Kaziuko mugė išjudins miestelėnus ir sostinės svečius

Vasario 21 d.smuklėje „Marceliukės klėtis“ vyko šių metų Kaziuko mugės renginių, naujovių ir prekyviečių pristatymas. Pristatyme dalyvavo pagrindiniai šventės organizatoriai – UAB „Vikšris“, asociacijų „Ugnis ir kaukė“, „Šventė visiems“ atstovai, Savivaldybės administracijos vadovai, Kultūros ir ugdymo, Turto departamentų, Miesto estetikos, Viešosios tvarkos skyrių vadovai ir specialistai.

Sostinės senamiestyje vyksiančios Kaziuko mugės organizatoriai jau antrus metus pasirengę atgaivinti šimtametę tradiciją – nuo XVII a. Vilniuje rengtą teatralizuotą amatininkų ir miesto gyventojų eiseną. Šeštadienį, kovo 1 dieną, 12 val. Gedimino prospektu (nuo V. Kudirkos paminklo) vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami prisijungti prie karalaičio Kazimiero su svita ir leistis jų vedamiems Gedimino prospektu, Šventaragio, Barboros Radvilaitės, Maironio gatvėmis iki Tymo amatininkų turgaus. Pasak mugės rengėjų, ten kiekvienas ras kuo kūną ir sielą pamaloninti, vidumi pavasarį pajusti. Eiseną lydės iškilmingai pasidabinę Vilniaus amatininkai su vėliavomis, jaunimo kaukių grupės, muzikuojantys studentai.


Nuo senų senovės Vilnius pavasarį pasitikdavo Kaziuko kermošiumi. 1602 metais kanonizavus karalaitį Kazimierą (1458–1484), jo mirties dieną – kovo 4-ąją Vilniuje vykdavo iškilmingos, teatralizuotos procesijos – eisenos kelias nusidriekdavo per visą viduramžių miestą, nuo Katedros aikštės iki Šv. Stepono bažnyčios, kurioje buvo saugoma popiežiaus dovanota purpurinė šventojo vėliava.



Pasak V. Urbos, šie metai ir džiugina, ir stebina dalyvių gausia – jau yra parduota per 2 tūkst. 300 leidimų prekiauti, atvyks prekeiviai iš kaimyninių šalių: Latvijos, Estijos, Rusijos, Vengrijos, Suomijos, Lenkijos.


Šiais metais Kaziuko mugė vyks vasario 29, kovo 1 ir 2 dienomis. Mugėje numatyta naujovių – Katedros aikštėje prekiaus tik neįgalūs prekeiviai ir tik tautodailės dirbiniais. Šiemet bus pagamintas naujas šventės simbolis – 14 metrų ilgio Vikšriukas Tauškaliukas. Pirmą kartą mugėje bus įrengta Kaziuko žaidimų aikštelė vaikams, kurioje bus žaidžiami nauji žaidimai – Riešutų mašina, Kaziuko telefonas, puodynių daužymas – atrakcionai, kurie sudomins ir jauną, ir seną. Šiemet Kaziuko mugės teritorija dar labiau plėsis – Maironio gatve kils į viršų link Apžvalgos aikštelės Subačiaus gatvėje.

Mūsų dienomis Vilniaus Kaziuko mugė – tarsi visos Lietuvos tautodailininkų ir amato meistrų suvažiavimas. Jų dirbiniais išlaikoma senoji tradicija ir įliejama kūrybiško savitumo, individualumo, kasmet galima pastebėti naujų originalių dirbinių.


Šimtamečių tradicijų šventė Kaziukas gali tapti europinio masto įvykiu – europietiškąja atrakcija, ypač pasitinkant Lietuvai reikšmingus 2009 metus.
Tradicinę Kaziuko mugę Vilniuje jau aštuntus metus iš eilės rengia užeiga „Marceliukės klėtis“ ir jos šeimininkas Vytenis Urba, bendradarbiaudami su Vilniaus miesto savivaldybe.


Nuo penktadienio iki sekmadienio Vrublevskio, Šventaragio, Gedimino pr., Barboros Radvilaitės, Maironio gatvėmis bus ribojamas transporto eismas. Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius perspėja miestelėnus laikytis tvarkos, iš anksto planuoti savo laiką, būti pakantiems ir tolerantiškiems vienas kitam.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53775001sec.