Alytaus rajonas pristatė pasienio piligrimų kelią

Alytaus rajono savivaldybė, įgyvendindama projektą „Piligrimų kelias Lenkija - Lietuva," finansuojamą iš INTEREG III A programos, š. m. lapkričio pabaigoje organizavo baigiamąją konferenciją, kurios tikslas buvo pristatyti projekto rezultatus visuomenei. INTEREG III A programa skirta Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos Federacijos Kaliningrado srities kaimynystės bendradarbiavimui.
Alytaus rajonas yra vienas pirmųjų Lietuvoje rengęs ir pristatęs pasienio piligrimų kelio projektą. Anot Alytaus rajono savivaldybės mero Algirdo Vrubliausko, šis projektas paskatins šalių bendradarbiavimą abipus Lietuvos ir Lenkijos sienų, kultūrinį ir pažintį paveldo turizmą. Minėto projekto vertė - 305 tūkst. Lt, iš jų 209 tūkst. Lt yra INTERREG III A programos lėšos. Jis vykdomas kartu su Punsko valsčiaus savivaldybe ir Alytaus apskrities viršininko administracija.
Spalio mėnesį organizuotos pilotinės kelionės metu buvo aplankytos septynios Alytaus rajono bažnyčios: Simno, Krokialaukio, Ūdrijos, Punios, Butrimonių, Pivašiūnų, Rumbonių, ir dvi bažnyčios Lenkijoje, Punsko valsčiuje: Smalėnų ir Punsko. Visos bažnyčios garsios savo praeitimi ir jose saugomomis meninėmis bei bažnytinėmis vertybėmis.
„Keliaudami ir lankydami bažnyčias mes pajutome piligrimystės dvasią, iš kunigų lūpų išgirdome bažnyčių istorijas ir kiekvienoje bažnyčioje palikome simbolį - kriauklę, papuoštą kryžiaus ženklu. Tai piligrimų kelio simbolis, kuriuo pasipuošė ir kiekvienas projekto dalyvis. Šiltas priėmimas ir išgristas žodis visada primins piligrimystės prasmę - šventų vietų lankymą," - apie buvusią kelionę įspūdžiais pasidalijo projekto vadovė, Alytaus rajono savivaldybės administracijos Ryšių su užsieniu ir investicijų skyriaus vedėja Sonata Dumbliauskienė. Vykdant projektą parengta galimybių studija, išleistas ir tarptautinėje turizmo parodoje Vilniuje pristatytas leidinys „Piligrimų kelias", parengti du detalieji planai (Punios ir Pivašiūnų poilsio aikštelėms), pastatyti keturi informaciniai stendai - po du Lietuvoje ir Lenkijoje, sukurta infrastruktūra (nupirkti mediniai baldai ir biotualetai poilsio aikštelėms), atnaujinti Alytaus rajono savivaldybės ir Punsko valsčiaus internetiniai tinklalapiai. Beje, viena iš pasienio piligrimų kelio bažnyčių - Pivašiūnų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčia yra įtraukta ir į nacionalinį popiežiaus Jono Pauliaus piligrimų kelio projektą Lietuvoje. Šį projektą pristatė Valstybinio turizmo departamento Infrastruktūros plėtros skyriaus vyr. specialistė Irena Bagdanavičienė. Baigiamosios konferencijos metu dalyviai aptarė projekto rezultatus ir tolimesnio bendradarbiavimo galimybes. Konferencijos akcentu tapo simbolinė kelionė į Daugų Dievo Apvaizdos bažnyčią.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.24436307sec.