Patraukliausia Lietuvos turistinė vietovė-2008 - Žemaitijos nacionalinis parkas

Europos Komisija ir Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos įgyvendino projektą "Lietuvos turistų traukos vietovė-2008: vietinis nematerialusis paveldas“ ir išrinko patraukliausią turizmo traukos vietovę Lietuvoje. Ja tapo „Žemaitijos nacionalinis parkas, garsėjantis Užgavėnių tradicijomis. Nugalėtoją birželio 26 d. vykusioje spaudos konferencijoje paskelbė Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktorius Alvitis Lukoševičius ir komisijos pirmininkė Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Kliokienė.

“Džiaugiamės, kad Lietuva sėkmingai dalyvavo Europos Komisijos bandomajame projekte „Patraukliausia Europos turistinė vietovė (EDEN) ir įgijo teisę išrinkti iė pristatyti savo patraukliausias vietoves Europos šalims ir pasauliui. Tai dar vienas būdas gerinti šalies įvaizdį, populiarinti ne tik žinomus ir lankomus objektus, maršrutus, bet tai, ką turime unikalaus ir išskirtinio“„– sakė A.Lukoševičius.

Konkursas dėl patraukliausios Lietuvos turistinės vietovės susilaukė didelio susidomėjimo regionuose ir sukėlė didelę konkurenciją. Paraiškas konkursui pristatė 37 savivaldybės. Apskrityse buvo atrinkti tik 17 projektų – apskričių nugalėtojų. Turizmo departamento sudaryta ekspertų komisija išrinko jau tik 13 projektų.

Anot N.Kliokienės, ekspertų komisija siekė atrinkti vietovę, kuri geriausiai atspindėtų nematerialųjį krašto paveldą, bei vertino, ką Europos ir viso pasaulio turistai pamatys atvykę į šį kraštą ne tik renginių metu, bet visus metus. Visapusiškai patrauklia vietove su savo kaimo turizmo sodybomis, puoselėjamu kulinariniu paveldu išrinkti Plateliai, pateikę projektą apie Užgavėnes.

Projekto autorė Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos Kultūros paveldo skyriaus vedėja Aldona Kuprelytė, Užgavėnių šventė minima laikantis senųjų papročių ir švenčiama dvi dienas. A.Kuprelytės nuomone, įdomiausia yra tai, kad jų krašte yra bent dešimt meistrų, kurie iš medžio drožia Užgavėnių kaukes ir siūlo jų įsigyti visus metus. Plateliuose kasmet rengiamas Užgavėnių kaukių konkursas-paroda, kuriame dalyvauja per 30 drožėjų iš visos Lietuvos. Jau sukaupta ir nuolatinė 200 Užgavėnių kaukių ekspozicija, kurią ketinama eksponuoti dvaro arklidėse visus metus. Prieš Užgavėnes rengiami seminarai, mokoma Užgavėnių dainų, papročių, valgių gaminimo ir kaukių drožybos. Iš lankomiausių objektų Žemaitijos nacionaliniame parke A.Kuprelytė išskyrė du Kristaus kančių kelius, kurių vienas žinomas visame pasaulyje – Žemaičių Kalvarija.

A.Lukoševičius antrino, kad Plateliai patrauklūs ir kasmet rengiama jachtų regata, ir nardymu, kariniu paveldu, ir liepos 1 d. duris atversiančia nauja jachtų prieplauka su 3-4 žvaigždučių apgyvendinimo paslaugas teiksiančiu viešbučiu.

Patraukliausia turizmo vietovė Lietuvoje Europos šalims bus pristatyta per VII Europos turizmo forumą, vyksiantį š.m. rugsėjo 17-19 d. Bordo (Prancūzija). Lietuvos turizmo traukos vietovei atsivers didelės galimybės tapti žinoma Europoje ir visame pasaulyje.

 

Europos komisija EDEN projektą ėmėsi įgyvendinti 2006 m. Projekto tikslas – atkreipti dėmesį į Europos turistinių vietovių įvairovę, vertę, skatinti ir reklamuoti tas vietoves, kur ekonominis augimas pasiekiamas per darnųjį (socialinį, kultūrinį ir aplinkos) turizmą. Pirmajame bandomajame projekte dalyvavo 10 šalių. Jos savo atrinktas vietoves pristatė VI Europos turizmo forume, vykusiame 2007 m. spalio 26-27 d. Portugalijoje. Valstybinis turizmo departamentas tada svečio teisėmis pristatė PHARE ir Lietuvos biudžeto lėšomis finansuotą projektą "Dviračių žiedo Vakarų Lietuvoje plėtojimas", kuris buvo išrinktas tarp 10 geriausių iš 28 Europos komisijai pateiktų projektų ir įvardytas unikaliu.

Tikimasi, kad Išrinkta patraukliausia Europos turizmo vietovė-2008 deramai atstovaus Lietuvai ir garsins mūsų šalį pasaulyje.

Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos informacija

Lidija Bajarūnienė

VTD vyr. specialistė užsienio ryšiams

869888708

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.395468sec.