J. Heifeco konkurse Vilniuje pasveikinti pasaulio smuikininkai

Vilniuje prasidedantis trečiasis tarptautinis Jašos Heifeco (Jascha Heifetz) smuikininkų konkursas yra vienas iš ryškiausių 2009 metų Europos kultūros sostinės renginių. Jame dalyvaus apie 30 atlikėjų iš vienuolikos pasaulio šalių, o tarptautinei vertinimo komisijai vadovaus smuiko virtuozas Gidonas Kremeris.


Penktadienį buvo ištraukti burtai, lėmę dalyvių pasirodymo eiliškumą, Filharmonijoje įvyko konkurso atidarymo "Europos koncertas".


Sausio 10-14 dienomis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos salėje, o vėliau Filharmonijos scenoje varžysis jaunieji smuikininkai iš Pietų Korėjos, Rusijos, Lietuvos, Baltarusijos, Norvegijos, Kanados, Vokietijos, Čekijos, Moldovos ir kitų šalių, atskleisiantys skirtingų smuiko mokyklų ir talentų spektrą. Iš viso konkursui buvo užsiregistravę per pusšimtį atlikėjų iš 22 šalių.


Trečią kartą rengiamas aukštais vertinimo kriterijais pasižymintis konkursas yra skiriamas vieno garsiausių pasaulyje smuikininkų Jašos Heifeco garbei ir atminimui. Pirmą kartą konkursas įvyko 2001 metais minint Vilniuje vaikystę praleidusio J. Heifeco gimimo 100-metį. Tuomet konkurse dalyvavo apie dvidešimt atlikėjų. Antrą kartą konkursas įvyko 2005 metais ir jau sulaukė 25 dalyvių.


Pasak profesoriaus J. Dvariono, simboliška, kad konkursas vyksta Vilniuje, kur net architektūra yra sustingusi muzika. "Heifeco menas pasąmoningai atspindėjo pačius būdingiausius Vilniaus architektūros bruožus. Heifecas yra idealiausias žmogus, atspindintis Vilniaus - Europos kultūros sostinės idėją, per jį atsiskleidžia ypatingieji Vilniaus bruožai, multikultūrinė jo terpė, nes šis smuikininkas buvo kilęs iš Vilniaus klezmerių šeimos, gyveno įvairių kultūrų ir religijų apsuptyje", - kalbėjo J. Dvarionas.


Baigiamajame ture sausio 14 dieną konkurso laureatai Nacionalinės filharmonijos scenoje grieš kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamu profesoriaus Juozo Domarko.


Išskirtinio talento XX amžiaus smuikininkas Jaša Heifecas (1901-1987) savo kūrybos ir gyvenimo kelią pradėjo Vilniuje. Profesoriaus Sauliaus Sondeckio liudijimu, J. Heifeco šeima gyveno dabartinės Maironio gatvės name. Gimęs savamokslio smuikininko šeimoje, Jaša nuo trejų metų tėvo mokomas smuikuoti, ketverių pradėjo lankyti muzikos mokyklą dabartinėje Vilniaus gatvėje, o šešerių jau grodavo solo šios mokyklos mokinių koncertuose. Išvykęs mokytis į Peterburgo konservatoriją ir pradėjęs koncertuoti, J. Heifecas netruko pagarsėti šiame Rusijos mieste, o 1912-aisiais, po koncerto Berlyne su filharmonijos orkestru, prasidėjo jaunojo smuikininko tarptautinė karjera. Didžiąją gyvenimo dalį J. Heifecas praleido Jungtinėse Amerikos Valstijose.




KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42497611sec.