Per dvejus metus Lietuvos gidų šeima padidėjo trečdaliu

Vasario 22 – 23 dienomis Lietuva Vilniuje minės Pasaulinę gidų dieną. Iki šiol gidų dienos renginiai vyko Kaune, tačiau šiemet Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos ir Lietuvos gidų sąjunga nusprendė šią dieną minėti rotacijos principu – kaskart gidus kviesti vis kitame mieste. Vilniuje gido dienos renginiai vyks dvi dienas, kad kuo daugiau specialistų iš kitų šalies miestų galėtų dalyvauti specialiai rengiamuose seminaruose ir paskaitose. Geriausiai 2007 metais dirbusiems gidams bus įteikti sėkmingiausių Lietuvos gidų apdovanojimai.

Lietuvoje gidų paslaugas gali teikti asmenys, turintys verslo liudijimą, įregistravę įmonę arba dirbantys įmonėse ar įstaigose, teikiančiose turizmo paslaugas. Gidai gali dirbti tik turėdami kvalifikaciją patvirtinančius pažymėjimus, kuriuos Profesinės kvalifikacijos vertinimo komisijos teikimu išduoda Valstybinis turizmo departamentas. Lietuvoje šiuo metu yra 2020 gidų, registruotų Turizmo departamente. Jie gali turėti antrą, pirmą arba aukščiausiąją kategoriją. Lietuvoje yra 1554 antros kategorijos, 108 pirmos kategorijos ir 358 aukščiausios kategorijos gidai. Gidai dažniausiai yra tie žmonės, kurie atveria vartus į šalį ir ją reprezentuoja. Todėl labai svarbu, kad jų pateikiama informacija būtų aktuali, atitinkanti šiandienos reikalavimus. Ne mažiau svarbu, kad gidai būtų savo šalies patriotai, sugebantys parodyti geriausias ir stipriausias Lietuvos puses. Siekiant kuo aukštesnės Lietuvos gidų kvalifikacijos, Valstybinis turizmo departamentas visus metus inicijuoja Lietuvos gidų visuomeninių organizacijų vadovų susitikimus, skatina gidus kelti kvalifikaciją – rengia seminarus, mokomąsias ekskursijas, su Vilniaus turizmo informacijos centru organizuoja gidų tobulinimosi kursus.

2007 metais Lietuvoje buvo išduoti 322 gidų pažymėjimai - 33 procentais daugiau nei 2005 m. Lyginant su 2004 metais, gidų Lietuvoje pagausėjo 90 proc. Akivaizdu, kad gido bei kelionių vadovo profesija tampa vis populiaresnė. Iš dalies tai lemia viso turizmo sektoriaus augimas ir didėjanti turizmo informaciją teikiančių specialistų paklausa.

Pasaulinė gidų diena Pasaulinės gidų asociacijų federacijos nutarimu minima nuo 1990 metų. Lietuvoje ji pažymima jau šeštus metus.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20329595sec.