Stabdomas šiuolaikiškų skulptūrų statymas Neries krantinėje

VšĮ Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009 apgailestauja, jog Vilniaus m. savivaldybės tarybos kolegija nepritarė siūlymui Neries krantinėje (netoli Mindaugo tilto, Technikos muziejaus ir Lietuvos energijos pastato) pastatyti vieno iškiliausių Lietuvos skulptorių Vlado Urbanavičiaus skuptūrą „Arka“.

Šiandien šiuolaikiškų ir dinamišką augančios sostinės dvasią atsipindinčių skulptūrų Vilniuje beveik nėra. Todėl VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” (VšĮ VEKS) pradėjo įgyvendinti viešųjų erdvių humanizavimo programą, skirtą šiuolaikiškai įprasminti atvirą miesto erdvę. Projektą finansuoja LR Kultūros ministerija, skulptūrų kūrimui jau skyrusi 300 tūkst. litų.

2008-metų pradžioje VEKS paskelbtam meno kūrinių viešosiose erdvėse sukūrimo konkursui buvo pateikti 9 pasiūlymai. Tarptautinė meno ekspertų grupė, kurią sudarė trys užsienio ir du lietuvių ekspertai, išrinko tris geriausius darbus - Roberto Antinio, Mindaugo Navako ir Vlado Urbanavičiaus šiuolaikinio meno kūrinius. Ekspertų grupės nariai - Kaspar König (Miunsterio skulptūrų projekto kuratorius, „Ludwigo“ muziejaus Kelne direktorius), Iwona Blazwick („Whitechapel“ galerijos Londone direktorė, ilgametė „Tate Modern“ galerijos kuratorė), Maaretta Jaukkuri („Artscape Nordland“ projekto Norvegijoje kuratorė, ilgametė „Kiasma“ muziejaus Helsinkyje vadovė), Liutauras Pšibilskis (tarptautinių projektų kuratorius, Lietuvos paviljono 51 Venecijos bienalėje komisaras) ir Laima Kreivytė (VEKS Vizualiųjų menų projektų vadovė, viena iš III Prahos bienalės kuratorių).

Vienų iškiliausių šalies skulptorių parengtiems darbams pritarė ir itin palankiai įvertino Lietuvos dailininkų sąjunga, Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyriaus architektūros-urbanistikos ekspertų taryba, Kultūros paveldo departamentas prie LR Kultūros ministerijos.

Todėl VšĮ VEKS tikisi, kad politikų priimtas sprendimas, stabdantis šiuolaikiško meno vystymasi Europos kultūros sostinės titulą iškovojusiame Vilniuje, nėra galutinis ir bus persvarstytas.

Apie skulptorių parengtus darbus:


„Arka“, autor. V. Urbanavičius V. Urbanavičiaus skulptūra „Arka“ siekiama atkartoti Neries krantinės formą. Ji bus kuriama iš metalinių dalių. Skulptūrą ketinama statyti netoli Mindaugo tilto, greta Energetikos muziejaus ir modernaus Lietuvos energijos pastato.


Tikimasi, kad šis industrinio stiliaus kūrinys puikiai pritaps prie esamo architektūrio konteksto, paskatins praeivius atidžiau įsižiūrėti į supančią aplinką ir kalvotą Vilniaus peizažą. Iš tolo „Arka“ primins į paviršių iškilusią architektūrinę – komunikacinę konstrukciją. Tokia „vamzdžių“ estetika arba funkcionalių elementų iškėlimas į pastato paviršių yra būdingas postmodernios architektūros bruožas. Vienas pavyzdžių – Pompidou centras Paryžiuje.

R. Antinio skulptūrą „Puskalnis“ siūloma pastatyti kairiajame Neries krante, priešais Pedagoginį universitetą. Tai ore pakibusį pilkapį primenantis kūrinys, sujungiantis pakrantės peizažą ir žemės meno tradicijas.
„Puskalnis“, autor. R.Antinis


Žvelgiant iš apačios, nuo upės, skulptūra atrodys kaip slenkančio debesies šešėlis. Įstrižai jos eis vamzdžiai, todėl krantine einantis žiūrovas matys ne tik „slenkančio debesies“ siluetą, bet ir tikro dangaus plotus, žybsinčius pro vamzdžių angas.


„Dviaukštis“, autor. M. Navakas Šalia Baltojo tilto turėtų „išdygti“ M. Navako kūrinys „Dviaukštis“. Iš granito pagaminta monumentali skulptūra primins archaiškus statinius ir išryškins Vilniaus architektūrinio peizažo ypatumus.


Klasikinė pastato su kolonomis schema kelia aliuzijas ne tik su Vilniaus katedra, bet ir šalia Baltojo tilto esančiu mokslininkų namų pastatu. Skulptūros viršuje įmontuotas perregimas ametisto geodas atspindės saulės šviesą ir suteiks žiūrovui neįprastų pojūčių.


Apie Nacionalinę programą „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“

"Europos kultūros sostinės" yra sėkmingiausias Europos Komisijos kultūros projektas, jame jau dalyvavo daugiau nei trys dešimtys Europos miestų. Numatoma, kad Nacionalinė programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ apims daugiau kaip 700 kultūros, meno ir visuomeninių renginių, kuriuose apsilankys daugiau kaip 3 mln. žmonių. Daugiau informacijos: www.culturelive.lt

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77623391sec.