Parodoje "Tūkstantmečio odisėja" – vandenyne sukurti darbai

Juodkrantėje Liudviko Rėzos kultūros centro parodų salėje atidaryta Odisėjos III etapo įgulos nario, dailininko Romano Borisovo paroda „Tūkstantmečio odisėja“. Į parodos pristatymą susirinkęs nemažas būrys Juodkrantės gyventojų, Odisėjos II, III ir IV etapo įgulos narių pamatė klaipėdiškio buriuotojo praėjusių metų gruodį sukurtus darbus. Jie unikalūs ir įeis į Lietuvos dailės istorijos kroniką - pirmą kartą Lietuvos dailės istorijoje paveikslai sukurti Lietuvos jachtai plaukiant Indijos vandenyne.

Pasak Liudviko Rėzos kultūros centras menotyrininkės Ramunės Pečiukonytės, R. Borisovas, garsėjantis romantiniu požiūriu į senąją yrančią architektūrą ir nepakartojamu talentu atskleisti jos praeities didybę savo akvarelėse, kelionėje jachta ,,Ambersail“ iš Keiptauno į Adelaidę ėmėsi kasdienybės akimirkų fiksavimo ir apmąstymo tiek savo dienoraščiuose, tiek ir eskizuose. Jų nupiešė daugybę – ir pieštuku, ir akvarele. Beje, ši dailės technika garsėja savo įnoringumu, ir retas menininkas gali pasigirti ją įvaldęs. Ir štai, pasak dailininko bendrakeleivio ir bičiulio Algio Patašiaus, išsipildė Romano Borisovo svajonė – pasibaigus Odisėjai surengti akvarelių parodą.

R.Borisovas žavisi tikrais, nesumeluotais dalykais. Pristatydamas savo darbus, jis neišvengiamai turėjo papasakoti, kokiomis aplinkybėmis jie buvo sukurti – siūbuojant jachtai, tyškant purslams, vėjo bloškiamiems į akis, ir prisirišus – kad neiškristum... Todėl, menininko akimis, šie kūriniai nėra tobuli, išbaigti. Bet jie turi vieną neįkainojamą vertybę – savo sielą: kelionės, romantikos ir didelio tikslo – su Lietuvos vardu apskrieti visą pasaulį – dvasią! Ne veltui daugelis parodos kūrinių – tai dovanos kelionės draugams prisiminimui apie didžiąją “Tūkstantmečio odisėją”.

Parodos pristatyme pademonstruota III etapo kelionės filmuota medžiaga, kuri leido nors truputėlį pažvelgti į jachtos ,,Ambersail“ jūreivių kasdienybę ir nekasdieniškas akimirkas, kur atsiskleidžia bekraščio vandenyno bangoms ir Senio malonei atsidavusių žmonių drąsa, ryžtas, kūrybingumas ir tikėjimas. Savo įspūdžiais apie kelionę mielai pasidalijo ir šio etapo kokas Sigitas Daugnoras, kiti jūreiviai. Susirinkusiems koncertavo Aušra Mieleikienė (fleita) ir Dana Tregub (altas).

Lietuvos buriuotojai jachta „Ambersail“ LTU 1000 išplaukė į „Tūkstantmečio odisėją“, kad pristatytų pasauliui Lietuvą, švenčiančią garbingą jubiliejų ir pakviestų viso pasaulio lietuvius švęsti Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį vienu metu visuose penkiuose kontinentuose. Nuo plaukimo aplink pasaulį pradžios 2008 m. spalio 5 d. jau praėjo penki mėnesiai. Žygio metu jau aplankyti 3 pasaulio žemynai. Lietuvos buriuotojai aplankė lietuvių bendruomenes Vokietijoje, Kanarų salose, Pietų Afrikos Respublikoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Iki gimtųjų krantų, kuriuos „Ambersail“ planuoja pasiekti š. m. liepos 6-ąją, dar liko daug kelio ir daug jaudinančių susitikimų su tautiečiais visame pasaulyje. Per 9 kelionės mėnesius 120 Lietuvos buriuotojų iš viso apiplauks 5 žemynus, aplankys daugiau nei 24 pasaulio lietuvių bendruomenes 19 šalių.

„Tūkstantmečio odisėją“ garsina TV3 televizija. Projekto mecenatai: bankas „Swedbank“ ir draudimo grupė „Ergo“. Informaciniai partneriai: dienraštis „Lietuvos rytas“, www.lrytas.lt ir „Radiocentras“.

Edita Skaraitė

"Tūkstantmečio odisėja. Vienas vardas - Lietuva"

www.1000odiseja.lt

www.tv3zinios.lt

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.340657sec.