Kultūros sostinę kurti padeda beveik 400 savanorių

Beveik 400 – tiek žmonių jau tapo nacionalinės programos Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009 (VEKS programa) savanoriais. Tai – didžiausia dalyvių skaičiumi tarptautinės savanorystės programa Lietuvos kultūros istorijoje.

"Užsienyje savanoriai yra garbingi ne vieno renginio dalyviai – pvz., šiųmetėse Pekino olimpinėse žaidynėse dalyvavo per 70 tūkst. neatlygintinų pagalbininkų. Todėl eidami koja kojon su pasauliu, siekiame savanorystės idėjas skleisti Lietuvoje, suburti žmones šiai įdomiai ir naudingai visuomeninei veiklai", – aiškino VšĮ Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" Savanorių programos vadovė Sigita Vičaitė.

Šįmet ir kitąmet prie gausių lietuvių savanorių pajėgų prisijungs ir daugiau negu 100 neatlygintinų pagalbininkų iš Italijos, Prancūzijos, Austrijos, Slovakijos, Portugalijos ir kt. Į Vilnių savanoriai atvyksta, įgyvendinant tarptautinės savanorystės projektą "Group EVS 2008 at Vilnius – European Capital of Culture".

"Savanoriauti į Lietuvą atvykau tik dėl šįmet ir kitąmet čia vyksiančių Europos kultūros sostinės renginių. Noriu prisidėti prie tokio projekto ne tik kaip mėgėjas, bet ir kaip profesionalas – studijuoju kultūros vadybą. Savanoriškas darbas Vilniuje - Europos kultūros sostinėje 2009 bus viena ryškesnių eilučių mano gyvenimo aprašyme ateityje – tai tikrų tikriausia tarptautinio darbo patirtis", – pasakojo Diogo Morato iš Portugalijos, vienas aktyviausių VEKS programos savanorių.

Suburtos savanorių bendruomenės nariai ne tik padeda kultūros sostinės renginių organizatoriams, darbuojasi biure, bet ir yra tikrieji savanorystės tradicijos ambasadoriai Lietuvoje. Tuo tarpu užsieniečiai savanoriai baigę darbus Vilniuje, namo grįš kupini įspūdžių ir gyvą žinią apie Lietuvą skleis savo šalyse, o lietuviai savanoriai bus įtraukti į ateinančių metų Europos kultūros sostinių veiklas.

Pasak S. Vičaitės, norint būti geru savanoriu vien didelio noro neužtenka. Todėl Savanorių programos dalyviams rengiami specializuoti mokymai, kurių metu "šviežiai iškepti" savanoriai susipažindinami su kultūrinės savanorystės ideologija, pasauline praktika, gerina komandinio darbo įgūdžius.

Savanorių programoje dalyvauja įvairaus amžiaus ir interesų žmonės, o kiekvienas jų gali realizuoti save jam labiausiai tinkančiose veiklose. Šiuo metu aktyviausi neatlygintini pagalbininkai yra jaunimas ir studentai, tačiau tikimasi vis didėjančio vyresnio amžiaus savanorių aktvumo. Visi, norintys padėti pasirengti Vilniui tapti Europos kultūros sostine, dar gali registruotis VEKS programos tinklapyje www.vilnius2009.lt

Apie Nacionalinę programą "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009":
"Europos kultūros sostinės yra sėkmingiausias Europos Komisijos kultūros projektas, jame jau dalyvavo daugiau nei trys dešimtys Europos miestų. Numatoma, kad Nacionalinė programa "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" apims beveik 900 kultūros, meno ir visuomeninių renginių, kuriuose apsilankys daugiau kaip 3 mln. žmonių. Daugiau informacijos galima rasti www.vilnius2009.lt."

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48531294sec.