Nauja TV laida apie kaimą Pašėlusiai noriu į kaimą!

Nuo liepos 11 d. kiekvieną penktadienį 20.30 val. per BTV – nauja pažintinė-pramoginė laida apie kaimą "Pašėlusiai noriu į kaimą!"

Televizijos projekto tikslas – pramogine forma pateikti TV žiūrovams objektyvią informaciją apie Lietuvos kaimą, jo plėtrą ir progresą, t.y. visą žemės ūkio naujovių, kaimo plėtros, gerovės, gyvenimo kokybės, kaimo amatų, smulkaus verslo kaime gerinimo spektrą, taip pat apie ES plėtros politiką ir Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos įgyvendinimą.

Laidų veiksmo centras – kaimo turizmo sodyba. Ši vieta veiksmo centru pasirinkta dėl dviejų priežasčių. Visų pirma kaimo turizmo verslas yra smulkaus verslo kaime lyderis, bendradarbiaujantis ir glaudžiai susijęs su visais kaimo plėtros proceso dalyviais – stambiaisiais ūkiais ir smulkiaisiais ūkininkais, smulkiaisiais verslais, amatininkais, kaimo bendruomenėmis, jaunaisiais ūkininkais, amatų centrais, valstybinėmis institucijomis (seniūnija, savivaldybe, apskritimi). Antra – būtent kaimo turizmo sodyba yra miesto ir kaimo sąlyčio vieta. Čia atvykstantis pailsėti miesto žmogus kartu turi galimybę tiesiogiai susipažinti su kaimo gyvenimo realijomis, aktualijomis ir tradicijomis.

Laidos dalyviai – dvylikos kaimo turizmo sodybų, parinktų pagal etninius regionus, šeimininkai su savo suformuota partnerių komanda: vietos gyventojais ir kaimo bendruomenių lyderiais, vietos valdžios atstovais, verslininkais ir menininkais, amatininkais, liaudies muzikos kolektyvais, ūkininkais ir žemės ūkio kooperatyvais bei įmonėmis. Laidos forma – varžytuvės.

Laidos vedėjai – miestiečių pora (Virginija Našlėnienė, TV žiūrovams pažįstama kaip Raseinių Magdelė, ir Virginijus Šmigelskas – žinomas iš "Nekviestos meilės"), pavargę nuo miesto šurmulio ir nepaliaujamos skubos, pašėlusiai užsimano į kaimą. Nuotaikingos kelionės per Lietuvą metu jie aplankys visas 12 sodybų, o kartu ir šalies etninius regionus: Aukštaitiją, Suvalkiją, Dzūkiją, Žemaitiją ir Mažąją Lietuvą.

Vedėjai susipažins su sodybų šeimininkais, domėsis įsikūrimo istorijomis. Taip pat kaip jose puoselėjamos ir saugomas etninės regiono tradicijos – architektūros, kultūros, papročių, kulinarinio paveldo ir kt. Kaip prisidedama prie kraštovaizdžio ir gyvenimo kokybės kaime gerinimo. Kokios teikiamos paslaugos ir siūlomos pramogos. Kaip bendradarbiaujama su vietos gyventojais, valdžios atstovais, bendruomene, amatininkais, menininkais, verslininkais, įmonėmis, ūkininkais. Kaip išnaudojama infrastruktūra. Koks sąlytis su tradiciniais amatais. Ar puoselėjamas ekologiškumas. Ar naudojamasi ES finansinės paramos galimybėmis. Ir kt.

Numatoma 12 laidų po 38 minutes. Planuojami trys varžytuvių etapai. Pirmajame pasitelkusios veiklos partnerius varžysis visos 12 sodybų su komandomis – po dvi vienoje laidoje, antrajame liks šešios. Į finalą pateks trys, iš kurių liks vieni nugalėtojai.

Nugalėtojus – sodybą ir jos partnerių komandą laidos vedėjams išrinkti padės balsuodami TV žiūrovai ir sudaryta vertinimo komisija: žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė, Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėja Irena Seliukaitė, Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas ir direktorius Remigijus Urbonas, Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė, Žemės ūkio rūmų vicepirmininkė Regina Sirusienė-Lamauskienė, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Bezaras, Kauno kolegijos Kraštotvarkos fakulteto Želdinių ir agrotechnologijų katedros vedėjas Jonas Vaidelys, etnologė Gražina Kadžytė, muzikologė Zita Kelmickaitė.

Vertinama bus pati kaimo turizmo sodyba, jos suformuota partnerių komanda ir išmoningumas pristatant TV žiūrovams kaimo gyvenimą, jo plėtrą ir pažangą, savo regioną ir jo ypatumus.

TV projekto idėjos autoriai – LR žemės ūkio ministerija, LR žemės ūkio rūmai ir Lietuvos kaimo turizmo asociacija. Projektą įgyvendina LR žemės ūkio rūmai ir prodiuserių kompanija "Rijeka" ("Gero ūpo", "Folkšoko" ir kitų TV laidų bei projektų prodiuseriai) su Baltijos televizija.

Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai: Europa investuoja į kaimo vietoves

ŽŪR informacija

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47156501sec.