Istorinė diena – Lietuva priimta į Šengeno erdvę

Briuselyje vykstančioje Europos Sąjungos (ES) Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryboje priimtas mūsų valstybei itin svarbus sprendimas – Lietuva tapo Šengeno erdvės nare. Europos Komisijos viceprezidentas Frankas Fratinis asmeniškai padėkojo Lietuvai ir vidaus reikalų ministrui Raimondui Šukiui už indėlį siekiant kuo greitesnės Šengeno erdvės plėtros. "Tai ypač reikšminga diena Lietuvai, - sakė F.Fratinis. – Tai buvo istorinis procesas, o šiandien priimtas istorinis sprendimas. Jaunosios ES valstybės ir ypač Lietuva ministro Šukio asmenyje dėjo daug pastangų ir suvaidino svarbų vaidmenį siekdamos įsilieti į Šengeno erdvę. Šis sprendimas pagerins milijonų žmonių kasdienį gyvenimą". Ministras R.Šukys, sveikindamas tokį Tarybos sprendimą visų trijų Baltijos valstybių vardu, sakė: "Penkiolika mėnesių sunkiai dirbome. Ir liko tik 15 dienų, kai nebeliks sienų. Kai yra idėja, valia ir bendradarbiavimas, įmanoma viskas. Ateities kartoms perduodam išplėstą ir suvienytą Europą".

Tik priėmus šį Lietuvai ir visai Europai svarbų sprendimą, pirmoji ministrą R.Šukį ir Lietuvą su istorine pergale ir nuveiktais darbais pasveikino eurokomisarė Dalia Grybauskaitė. Išskirtinis eurokomisarės dėmesys dar kartą patvirtino šių darbų svarbą.

Gruodžio 21 dieną Lietuva ir dar aštuonios ES valstybės - Latvija, Estija, Čekija, Vengrija, Malta, Lenkija, Slovėnija ir Slovakija pakels užkardus prie vidinių ES sausumos ir jūrų sienų. Asmenų kontrolė prie šių valstybių oro sienų bus panaikinta 2008 m. kovo 30 dieną. "Sprendimas, kuris negalėjo būti kitoks, - sakė ministras R.Šukys. – Tai, kad Lietuva priimta į Šengeno erdvę – politinės valios, jaunųjų ES šalių solidarios laikysenos, nuoseklaus darbo rezultatas. Kelią įveikia tas, kas eina. Tai dar vienas mūsų tautos pasiekimas, todėl linkiu visiems pasidžiaugti, kad nuo šių Kalėdų per Europos Sąjungos šalis galėsime keliauti nestodami prie sienų, nereikės gaišti eilėse ir krovinių bei kalėdinių dovanų vežėjams".

Prieš prasidedant ES Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybos posėdžiui, vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys susitiko su Slovėnijos vidaus reikalų ministru Dragutin Mate ir padėkojo už bendrą darbą. "Būsiu nekuklus, tačiau paskelbus, kad SIS II įdiegimas atidedamas, būtent Lietuvos ir Slovėnijos pirminės pastangos suvienyti narystės Šengeno erdvėje siekiančias jaunąsias ES valstybes ir įgyvendinti Portugalijos pasiūlytą ambicingą projektą SISone4All davė tą rezultatą, kurį šiandien turime – Lietuva, Slovėnija ir kitos ES naujokės priimtos į Šengeno erdvę, - susitikime pabrėžė ministras R.Šukys. - Šiandien šis rezultatas atrodo savaime suprantamas, tačiau ES naujokių susitikimai Brdo, Vilniuje, vieningos pozicijos paieškos reikalavo daug pastangų ir politinės valios, todėl šiandien - reikšminga diena".

Ministras R.Šukys taip pat palinkėjo sėkmės Slovėnijai, kuri nuo Naujųjų metų perima pirmininkavimą ES Taryboje.

Šio susitikimo metu Slovėnijos vidaus reikalų ministras D.Mate sakė, kad dar prieš metus Šengeno durys atrodė stipriai užvertos ir ES naujokėms reikėjo panaudoti daug politinių ginklų: "Ministro Raimondo Šukio pasiryžimas ir nuostata, kad įmanoma dar šiemet įsilieti į Šengeno erdvę, uždegė visus kitus. Mes įrodėme ir sau, ir senosioms ES valstybėms, kad galime susidoroti su labai sunkiomis užduotimis. Ir tai, drįsčiau sakyti, gal net svarbiau, nei pati narystė ES"

ES Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryba dar š.m. lapkričio 8 d. priėmė išvadas, kad buvo įvykdyti visi būtini Šengeno acquis reikalavimai prie oro, sausumos ir jūrų sienų, policijos bendradarbiavimo, asmens duomenų apsaugos, Šengeno informacinės sistemos (SIS), vizų srityje.

Lietuva, siekdama atitikti Šengeno teisyno keliamus reikalavimus, įgyvendino 142 Šengeno priemonės programos projektus už daugiau kaip 615 mln. Lt. Tiek kainavo mūsų valstybės pasirengimas sudaryti sąlygas savo piliečiams ES teritorijoje laisvai keliauti ir jaustis saugiai.

Oficialūs vidinių ES sienų atvėrimo Lietuvoje renginiai numatyti gruodžio 21 d. 9 val. 30 min. prie Lietuvos-Lenkijos sienos, o 14 val. 30 min. prie Lietuvos-Latvijos sienos.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.25486803sec.