Vingio parke savaitgalį vyks žirgų sporto šventė

Lietuvos žirginio sporto sąjunga ir Tarptautinė žirginio sporto federacija kartu Žemės ūkio ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybe gegužės 30 - birželio 1 d. Vingio parke organizuoja geriausių Vidurio Europos žirgų konkūrus.

Tris dienas truksiančią žirginio sporto fiestą lydės Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga čia pat rengiama šventė visai šeimai „Laumės žirgas“.

„Šiais metais dėl nepalankių orų žiemą atsisakius organizuoti tradicines eikliausių žirgų varžybas Sartuose (Zarasų r.), kuriose sulaukdavome tūkstantinių šio sporto gerbėjų minių, nemažesnio susidomėjimo tikimės ir Vingio parke vyksiančiame viename prestižiškiausių Europos šalių žirginio sporto renginių.

 

Juolab, kad į šias varžybas atėjusieji su šeimomis, galės smagiai leisti laiką įvairiausiose „Laumės žirgo“ šventės atrakcijose ir koncertuose. Įspūdinga tarptautine žirginio sporto ir visai šeimai skirta švente kviečiame ne tik sostinės, bet ir atokesnių miestų, miestelių, kaimų gyventojus“, - sako renginio globėja žemės ūkio ministrė prof. Kazimiera Prunskienė.

 

Pasaulio konkūrų taurė kasmet atitenka geriausiam iš geriausiųjų konkūrų raiteliui. Šių, jau trisdešimtą sezoną organizuojamų tarptautinių žirginio sporto varžybų inicijatorius - šveicarų žurnalistas M. E. Ammannas, iki tol garsėjęs straipsniais apie konkūrus. Nuo 1979 m. ištisus metus įvairiuose žemynuose organizuojami populiarūs tarptautiniai konkūrai padeda išaiškinti pretendentus į garbingo Pasaulio konkūrų taurės nugalėtojo titulą. Vienas tokių etapų – šį savaitgalį Vingio parke vyksiantys Vidurio Europos šalių pajėgiausių raitelių konkūrai. “Laukiame atvykstant nemažai raitelių ir daugiau nei šimto sportinių žirgų iš centrinės Europos, taip pat iš kaimyninių valstybių. Kiekvienas raitelis galės dalyvauti Pasaulio Taurės etapo varžybose su dviem suaugusiais ir dviem jaunais žirgais. Pagrindinės varžybų rungties kliūčių aukštis siekia 150cm.

 

Šios varžybos yra prestižiškiausios Lietuvoje vykdomos žirginio sporto varžybos, jos suteikia galimybę mūsų Respublikos raiteliams neišvykstant iš savo šalies dalyvauti aukšto lygio sportinėse varžybose, įvertinant savo meistriškumą ir ruošiamų žirgų sportinį lygį” – LZSS generalinė sekretorė teigė Inga Bagdonaite.Lietuva nuo 1988 m. priklauso Centrinės Europos lygai, Šiaurės šalių pogrupiui. Jame varžosi stipriausi Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Baltarusijos Lenkijos ir Suomijos atstovai.

 

Pastaraisiais metais, remiant Žemės ūkio ministerijai, šalyje reguliariai organizuojamos tarptautinės konkūrų varžybos išsiaiškinti regiono pajėgiausius raitelius. Šį savaitgalį Vingio parke vyksiančiuose konkūruose numatyta apie 300 startų. Vienintelėms Lietuvoje vykstančioms pasaulinėms jojimo per kliūtis (konkūrų) varžyboms „CSI-W Vilnius“ šiais metais buvo suteiktas dviejų žvaigždučių reitingas, todėl varžybos, oficialiai įtrauktos į tarptautinę reitingavimo sistemą, Varžybų duomenys bus įskaitomi į Centrinės Europos lygos konkūrų finalo rezultatus.

 

Tad įvertindami šių jojimo varžybų svarbą ir reikšmę į varžybas atvyksta pajėgiausi šalies raiteliai: 2007 m. Lietuvos konkūrų čempionas Benas Gutkauskas su hanoverio veislės kumele Re Dakota MDM; 2008 m. Lietuvos žiemos konkūrų čempionas Kostas Gaigalas su Casmir Hom iš jojimo sporto klubo „Audruvis“; UAB „Vilniaus žirgynas“ atstovas 2008 m. Lietuvos žiemos konkūrų vicečempionas Stasys Jasas su Grantu; Lietuvos žiemos konkūrų bronzos medalininkas UAB „Nemuno žirgynas“ raitelis Rimas Rimkus su Fiatu; daugkartinis buvusios Sovietų Sąjungos, Lietuvos čempionas, trijų Pasaulio taurės etapų nugalėtojas, nacionalinės konkūrų rinktinės senbuvis, pripažintas visų laikų geriausiu Lietuvos raiteliu Zigmantas Šarka; 1995 m. Pasaulio taurės etapo Vilniuje nugalėtojas Irmantas Grikienis; daugkartinis Lietuvos Respublikos konkūrų čempionas, dviejų Pasaulio taurės etapų nugalėtojas vilnietis Vincas Civiskas.

 

Vingio parke vyksiančiuose konkūruose iš Lietuvos užsiregistravo dalyvauti per 40 raitelių su 250 žirgų iš 9 rajonų. Nepamiršti šiose varžybose ir jaunieji raiteliai –jau pirmąją varžybų dieną (gegužės 30d., penktadienį), numatytos atskiros rungtys, kuriose savo meistriškumą jie išbandys su žemaitukų veislės žirgais.

 

Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga šeštadienį ir sekmadienį Vidurio Europos raitelių konkūrus lydės šventė visai šeimai „Laumės žirgas“. Šeštadienio programoje numatytos dailiojo jojimo varžybos pagal muziką „Baltijos taurė“, „Raganiukės“ teatro trupės pasirodymas ir lietuviškų meno dirbinių aukcionas, kuriame surinktos lėšos bus skiriamos vaikų globos namų vaikų vasaros stovyklai.

 

„Laumės žirgo“ šventės akcentai numatyti sekmadieninėje programoje. Kol vyks tarptautiniai konkūrai, mažuosius šventės dalyvius cirko artistai ir jų dresuoti gyvūnai, aktoriai, atgiję viduramžių riteriai, išradingais pasirodymais bandys sudominti Laumės žirgo, žaidimų, cirko, pasakų, meno ir istorijos alėjose. Vidurdienį šeimos šventejė koncertuos populiarios televizijos laidos vaikams „Tele bim bam“ kolektyvas.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1753819sec.