Birštone vyksta muzikos festivalis Vargonų muzika Birštone 2008

Liepos 6 d. Birštone prasidėjo jau ketvirtasis muzikos festivalis ,,Vargonų muzika Birštone 2008”, kurį organizuoja Birštono kultūros centras.

 

Šią muzikos šventę tapo tradicija rengti Birštono Šv.Antano Paduviečio bažnyčioje.Šiais metais, deja, klausytojai sulauks tik trijų pasirodymų, tai liepos 6d., 13d. ir 20d. Visi koncertai vyks vakarais 17val.. Liepos 27d. Birštono bažnyčioje svečiuosis Pažaislio muzikos frestivalis, todėl klausytojai vis tiek turės galimybę klausytis muzikos. Liepos mėnesį Birštone susilies keli festivaliai, minėtieji “Vargonų muzika Birštone”, Pažaislio festivalis ir kasmetinis meno festivalis “Šokoladinis Mocartas Lietuvoje-Jauni jauniems”, kurį organizuoja dainininkė Sigutė Trimakaitė (meno vadovė), pianistas Justas Dvarionas, birbynininkas Irmantas Andriūnas, saksofonininkas Raimundas Simanavičius, muzikologė Aistė Nakienė.

Tradicinio muzikos festivalio “Vargonų muzika Birštone” metu bažnyčioje skambės įvairūs lietuvių bei užsienio kompozitorių kūriniai vargonams solo, įvairiems instrumentams ir vargonams.Kaip ir kasmet, šiais metais taip pat giedos dainininkai, operos solistai, kamerinio žanro atstovai.Malonu, kad šiais metais į festivalio atidarymą žada atvykti tarptautinių konkursų laureatė, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė, Lietuvos nacionalinės meno premijos laureatė Irena Milkevičiūtė.Programoje skambės nuostabiausios arijos iš stambių oratorinio-simfoninio žanro kūrinių, giesmės, skirtos sopranui ir vargonams, muzikos opusai, kurie labiausiai tinka atlikti Birštono bažnyčios vargonais.

Lietuvoje nėra daug bažnyčių, kuriose yra geros sąlygos rengti religinės muzikos festivalius.Kadangi daugelyje Lietuvos bažnyčių vargonams reikalinga restauracija, didelė renovacija, arba jų paprasčiausiai nėra.

Pirmą liepos sekmadienį be Irenos Milkevičiūtės pasirodys Irmantas Andriūnas.Jis atliks jaunosios kartos lietuvių kompozitoriaus Vytauto Germanavičiaus kūrinį birbynei solo ir kitiems pučiamiesiems instrumentams.Skambės kūrinio “Gervių šokis” premjera.

Liepos 13d. pirmą kartą Birštono bažnyčios vargonais gros paskutinio tarptautinio M.K.Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso pirmos premijos laureatė, vargonininkė Jurgita Kazakevičiūtė.Taip pat pirmą kartą klausytojai susitiks su poetu, dainuojamosios poezijos atlikėju Domantu Razausku.

Liepos 20d.paskutiniame festivalio koncerte pasirodys vargonininkė Jūratė Landsbergytė, tarptautinių konkursų laureatė, kamerinė dainininkė Sigutė Trimakaitė (sopranas) ir tarptautinių konkursų laureatas smuikininkas Vilhelmas Čepinskis.Paskutiniame koncerte klausytojai girdės gražiausius kūrinius vargonams, skambės dieviški smuiko treliai, giesmės Ave Maria, Panis Angelicus.Festivalį užbaigs premjera Vytauto Germanavičiaus “SALA”, 2008m. (pagal Juliaus Kelero eiles).

Malonu, kad, įveikdamas visus sunkumus, festivalis vėl įvyks. Prie jo organizavimo prisideda Birštono kultūros centras, kurorto savivaldybė, Birštono Šv.Antano Paduviečio bažnyčia ir daugelis geros valios žmonių.

Tik neseniai, šių metų kovo mėnesį, įvyko tradicinis džazo muzikos festivalis “Birštono džiazo festivalis 2008”. O Birštone vėl skamba muzika.Miesto šventės veja viena kitą.Tai išskirtinis Birštono kultūrinio gyvenimo bruožas.

Norėtumėme padėkoti klausytojams, kurie gausiai susirenka į visus muzikos festivalio “Vargonų muzika Birštone” koncertus.Jau pastebime tuos pačius veidus, o taip pat sulaukiame svečių iš kitų Lietuvos miestų ir kitų šalių.Kai kurie klausytojai specialiai atvyksta paklausyti savo mylimų atlikėjų.Tikimės, kad ir šiais metais sulauksime gausaus melomanų būrio, kad rimtosios muzikos nepabijos ir jaunimas, Birštono vidurinės mokyklos auklėtiniai, pedagogai.O Irenos Milkevičiūtės, Vilhelmo Čepinskio, Sigutės Trimakaitės, Irmanto Andriūno, Jūratės Landsbergytės ir kitų atlikėjų atvyks klausytis žmonės iš įvairių Lietuvos vietų.

Birštono Šv.Antano Paduviečio bažnyčioje muzikos valandose kaip visuomet skambės J.S.Bacho, G.Caccini, F.Schuberto, C.Francko, Ch.Gounod, M.K.Čiurlionio kūriniai vargonams solo, balsui pritariant vargonams, įvairiems instrumentams solo, o taip pat XX a. ir XXI a. kompozitorių (O.Messiaenas, A.Gala, Š.Nakas, V.Berenis, V.Germanavičius ir kt.) religiniai kūriniai.

Muzikos festivalis “Vargonų muzika Birštone” dėka organizatorių, rėmėjų, mielai muzikuojančių dalyvių jau tapo tradicine meno švente, kuri vyksta viduryje vasaros liepos mėnesį.Taip pat festivalio rengėjai kaip visada dėkingi Birštono Šv.Antano Paduviečio bažnyčios klebonui, monsinjorui Jonui Dalinevičiui už suteiktą galimybę muzikuoti bažnyčios erdvėse, už dėmesį ir svetingumą.Tikimės, kad festivalis, kuris vyksta kasmet, atkreips visuomenės ir valdžios dėmesį į puikius vargonus, kuriems reikalinga ypatinga priežiūra, dažnas derinimas.Tikimės, kad festivalio dėka galima bus kreiptis į įvairius Lietuvos ir tarptautinius kultūros fondus, vyriausybę, privačius medsenatus, kad padėtų išlaikyti veikiančius puikiai skambančius vargonus ir bažnyčioje vykstančias meno šventes.

Laukiame birštoniečių ir miesto svečių tris liepos sekmadienius (6d, 13d., 20d.) Birštono Šv.Antano Paduviečio bažnyčioje. Koncertai vyks vakarais 17.00 val. Linkime visiems gražios vasaros ir gero poilsio muzikos apsuptyje.

Festivalio meno vadovė Sigutė Trimakaitė

Festivalio informacija pasiteiravimui: 8 610 49010

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59647608sec.