Vilniaus universiteto – autentiškų Lietuvos valdovų autografų paroda

Vilniaus universiteto (VU) bibliotekos Baltojoje salėje unikali paroda – „Lietuvos valdovų autografai. Iš VU bibliotekos Mokslo muziejaus fondų“. Paroda skiriama Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti. Ekspoziciją apžiūrėti galima iki balandžio 17 d.

Ekspozicijoje galima išvysti paskutiniųjų Jogailaičių, tėvo ir sūnaus, Žygimanto Senojo ir Žygimanto Augusto autografus.

Eksponuojamas ir Vilniaus universiteto įkūrėjo karaliaus Stepono Batoro autografas. Tai ginčo dėl žemės sprendimas. Rašyta Gardine, 1582 m. liepos 6 d., senąja slavų kalba. Karaliaus parašas kaligrafiškas, lotynų kalba „Stepanus Rex”.

Mirus karaliui Steponui Batorui, Lietuvą valdė trys Vazų dinastijos valdovai. Karalių Vazų autografų kolekcija muziejuje ypač gausi: ją sudaro keturi Zigmanto Vazos, trys Vladislovo Vazos ir keturi Jono Kazimiero Vazos autentiški parašai. Iš jų išsiskiria Zigmanto Vazos privilegija, patvirtinanti Hermano Foko našlei feodo teises į Rezeknės valdas Vidžemėje (Latvija). Privilegija rašyta 1592 m. spalio 9 d. Vilniuje, lotynų kalba ant pergamento, patvirtinta autentišku karaliaus parašu, LDK antspaudu ir karaliaus sekretoriaus, notaro Jeronimo Valavičiaus bei LDK kanclerio Leono Sapiegos parašais su dviem vaškiniais antspaudais. Karaliaus parašas „Sigismundus Rex” išsiskiria aiškia, kaligrafiška rašysena.

Mokslo muziejuje saugomas ir trumpai karaliavusio Mykolo Kaributo Višnioveckio autografas „Michał Król“. Muziejus turi du įžymaus karvedžio karaliaus Jono Sobieskio autografus „Jan Król“. Muziejuje yra du Augusto II ir trys Augusto III autografai. Tai įvairios privilegijos ir teisės aktai su karalių parašais ir LDK antspaudais.

Muziejaus Lietuvos valdovų autografų kolekciją baigia trys paskutiniojo Lietuvos ir Lenkijos karaliaus Stanislovo Augusto Poniatovskio parašai „Stanisław August Król”. Iš jų du karaliaus universalai rašyti ranka, lenkų kalba, o trečiasis – jau spausdintas, bet taip pat su autentišku karaliaus parašu ir LDK antspaudu.

Visus Lietuvos valdovų autografus kruopščiai restauravo VU bibliotekos restauratoriai.

„VU bibliotekos Mokslo muziejaus rinkiniuose yra saugomi 26 autentiški Lietuvos valdovų parašai. Keletą pergamentų su valdovų parašais muziejus yra gavęs dovanų iš privačių asmenų, tačiau daugumą autografų muziejus įsigijo per antikvariatus arba pirko tiesiogiai iš privačių asmenų. Šis rinkinys turi didelę išliekamąją vertę ir yra muziejaus fondų pasididžiavimas“, – sakė VU bibliotekos Mokslo muziejaus vedėjas Vytautas Gricius.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19643188sec.