošti.
Pastariesiems avokadą
naudoti dar kiek neįprasta, tačiau būtent su avokadais gaminami desertai šiais metais galėtų vis
dažniau papuošti mūsų stalą“, – sako L. Makovska.
Picerijų tinklo
virtuvės šefė siūlo išbandyti paprastą ir greitą desertą su avokadais - avokadų
ir laimų kremą. Dviem porcijoms reikės:
120 g avokado
100 g anakardžių riešutų
100 ml vandens
40 ml laimo sulčių
30 ml agavų nektaro
šaukštelio tarkuotos
citrinos žievelės
žiupsnelio jūros
druskos
8 g vanilinio cukraus
30 ml kokosų aliejaus
Visus produktus
sudėkite į plakiklio indą ir plakite apie 2 min., kol gausite vienalytę kreminę
masę.
2. Saldi bulvė - batatas
Mitybos specialistai
saldžias bulves laiko vienomis naudingiausių daržovių, tinkančių ne tik
garnyrams, bet ir pagrindiniams patiekalams gaminti. Batatuose gausu beta
karotino, vitamino C, skaidulų ir kalcio, todėl jie ne tik skanūs, bet ir
naudingi organizmui. L. Makovska teigia, kad saldi bulvė – tai puikus ingredientas salotoms.
„Prieš ruošiant patiekalą
iš batatų, juos reikėtų apdoroti. Saldžiosios bulvės nuvalomos, supjaustomos kubeliais arba skiltelėmis, tuomet apšlakstomos alyvuogių aliejumi, druska ir
juodais, šviežiai maltais pipirais. Bulvės dedamos į kepimo
skardą ir kepamos iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštėja
(apie 20 min.). Salotose šios bulvės – puikus derinys su fetos ar ožkos sūriu. Be to, jas
drąsiai galima apibarstyti moliūgų sėklomis ar garstyčių, ridikėlių daigais“, –
patarimais dalinasi picerijų tinklo virtuvės šefė.
Orkaitėje keptos
saldžiosios bulvės
puikiai tinka ir su vištiena. Ji gali būti kepta ant grotelių arba virta garuose.
3.
Kalendra
Kalendra – tai puiki ir
naudinga organizmui prieskoninė žolelė, plačiai
vartojama sveiką gyvenseną propaguojančių žmonių, todėl
šiemet itin madinga. Kalendra turtinga
vitaminų C, A, B1, B2, B3, turi kalcio, magnio, fosforo, folio rūgšties.
„Kalendra gali būti
derinama prie salotų padažų tiek kapota, tiek smulkinta. Ji puikiai išryškina
skonį padažuose prie jautienos ar žuvies
patiekalų. Be to, kalendra puikiai pakeičia krapus ir kitas jau pabodusias prieskonines žoleles. Tačiau kalendra atrasta dar ne kiekvienoje
virtuvėje“, – pastebi šefė.
4. Daigai (ridikėlių, saulėgrąžų, garstyčių, žirnelių)
Įvairūs daigai ir žalumynai
pastaruoju metu tapo itin populiarūs – jų galima rasti visuose prekybos
centruose. L. Makovska teigia, kad šiemet daigai taip pat išliks madingi ne tik
gurmaniškuose restoranuose, bet ir kasdieniuose valgiuose. Juos galima patiekti
tiek užkandžiuose,
tiek salotose, taip pat derinant skonius ir puošiant karštus patiekalus.
„Garstyčių ir
ridikėlių daigai puikiai dera su pelėsiniu sūriu. Pavyzdžiui, galite išmėginti mėlynojo pelėsinio sūrio,
graikinių riešutų ir daigų derinį“, – siūlo L. Makovska.
Virtuvės šefė taip pat pabrėžia, kad skirtingus daigus reikėtų derinti prie tam tikrų
patiekalų. Pavyzdžiui, žirnelių daigai turi savotišką skonį, tad nors jie
puikiai atrodo, tačiau į visus patiekalus jų dėti nereikėtų. Jie puikiai tinka
su vištiena, ypač jeigu prie vištienos patiekiamos orkaitėje pakepintos morkos. Žirnelių daigai taip pat tinka prie karštų lašišos patiekalų
ar salotų su lašiša.
„Daigai taip pat
puiki ir maistinga sveikuoliškų kokteilių sudedamoji dalis. Kokteiliams ypač
tinka saulėgrąžų daigai. Ryte energijos dienos pradžiai galite pasikrauti
kokteiliu iš banano, kelių špinatų lapų, saujelės saulėgrąžų daigų, obuolių
sulčių ar migdolų pieno. Tai skanus, mineralais praturtintas kokteilis“, –
receptu dalijasi „Čili picos“ virtuvės šefė.
5. Datulės
Datulės vis labiau populiarėja kaip saldiklių pakaitalas desertuose. Tačiau jos ne tik
saldžios, bet ir labai naudingos, nes jų sudėtyje gausu kalio, vario, magnio, vitamino B6 bei geležies.
„Jeigu norite mažiau
saldumo – išbandykite kreminį riešutų ir datulių desertą, kurio nereikia kepti.
Sutrinkite saujelę riešutų, pavyzdžiui, anakardžių, migdolų ar graikinių.
Įdėkite kakavos, saujelę datulių ir pusę banano. Viską sumalkite iki vientisos
masės. Štai ir viskas – jėgų ir sotumo jausmą suteikiantis desertas“, – pataria
L. Makovska.
Datulės gali būti
naudojamos ruošiant baltyminius kokteilius. „Keturi paprasti ingredientai -
migdolų pienas, datulės, cinamonas ir vanilė – tai viskas, ko reikia puikiam
kokteiliui. Ir sveika, ir skanu“, – teigia L. Makovska.
Pasak šefės, datulės
puikia pagardina ir salotas. L. Makovska dalinasi lapinių salotų su riešutinio
skonio padažu receptu. Šį padažą picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo naudoti ir
kitoms salotoms gardinti, mat jis sveikesnis nei įprasti dažniausiai naudojami
pagardai.
L. Makovskos
lapinių salotų su riešutinio skonio padažu receptas (2 porc.)
Salotoms reikės:
50 g špinatų
50 g gražgarsčių arba
lapinių kopūstų
40 g salierų stiebų
30 g konservuotų
juodųjų alyvuogių
50 g šiaudeliais
tarkuotų morkų
80 g džiovintų
datulių
8 g linų sėmenų
Padažui reikės:
150 ml kokosų pieno
30 g švelnaus migdolų
sviesto
20 ml vandens
4 g Himalajų druskos
12 ml spaustų
laimo sulčių
60 g tahini
4 g nuvalytos imbiero
šaknies
20 ml agavų sirupo
mažas žiupsnelis
maltos aštrios paprikos
Į kokteilinę sudėkite
visus padažo ingredientus ir suplakite iki vientisos masės. Gardinkite salotas.
Skanaus!